Rökning är en riskfaktor för flera allvarliga sjukdomar, och i Sverige röker bara sju procent av befolkningen mellan 16 och 84 år. Men under pandemin har rökning men också snusning ökat bland yngre personer. Det visar en färsk undersökning.
I Sverige har det under många år bedrivits en tobaksförebyggande verksamhet som fått svenskarna att sluta röka. Idag röker bara sju procent mellan 16 och 84 år. Trots det är rökning en av de största orsakerna till sjukdom och död.
Mellan 2010 och 2012 dog 12 000 personer per år som en direkt orsak av rökning och 100 000 insjuknade årligen på grund av rökning. Rökning ökar risken för diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdomar och olika lungsjukdomar.
Även permanenta skador på tandköttet och munnens slemhinnor kan uppstå av rökning.
Bland lågutbildade är rökning betydlig mer vanligt än bland de som gått en eftergymnasial utbildning. Det är också mer vanligt att utrikesfödda svenskar röker.
LÄS OCKSÅ: Rökning skadar ännu mer än vi först trodde
Starkt beroendeframkallande
Var tredje person mellan 18 och 29 år uppger i en nyligen gjord Sifo-undersökning att deras tobaks-och nikotinkonsumtion ökat under pandemin. Drygt åtta av tio säger att de inte oroar sig över hälsoeffekterna.
Oro och stress kan vara det som bidragit till de förändrade vanorna. Nikotin är starkt beroendeframkallande och kan, förutom att på sikt ge allvarliga sjukdomar, öka ämnesomsättningen, hjärtfrekvensen och blodtrycket.
Nikotin, som finns i både cigaretter och snus, är starkt beroendeframkallande. Rökning har en negativ inverkan på kroppen och kan ge högt blodtryck, ökad ämnesomsättning och ökad hjärtfrekvens.
LÄS OCKSÅ: Så här påverkar rökning nio olika kroppsdelar
Så kan du sluta röka eller snusa
Eftersom rökning och snusning snabbt ger ett beroende kan det också vara svårt att sluta. Men ju förr desto bättre. Här kommer några tips på hur du kan göra för att lyckas sluta:
- Bestäm ett datum för när du ska sluta.
- Berätta för vänner och bekanta att du tänker sluta och be om deras stöd.
- Ibland kan professionell hjälp behövas om det känns jobbigt att sluta.
- Ersätt rökstunden med något annat. Träna, promenera, drick vatten eller lyssna på musik.
- Drick alkohol med måtta. Alkohol och rökning är ofta starkt sammankopplade.
- Det finns också nikotinläkemedel som plåster, tuggummi och tabletter.
LÄS OCKSÅ: Slutat röka? Då pågår det här i din kropp just nu
Resultat från undersökningen
- Var femte (21 procent) säger att deras konsumtion av nikotin-eller tobaksprodukter ökat under pandemin.
- Unga i åldern 18–19 år utmärker sig. Var tredje person (32 procent) uppger att deras konsumtion ökat. 34 procent av männen respektive 30 procent av kvinnorna i åldersgruppen har en ökad konsumtion.
- 89 procent oroar sig inte över snusets hälsoeffekter. I en tidigare undersökning från 2020 framkom det att var tionde person inte oroade sig över snusets hälsoeffekter.
Av Inger Palm
Om undersökningen: Den har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat och bygger på 2 300 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 15 och 26 juli 2020.