Sju val som får er kärlek att hålla

De flesta av oss vet hur underbart det är att vara nykär. Man lever i ett rus och i en bubbla. Livet känns lätt och glatt.
Det är när den fasen tar slut som verkligheten börjar – och vare sig man tror det eller ej – kommer perioder då förhållandet prövas.
Sajten MindBodyGreen tipsar om sju val du bör göra för att kärleken ska hålla.

Ta dig en titt på nedan punkter och fundera på om det är något du kan bli bättre på. Har du inte dålig självinsikt lär ditt svar vara ja…
Frågan är: Kommer du göra det om krävs för att få det att fungera eller kommer du att ge upp när det blir svårt? 

► Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag

Valen som får kärleken att hålla

 

 

1. Valet att prioritera kärleken – alltid
Kärlek är inte fjärilar i magen. Kärlek är ett val du gör varje dag, i varje ny situation. Det handlar om att aktivt välja kärleken trots hinder och saker runt omkring.
När du väljer att jobba för att hålla din relation stark och hälsosam, väljer du kärlek. Kom ihåg: I alla förhållanden finns brister – och svårigheter kommer att uppstå. Det är då det gäller att stanna kvar och kämpa – för du vet hur fantastiskt det är när det är bra.

Läs också: 10 saker att tänka på om den du lever med har ADHD

2. Valet att (i alla fall då och då) sätta din partners behov i första hand
Ibland kan det vara svårt att sätta andra personer först. Men något som får kärleken att hålla kan ibland vara en dos självuppoffring.
Det betyder absolut inte att du ska låta någon köra över dig, men det kan däremot betyda det mesta annat. Från att ge bort den sista chokladbiten eller stanna hemma med din partner istället för att gå ut med dina vänner när denne haft en dålig dag. Ibland är inget annat väl vettigt än just att sätta din partners behov i första hand vettigt.

► Läs också: Singel? Lukta dig till kärleken

3. Valet att vara tydlig 
När konflikter och bråk uppstår är det viktigt att kunna prata med varandra – och behålla en god ton.  Men innan ni tar tag i problemen, ta en minut för er själv och bara andas ut.
Försöker man prata med varandra under tiden man är upprörd är det lätt att små saker, som annars skulle kunna lösas snabbt bara växer och blir stora. Ungefär som att prata vett med ett litet barn när det inte ätit eller sovit.

4. Valet att sträva efter att förbättra dig själv
När du är den bästa versionen av dig själv mår du som bäst. Vilket betyder att din relation mår bra när du mår bra. För när du växer, växer även din relation.
Så sträva alltid efter att vara den bästa versionen av dig själv. Då kommer ditt förhållande att växa med dig.

► Läs också: Välkommen Eva Rusz – ny relationsexpert på Kurera

5. Valet att göra sexlivet hett du bara kan
Det sexliv som en gång var så passionerat och hett förvandlas inte sällan till ett mer rutinmässigt ligg någon gång i veckan (om ens det). Åtminstone för många.
Var närvarande, gör positiva små förändringar och öka medvetenheten kring din egen sexualitet. Detta kommer att bidra till att du blir en bättre sexpartner. För sex handlar om att släppa taget och leva i stunden.
Kom ihåg: Sex är (för de flesta) en viktig del i ett förhållande – och sexlivet kan nästan alltid bli bättre. Så hitta nya saker att testa och ert sexliv kommer att bli både hetare och starkare.

Läs också: Därför blir du friskare av orgasmer

6. Gör valet att behålla din hälsa
Du vill ju välja kärleken varje dag… Hur ska du hinna tänker du? Men att välja kärlek varje dag betyder inte att du behöver välja bort andra saker.
Tyvärr händer det allt för ofta att antingen den ena eller båda två väljer bort sig själva i ett förhållande. Fortsätt att ta hand om dig själv när det kommer till utseende och så kallad egenvård. Om inte kan det resultera i en mängd andra problem.  Och inte minst: Kom ihåg att nyckeln till energi och självförtroende är att upprätthålla din hälsa.

► Läs också: Knip dig till ett bättre sexliv och snyggare hållning!

7. Gör valet att hitta ett jobb du älskar
Fortsätter du jobba på en arbetsplats som du inte trivs på är det lätt att du tar med dig den ångesten och stressen hem. Känner du igen dig i den teorin? Då kan du förändra det nu! För det finns andra jobb och många möjligheter, så låt inte ett arbete (hur viktigt du än upplever det när du är mitt i det) förstöra din relation.

► Läs också: 11 saker att komma ihåg om du älskar någon med ångest

Av Saara Olsson Sillanpää


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.