Annons

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
18 september, 2022
Så behåller du semesterlugnet under hösten

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

Livia Wanntorp är Kureras nya bloggare, som i grunden är forskare och docent i botanik, men av hälsoskäl vidareutbildade hon sig till personlig tränare, kostrådgivare och hälsocoach. Därpå tog hon sedan steget till att bli yogalärare med inriktning mot bland annat cancerrehabilitering, samt stresspedagog med kognitiv inriktning. Du hittar Livias blogg här!

LÄS OCKSÅ: Andning – ett underskattat verktyg att hantera stress

Stressen återvänder snabbt

Idag hjälper hon människor genom sitt eget företag, med hjälp av kurser, workshops och retreater i yoga, meditation och mindfulness. Hon är även coach inom mental träning och stresshantering – och med detta sagt den perfekta experten att rådfråga för att bibehålla balans och lugn i kropp och själ under jobbhösten.

Livia Wanntorp är bland annat yogalärare, stresspedagog och Kureras bloggare.

Men vad händer egentligen i kropp och hjärna när vi drar i gång vardagen igen efter semestern?

Annons

– Det är ju så att när vi går tillbaka till vardagen efter sommarlovet kommer tyvärr även den stress som hör till denna vardag tillbaka väldigt lätt. Vårt nervsystem, vars viktigaste funktion är att skydda kroppen så att vi kan överleva, är ju sådant att vi hela tiden behöver vara alerta och beredda på att agera för att rädda kroppen från faror. Denna ”vakenhet” i nervsystemet gör att avslappningen inte håller särskilt länge.

Vad har du själv för enkla knep för att slappna av och behålla känslan av lugn från sommaren. Som motverkar att stressen tar över direkt?

– Jag brukar boka in mig på avslappnings – och återhämtningsretreater eller helger under hösten och vintern. Det förlänger min sommarkänsla och motverkar definitivt stress att veta att ”jag börjar jobba nu, men om några veckor har jag återigen möjlighet att pausa en stund och ta hand om mig genom yoga och miljöombyte”.

Det är generellt sett väldigt viktigt att vi lär oss sätt att återhämta kropp och sinne, även när vi inte har långledigt, understryker Livia Wanntorp. Till exempel genom regelbundna kortare pauser med medveten andning och avslappning, mindfulness och yoga. Om vi lär oss hur vi gång på gång kan lugna oss själva igen och övar på detta, kan vi lättare ta oss an vardagen, menar hon.

LÄS OCKSÅ: Fysisk aktivitet hjälper vid stress

Annons

Yoga hellre lite varje dag

Många av oss har svårt att lyckas hålla i en rutin med yoga eller avslappning, trots att vi vill.

Har du tips på enkla rutiner som man faktiskt kan lyckas göra varje dag?

– Det handlar om att först hitta någon form av yoga eller avslappning som ger dig den önskade effekten. När du väl har insett de fördelar du får av att praktisera yoga och meditation regelbundet, ger detta många gånger en tillräckligt stor motivation för att prioritera denna rutin. Sedan gäller det att inte gå in i prestation, utan välja att helst praktisera en kort stund varje dag. Hellre det än att tvinga dig till överambitiösa längre stunder av yoga som du inte kan leva upp till efter ett tag. Det ger eventuellt extra stress.

Vilka fördelar för hälsa och välmående kan vi förvänta om vi faktiskt låter avslappning och yoga bli en del av vår vardag?

– Studier har visat att om vi regelbundet tar hand om oss genom stresshanteringsverktyg som avslappning, yoga, meditation och mindfulness, kan vi ha lättare att gång på gång återhämta och grunda oss efter stressiga stunder. Vår resiliens eller återhämtningsförmåga ökar alltså. Vi kan då lära oss att se på eventuella negativa känslor som uppstår på lite avstånd. Utan att bli lika indragna i de känslor som vi kan få av stress.

LÄS OCKSÅ: Våra digitala vanor får konsekvenser för hjärnan

Av Carolina Eriksson

Följ Livia på Instagram: @livias_yoga. Facebook: https://www.facebook.com/liviasyoga

Annons
Fakta

Livias övning i mindfulness: ”10 minuter om dagen”

Stäng av ljudet på mobilen och sätt klockan på 10 minuter.
Sätt dig bekvämt.
Låt stolen bära dig.
Fokusera på din andning utan att ändra på den.

Veta mer?

Läs Livias blogg här!

Veta mer? liviasyoga.se

Följ Livia på Instagram: @livias_yoga.

Facebook: https://www.facebook.com/liviasyoga

Annons