En skilsmässa är sällan en dans på rosor, lägg till barn ovanpå det och att de ska slippa komma i kläm så uppstår en ekvation som många föräldrar har svårt att få att gå ihop. Under jul och andra högtider blir det många gånger extra tydligt. Kurera har talat med psykologen Malin Bergström som har skrivit boken ”Att skiljas med barn – föräldrar i två hem” och frågade om hennes bästa råd för att fira en fridfull jul som frånskild förälder.
Vuxna skilsmässobarn har inte sällan minnen av att på julafton skeppas runt till en rad olika fester och släktsammankomster, för att sedan stupa i säng slutkörda vid dagens slut. Alla vuxna hade på något sätt rätt att få träffa dem. Men det är inte längre norm och numera är det vanligare att barnens bästa går före vuxnas eventuella egenintressen.
Skrev en handbok för frånskilda föräldrar
Fyrabarns mamman Malin Bergström har skrivit boken ”Att skiljas med barn – föräldrar i två hem”. Malin är docent vid Karolinska institutet och själv frånskild. Efter att, tillsammans med sina kollegor, ha publicerat många studier kring barn i växelvis boende ville hon göra ämnet mer lättillgängligt och nå ut till fler. Boken kan ses lite som en handbok i hur man hittar ett fungerande samarbete efter skilsmässan. För har man barn tillsammans behöver man sätta sitt sårade ego och sina sårade känslor åt sidan och bilda ett team med sin medförälder kring barnen menar Malin.
Vi i Sverige sköter oss bra
Malin arbetar även internationellt och berättar att vi i Sverige generellt har kommit väldigt långt med att flytta fokus till barnets perspektiv. Till skillnad från i många andra länder där föräldrarnas intressen fortfarande kommer i främsta rummet. I Sverige har vi en mer jämställd och könsneutral lagstiftning och statistik visar enligt Malin att det bidragit till att pappors deltagande i barnens vardagsliv har ökat rejält sedan den infördes.
– Jag är glad att vi har en så barntillvänd syn både på systemnivå och medvetandenivå.
LÄS OCKSÅ: Varför är det viktigt att visa tacksamhet?
Tänk med föräldrahjärnan
Det finns också en hög medvetenhet om behovet av känslomässig trygghet för små barn berättar Malin.
– Att utsätta barn för vuxenkonflikter är som att utsätta dem för gift. säger Malin och fortsätter:
– Därför behöver separerande föräldrar jobba på att medvetet skaffa sig ett mindset som inte är konfliktstyrt.
Det kan enligt Malin åstadkommas genom att skilja ut föräldraskapet från parrelationen, och bilda ett föräldrateam, medan man avslutar kärleksrelationen och lägger den bakom sig. En uppdelning man aktivt måste arbeta med att göra i tanken förklarar Malin. Och om man tänker med föräldrahjärnan blir inte julen så dramatisk menar hon.
Inte nödvändigt med varannan jul
– Är det någon högtid som är barnens så är det jul, säger Malin.
Just julen är en tid då många viljor ska samsas och det blir lätt att föräldrarna bestämmer att barnen ska fira varannan jul hos mamma och varannan hos pappa – men det är inte säkert att det är det bästa alternativet för barnen. I vissa fall kan det vara så att en släkt har ett supermysigt julfirande som barnen fullkomlkigt älskar, då finns det som Malin ser det ingen anledning till att barnen ska avstå det till förmån för en stelbent varannanregel. Då kan istället den andra föräldern ha ett lite lugnare julmys, en eller två dagar senare, föreslår hon. Eller så är den föräldern en hejare på en annan högtid som den kan få ha monopol på.
– Det kanske inte är så att man alltid måste tänka varannat, istället kan barnen få det bästa av två världar säger Malin.
LÄS OCKSÅ: Så får du bonusfamiljen att fungera
Ta ansvar för ditt eget välmående
Men då är det viktigt att man som den förälder som inte har barnen hos sig under julen ser till att roa sig på egen hand, annars blir det lätt att barnen går med en klump i magen och oroar sig.
– Det är extremt starkt hos barn, det spelar ingen roll hur egocentriska och gnälliga föräldrarna, säger Malin lite skämtsamt, barnen tar ändå ansvar och bekymrar sig för dem.
Som förälder behöver man därför vara tydlig med att man kommer ha det bra och inte falla för frestelsen och spela martyr.
– Då underlättar man för ungarna, säger Malin.
Positivt med ett långt julfirande
Barn till frånskilda föräldrar kan uppleva det som väldig positivt med ett utdraget julfirande och julklappsutdelning flera dagar i rad. Det beror helt på hur föräldrarna lägger upp det och hanterar situationen menar Malin.
Och även för den frånskilde föräldern som inte har sina barn den helgen kan det medföra något positivt. En färsk undersökning bland frånskilda föräldrar visar att det många skattar högst när barnen är hos ex-partnern är egentid.
– Ja och så slipper man hans släkt, säger Malin och skrattar.
LÄS OCKSÅ: Skiljas: Att dela upp det gemensamma
Håll nere alkoholen och ha ett barnperspektiv
Malin betonar två saker som är speciellt viktiga att tänka på, det ena är att hålla nere på alkohol. Särskilt som nyseparerad finns det risk att det blir lite mycket av den varan menar Malin.
– Vi dricker rätt mycket när vi är lediga och alkohol tar ofta stor plats i julfirandet, det är inte så kul för barn.
Det är därför viktigt att hålla alkoholen på en lagom nivå.
Det andra är att inte se julen som en tid då allehanda släktingar har rätt att träffa barnen, detta gäller oavsett om man är frånskild eller inte.
– Det är inte barns skyldighet att fara runt och tindra.
Det är bättre menar Malin att tänka på det ur ett barnperspektiv och fråga sig vad som blir mysigt för dem.
Av Nina Törmark
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Malin Bergström
Yrke: Psykolog och docent på Karolinska institutet
Ålder: 53 år
Familj: Frånskild med barnen Manne, Hugo, Hampus och Majken. Själv är jag 53 år.
Aktuell med boken: ”Att skiljas med barn”.
Andra böcker av Malin: ”Lyhört föräldraskap” och ”Att bli mamma – tankar”
Foto av Malin: Stefan Tell