Relationer är 100/100 – och inte 50/50 som vi ofta hör… | Kurera.se

Relationer är 100/100 – och inte 50/50 som vi ofta hör…

Fakta

Michael Larsen är relationscoach, mental tränare och föreläsare. Han driver bland annat sidan separation.se.

Fenetylamin är förälskelsejunkiens högsta trofé, ett ämnet som ger ett enastående rus – och som är antidepressivt till tusen!
Den här fantastiskt potenta substansen ger dock inga kickar över tid. Det behövs mer än en startraket för att resan ska kunna fortsätta.
Jag ska berätta mer.

Att bygga kärlek menad att vara långsiktig är någonting helt annat än det du läste i översta raden! Låt mig förklara.
► Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag

Detta är vad det handlar om...
Först av allt: hela relationer handlar om två personer med inställningen 100/100 – inte 50/50 som vi så ofta hör. Det handlar om två individer som tar fullt - och medvetet - ansvar för såväl sitt bagage som sitt relationsmönster. Två individer som börjar ta tillbaka - och slutligen ”äger” sina projektioner (jag lovar att skriva mer om detta framöver).

 

► Läs också: Lilla guiden till hormoner

Krävs en titt i den egna byrålådan
Ovan nämnda är ingenting vi gör med en sveprörelse. Det krävs att vi tar oss en närmare titt på vad som döljer sig i de egna byrålådorna, slutar snegla på partnerns och anklaga denne för det vi hittar.

► Läs också: 10 saker att tänka på om den du lever med har ADHD

Kärlek är mer än en känsla
Kärleken är något vi väljer att göra varje dag och är alltså oändligt mycket mer än en känsla. Som någon skrev: ”Love didn't happen to us. We're in love because we each made the choice to be.” Tänk på det.

Fler kloka ord
Dr. Jeffery M. Schwartz sätter fingret rakt på kärnan: ”You have to act yourself into a right way of thinking and feeling, rather than try to think and feel yourself into a right way of acting."
Bra va? Jag har själv läst det flera gånger och tycker att det är klockrent. Handlingar och vanor skapar tankar och känslor. Precis så är det.

► Läs också: Sju val som får er kärlek att hålla

Värt att upprepa
De som känner mig eller har hört mig föreläsa tycker kanske  att jag upprepar mig när jag skriver följande frågor - men det är för att de är så viktiga.
Mina frågor till dig lyder: Känner du dig vacker i närheten av din partner? Känns ditt ansikte mjukt och avslappnat i er relation? Är dina axlar sänkta? Upplever du att det vilar ett lugn där du rör dig?

 

► Läs också: Så vet du att det är dags att lämna relationen – 11 tecken

Vi är själva konstnärerna för våra relationer
Det finns ett relationshelvete - och ett relationsparadis. Vi är själva konstnärerna som drar penseldragen. Frågan är bara vem/vilka vi låter sätta färgerna på vår tavelduk. Och om resultatet blir en dålig karikatyr eller ett oförglömligt mästerverk? Du kan själv bestämma detta, vare sig du i nuläget förstår det eller ej.

Av Michael Larsen, relationscoach och mental tränare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke eller en åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika? Då kontaktar du: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Michael Larsen är relationscoach, mental tränare och föreläsare. Han driver bland annat sidan separation.se.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.