För fyra år sedan blev Maja Östman sjuk. Hon kunde inte sova, tappade i vikt och när hjärtslagen var nere på 36 per minut blev hon EKG-övervakad. Antiinflammatorisk kost, yoga och meditation samt droppar med valeriana och humle gjorde henne frisk – och utsövd.
Vad som egentligen gjorde Maja Östman sjuk har hon inte riktigt fått klarhet i. Pulsen var nere på 36 slag per minut, men EKG-prov visade inte något fel.
Hon hade kommit in i förklimakteriet och kände sig ofta illa till mods, utan att kunna sätta fingret på något specifikt fel.
– Jag tappade flera kilo i vikt och såg hemsk ut. Den tiden var rätt så besvärlig och på sjukhuset misstänkte man sköldkörtelrubbning, men proverna var bra. Eftersom det inte gick att ställa någon diagnos, och därför inte heller hitta en möjlig behandlingsväg sökte jag mig till en kinesiolog som också är homeopat. Hon misstänkte inflammation i delar av tunntarmen, och även i tjocktarmen. Problemen låg där näringen tas upp, berättar Maja Östman.
Terapeuten ordinerade en kost fri från socker, gluten och komjölksprodukter – men kefir som hon gör själv på ohomogeniserad lantmjölk kan Maja fortfarande äta. Med den nya kosten började Maja må bättre.
– Jag kunde inte träna som jag gjort förut, så jag la tid på att meditera och lärde mig en mjukare form av yoga. Det var en träningsform som jag gillade, och det ledde till att jag utbildade mig till yogainstruktör, säger Maja.
LÄS OCKSÅ: Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt
Klarvaken vid tretiden
När Maja börjat må bättre kom problemen med nattsömnen. Hon somnade lätt, men vaknade vid samma tid varje natt – alltid klockan tre.
En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Mellan sju och åtta timmars sömn per natt räknas som normalt, det är vad kroppen behöver för återhämtning och reparation. Under sömnen bearbetas dagliga intryck, hjärnan får vila och lagrar nyvunnen kunskap och immunsystemet aktiveras samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar.
Maja har egen frisörsalong i Katthammarsvik på Gotland där hon bor. Under den sömnlösa perioden kunde hon visserligen jobba, men var alltid trött, och tvungen att vila en stund efter lunch.
– Det var jobbigt att vakna vid tre varje natt – alltid med huvudet fullt av idéer, så jag gick upp och antecknade de tankar som dök upp.
– Jag var helt klarvaken och klockan var nog närmare fem när jag somnade om. Men då fick jag bara en kort sömn, eftersom min mans väckarklocka ringer strax efter sex.
– Jag har läst att det förr i tiden var ganska vanligt att man sov i två omgångar. Man vaknade vid tre och gick upp för att se om sitt hus och somnade sedan om. Men i dag fungerar ju inte det så bra.
LÄS OCKSÅ: Därför påverkas du av mörker och brist på sömn
Att sova en hel natt
Kostomläggningen och meditationen hade gjort att Maja mådde mycket bättre. Den sista pusselbiten till ett bättre mående hittade hon förra året.
– När jag åkte till Visby för att handla mina supergreens blev jag rekommenderad ett växtbaserat läkemedel som innehåller valeriana och humle som kunde bidra till bättre nattsömn, berättar Maja.
Sömndropparnas effekt kom ganska snabbt. Maja minns att det tog några dagar innan hon sov en hel natt och nu sover hon sig igenom de allra flesta nätter, och känner sig äntligen utsövd.
Vad som orsakade den långa perioden av ohälsa vet Maja inte riktigt. Klimakteriet gjorde nog sitt, och när den inre stressen var hög gav det problem med nattsömnen.
– Det tog några år att återvinna hälsan, men nu mår jag riktigt bra igen. Jag har blivit så stark att jag kan börja styrketräna.
– Jag är säker på att det var yogan och att jag lärde mig andas rätt som gjorde att jag fick kontakt med kropp och själ. Jag kunde slappna av för att hitta vägen tillbaka till den goda hälsa jag har idag, säger hon.
Förra året började Maja vinterbada, något hon upplever som väldigt positivt för hälsan.
LÄS OCKSÅ: Förbättra sömnen, sov med din hund!
Uppehåll med dropparna
– Förut frös jag jämt, men kallbaden verkar ha höjt min temperatur, för nu fryser jag sällan. Värken i axlar, armbågar och knän har också blivit mycket bättre tack vare vinterbadandet och av att jag äter en antiinflammatorisk kost.
För att garantera en god natts sömn tar Maja också magnesium på kvällen, och så dricker hon en kopp ”guldmjölk”.
Efter några månader gjorde Maja uppehåll med sömndropparna för att testa.
– Tyvärr började jag sova dåligt redan efter en vecka, så jag började om igen. Det kanske tar några månader att vänja kroppen att sova hela natten. Och då kommer jag att sluta med sömndropparna. Det känns skönt att veta att de finns och att de hjälper.
Av Inger Palm
Maja Östman
Ålder: 51 år.
Bor: I hus i Katthammarsvik.
Gör: Frisör med egen salong.
Familj: Gift, har söner på 22 och 25 år som flyttat hemifrån.
Så mår jag bra: Att vara ute i naturen i kombination med mjuk träning och hälsosam mat. Älskar att laga mat, och gillar att experimentera i köket.
Humle och valeriana
…är örter som gör det lättare att komma till ro, slappna av och sova. Studier bekräftar både bättre sömn och lättare insomning vid intag av humle. Valeriana (även kallad vänderot) är en väldokumenterad växt vid sömnbesvär och har lugnande och muskelavslappnande effekt. Flera studier visar att vi somnar snabbare och sover djupare efter intag.
Humle och valeriana kan användas vid tillfälliga insomningsbesvär och lindrig oro.
Det här ska du tänka på:
Använd inte produkten om du är allergisk mot växterna.
Rekommenderas inte till barn under tolv år, gravida och ammande.
Ta inte andra lugnande läkemedel om du tar preparatet.