Annons

Så behandlas migrän enligt österländsk medicin

Migrän är ett enormt problem för de som får långdragen svår huvudvärk. En del får lindring av receptbelagd medicin och andra av vissa kosttillskott eller växtbaserad medicin. Men vad är anledningen till att migrän uppstår? Och om man kan komma åt orsaken till symtomen – kan man bli symtomfri då? Ja, det menar naprapaten och naturläkaren i kinesisk medicin Diamantis Koukouvinos.

Inger Palm

19 augusti, 2020
Så behandlas migrän enligt österländsk medicin
Dela inlägget

Migrän är ett enormt problem för de som får långdragen svår huvudvärk. En del får lindring av receptbelagd medicin och andra av vissa kosttillskott eller växtbaserad medicin. Men vad är anledningen till att migrän uppstår? Och om man kan komma åt orsaken till symtomen – kan man bli symtomfri då? Ja, det menar Diamantis Koukouvinos, utbildad läkare inom kinesisk medicin.

Inom den traditionella kinesiska medicinen handlar det om att skapa förutsättningar för kroppen att vara i balans. Då fungerar den optimalt. Det upplever du och jag som fysisk och psykisk hälsa. Oavsett problematik så letar en naturläkare i kinesisk medicin upphovet till problemet.
– Jag tar reda på varför kroppen hamnat i obalans. Det är därför jag lägger ner mycket tid på att prata om patientens hälsa och livsstil, säger Diamantis.

Vid migrän kan orsaken till problemet vara en yttre faktor. Till exempel ett virus eller sämre val av mat. Men det kan också vara något inuti kroppen som en hormonobalans eller en magnesiumbrist.
– Jag har sett patienter som lider av kronisk huvudvärk som bara varit uttorkade och behöver dricka mer vatten. Men all huvudvärk är inte detsamma och därför varierar behandlingsmetoderna. Allt handlar om vilken typ av huvudvärk man lider av men även grundorsaken. Två personer med migrän kan ha olika grundorsak och därför blir även deras recept på tillfrisknande fullständigt olika.

bild på man
Diamantis Koukouvinos

Diamantis menar att vi är vana att sätta en etikett på de olika typerna av huvudvärk – spänningshuvudvärk, migrän eller den mer ovanliga formen av huvudvärk som kallas hortons. Men den kinesiska medicinen använder inte dessa klassificeringar på samma sätt, utan istället diagnostiseras varje patient beroende på vilken ”meridian” (energikanal) eller ”organ” huvudvärken kommer ifrån.

LÄS OCKSÅ: Magnesium kan tackla migrän

Annons

Kraftigt begränsa vardagen

– Kronisk huvudvärk har två aspekter. Den ena är roten och den andra grenen. Roten är vad som orsakar huvudvärk, och grenen är symptomen, i detta fall smärtan. Vi arbetar för att behandla både roten och grenen, och målet är att på sikt få bukt med problemet istället för att bara tillfälligt lindra smärtan. Det kan vi göra genom att integrera västerländsk och österländsk medicin, förklarar Diamantis.

Han säger att spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk. Receptfria smärtstillande läkemedel som aspirin, ibuprofen eller liknande är vad vi oftast använder för att lindra smärtan, men det ger oftast tillfällig smärtlindring.

Migrän upplevs på ett annat vis och kan begränsa vardagen rätt så kraftigt. Den ensidiga smärtan kan vara måttlig men även svår och den kan hålla i sig upp till 72 timmar. Du kan uppleva illamående och vilja kräkas medan. Många är känsliga för ljus och ljud.

LÄS OCKSÅ: Orsaken bakom migrän funnen hävdar forskare

Brist på energi

– Roten till migrän är oftast brist på blod – Qi, vilket inte kan översättas till anemi. Värme eller det vi kallar för Yin-brist hör också till de vanligaste orsakerna, men anledningen till dessa obalanser orsakas oftast av dysfunktionell lever, njurar eller mjälte. Det är viktigt att veta att när vi pratar om dessa organ inom kinesisk medicin så menar vi inte alltid om det fysiska organet utan dess energiaspekt, säger Diamantis.

Annons

– När energin (Qi) flödar och blodet cirkulerar som det ska finns en balans mellan det vi kallar för Yang (värme och torrhet) och Yin (kyla och fukt) och då har vi en god hälsa.

Diamantis säger att leverns funktion är att balansera och skapa harmoni mellan känslorna, reglera cirkulationen av Qi och att lagra blod. Om levern är svag på grund av otillräckligt med blod eller negativa känslor, som ångest, rädsla, ilska eller depression, då kommer Qi och blodcirkulationen att stagnera.

– När Qi har stagnerat i levern under en längre tid skapar det vad de äldre kinesiska läkarna kallade för ”eld”, vilket betyder en obalans mellan Yin och Yang. Yang, har sin riktning uppåt och när den kommer upp till huvudet utan att få med sig Yin utlöser det migrän vilket ofta yttrar sig i ensidig smärta i huvudet, ögon och revben men även sömnlöshet.

LÄS OCKSÅ: Migränen som bortblåst

Förkylning kan bli migrän

En ytterligare aspekt på migrän är att njurarna producerar ryggmärg för att ge ”näring” till hjärnan. När njurarna är svaga på grund av en svag konstitution och kroniska sjukdomar, och de inte kan producera tillräckligt med ryggmärg, kommer det att orsaka huvudvärk men ge andra problem som smärta i knän och ländrygg, yrsel och tinnitus.

– Mjälten absorberar och omvandlar näringsämnen från mat till Qi och blod. Är mjälten svag på grund av trötthet, oregelbundna måltider eller dålig kost som kall, fet och stark mat och alkohol omvandlas näringsämnena till ”slem” och ”fukt” i stället. När dessa går upp till huvudet, kommer personen att utveckla en huvudvärk med en tryckande känsla i huvudet och bröstet, illamående och en dålig aptit.

Diamantis berättar att när Qi och blod är otillräckliga kan yttre patogena faktorer, det vill säga ”vind”, ”kyla”, ”värme” och ”fukt” invadera huvudet och utlösa en migrän. ”Vind” blir till en förkylning som i sin tur kan utlösa migrän med värk i hela kroppen, frossa eller feber och stelhet i nacken.

– Våra behandlingsmetoder mot migrän kan alltså variera från att jag ordinerar kinesiska örter till akupunktur, koppning eller massage. Det skapar förutsättningarna för att organen ska fungera som de ska så att symptomet, som är migrän, inte ska uppstå.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna.
Familj: Fru och en dotter på ett år.

Annons