Redan de gamla grekerna använde sig av rölleka, bland annat för att stoppa blödningar. Örten har fått sitt latinska namn från legenden om Akilles. Rölleka ska enligt sägnen ha använts för att läka krigsskador.
Idag anses röllekans främsta egenskap vara att den kan stärka lever och njurar samt att den stimulerar gallflödet. Örten innehåller den eteriska oljan accillein, som har en sårläkande och blodstillande effekt. Rölleka har även en inflammationshämmande verkan som kommer från ämnena azulen och chamazulen.
1. Rölleka är bra vid sårvård som exempelvis näsblod, skrubbsår eller skärsår. På sår som inte vill läka kan man med fördel använda rölleka eftersom den har en antiseptisk och inflammationshämmande verkan.
LÄS OCKSÅ: 5 torkade örter med positiva hälsoeffekter
2. Rölleka har kramplösande egenskaper vilket gör att den är utmärkt att ta vid mensvärk, rölleka påverkar även kramp i magen positivt.
3. Rölleka sägs kunna sänka högt blodtryck och verkar blodrenande.
LÄS OCKSÅ: Örterna som hjälper vid halsont och förkylning
4. Bitterämnen i röllekan aktiverar gallproduktionen vilket gör att matsmältningen fungerar bättre. De motverkar gaser och lindrar magkatarr.
6. Rölleka motverkar förstoppning genom att den förbättrar peristaltiken i tarmen.
7. Den som är förkyld kan ha nytta av medicinalväxtens läkande egenskaper eftersom den kan dämpa feber, döda bakterier och stödja immunförsvaret.
Av redaktionen
Källa: Örtmedicinska Institutet
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
”När en människa skadas genom olycksfall skall man, efter att ha tvättat såret med vin, (såralkohol), lägga på rölleka som är kokad i vatten som en varm kompress. Det kommer att dra ut var, mildra värken och läka såret. Man byter kompress ofta och håller på så länge som det krävs. När såret har slutit sig och börjat läka kan du ta bort förbandet och ta varmt rölleka-avkok direkt på såret. Det kommer då att läka fullständigt utan komplikationer.”
Hildegard av Bingen om läkning av infekterade sår och skador.