Sju val som får er kärlek att hålla

De flesta av oss vet hur underbart det är att vara nykär. Man lever i ett rus och i en bubbla. Livet känns lätt och glatt.
Det är när den fasen tar slut som verkligheten börjar - och vare sig man tror det eller ej - kommer perioder då förhållandet prövas.
Sajten MindBodyGreen tipsar om sju val du bör göra för att kärleken ska hålla.

Ta dig en titt på nedan punkter och fundera på om det är något du kan bli bättre på. Har du inte dålig självinsikt lär ditt svar vara ja...
Frågan är: Kommer du göra det om krävs för att få det att fungera eller kommer du att ge upp när det blir svårt? 

► Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag

Valen som får kärleken att hålla

 

1. Valet att prioritera kärleken - alltid
Kärlek är inte fjärilar i magen. Kärlek är ett val du gör varje dag, i varje ny situation. Det handlar om att aktivt välja kärleken trots hinder och saker runt omkring.
När du väljer att jobba för att hålla din relation stark och hälsosam, väljer du kärlek. Kom ihåg: I alla förhållanden finns brister - och svårigheter kommer att uppstå. Det är då det gäller att stanna kvar och kämpa - för du vet hur fantastiskt det är när det är bra.

 

Läs också: 10 saker att tänka på om den du lever med har ADHD

2. Valet att (i alla fall då och då) sätta din partners behov i första hand
Ibland kan det vara svårt att sätta andra personer först. Men något som får kärleken att hålla kan ibland vara en dos självuppoffring.
Det betyder absolut inte att du ska låta någon köra över dig, men det kan däremot betyda det mesta annat. Från att ge bort den sista chokladbiten eller stanna hemma med din partner istället för att gå ut med dina vänner när denne haft en dålig dag. Ibland är inget annat väl vettigt än just att sätta din partners behov i första hand vettigt.

► Läs också: Singel? Lukta dig till kärleken

3. Valet att vara tydlig 
När konflikter och bråk uppstår är det viktigt att kunna prata med varandra - och behålla en god ton.  Men innan ni tar tag i problemen, ta en minut för er själv och bara andas ut.
Försöker man prata med varandra under tiden man är upprörd är det lätt att små saker, som annars skulle kunna lösas snabbt bara växer och blir stora. Ungefär som att prata vett med ett litet barn när det inte ätit eller sovit.

4. Valet att sträva efter att förbättra dig själv
När du är den bästa versionen av dig själv mår du som bäst. Vilket betyder att din relation mår bra när du mår bra. För när du växer, växer även din relation.
Så sträva alltid efter att vara den bästa versionen av dig själv. Då kommer ditt förhållande att växa med dig.

 

► Läs också: Välkommen Eva Rusz – ny relationsexpert på Kurera

5. Valet att göra sexlivet hett du bara kan
Det sexliv som en gång var så passionerat och hett förvandlas inte sällan till ett mer rutinmässigt ligg någon gång i veckan (om ens det). Åtminstone för många.
Var närvarande, gör positiva små förändringar och öka medvetenheten kring din egen sexualitet. Detta kommer att bidra till att du blir en bättre sexpartner. För sex handlar om att släppa taget och leva i stunden.
Kom ihåg: Sex är (för de flesta) en viktig del i ett förhållande - och sexlivet kan nästan alltid bli bättre. Så hitta nya saker att testa och ert sexliv kommer att bli både hetare och starkare.

Läs också: Därför blir du friskare av orgasmer

6. Gör valet att behålla din hälsa
Du vill ju välja kärleken varje dag... Hur ska du hinna tänker du? Men att välja kärlek varje dag betyder inte att du behöver välja bort andra saker.
Tyvärr händer det allt för ofta att antingen den ena eller båda två väljer bort sig själva i ett förhållande. Fortsätt att ta hand om dig själv när det kommer till utseende och så kallad egenvård. Om inte kan det resultera i en mängd andra problem.  Och inte minst: Kom ihåg att nyckeln till energi och självförtroende är att upprätthålla din hälsa.

 

► Läs också: Knip dig till ett bättre sexliv och snyggare hållning!

7. Gör valet att hitta ett jobb du älskar
Fortsätter du jobba på en arbetsplats som du inte trivs på är det lätt att du tar med dig den ångesten och stressen hem. Känner du igen dig i den teorin? Då kan du förändra det nu! För det finns andra jobb och många möjligheter, så låt inte ett arbete (hur viktigt du än upplever det när du är mitt i det) förstöra din relation.

► Läs också: 11 saker att komma ihåg om du älskar någon med ångest

Av Saara Olsson Sillanpää


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

 

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.