Annons
Annons

Skiljas: Att dela upp det gemensamma

En skilsmässa är inte bara en känslomässig prövning – det är också en praktisk och i viss mån även juridisk sak, beroende på omständigheterna. Karin Isberg ger en snabblektion i vad det innebär att göra en bodelning.

Redaktionen

7 december, 2018
Skiljas: Att dela upp det gemensamma
Dela inlägget

En skilsmässa är inte bara en känslomässig prövning – det är också en praktisk och i viss mån även juridisk sak, beroende på omständigheterna. Karin Isberg ger en snabblektion i vad det innebär att göra en bodelning.

En bodelning efter skilsmässa är en överenskommelse om hur man ska dela upp den gemensamma egendomen. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vad som gäller och hur man bör gå till väga för att undvika onödiga konflikter.

Delar både bostad och pengar

Som egendom räknas inte bara saker, utan också pengar. Karin ger följande exempel:
– Säg att du har 300 000 kronor när dina skulder har räknats bort från dina tillgångar – då ska du bidra till bodelningen med det beloppet. Om partnern har lika stora tillgångar som skulder bidrar han eller hon inte med något, därför är du skyldig att ge din partner 150 000 – vare sig du vill eller inte.
Karin Isberg ger följande exempel:
– Säg att du har 300 000 kronor när dina skulder har räknats bort från dina tillgångar – då ska du bidra till bodelningen med det beloppet. Om partnern har lika stora tillgångar som skulder bidrar han eller hon inte med något, därför är du skyldig att ge din partner 150.000 – vare sig du vill eller inte.

Följ äktenskapsbalken
I bästa fall går det att komma överens om bodelningen på egen hand, men i de fall det inge går är det reglerna i Äktenskapsbalken som gäller. Där är utgångspunkten att parterna får hälften var.

Där handlar det inte om vem av er som äger någonting, utan om huruvida egendomen är enskild eller inte. Egendom är enskild om man exempelvis skrivit ett äktenskapsförord eller om någon av parterna har fått en gåva eller ett arv där villkoren i testamentet eller gåvobrevet säger att gåvan eller arvet ska vara enskild egendom.

– Säg till exempel att du har fått dina föräldrars sommarstuga, och de har angett att sommarstugan ska vara din enskilda egendom – då har din expartner ingen rätt att kräva hälften av den. Förutom enskild egendom räknas heller inte personliga presenter in i giftorättsgodset.

LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: “Sluta blunda för fakta!”

Vad ingår och när ska bodelning ske?
Det som avgör vilken egendom som ingår i bodelningen är hur det såg ut den dag som du och din ex-partner ansökte om skilsmässa.
– Låt oss ta exemplet med en sommarstuga igen, men den här gången hade dina föräldrar inte angett att den skulle vara din enskilda egendom. Då ska den ingå i bodelningen, förklarar Karin.
– Om du under perioden från det att du och din expartner ansökte om skilsmässa tills dess att skilsmässan vunnit laga kraft skänker sommarstugan till ditt syskon för att ”rädda” den från bodelning har det alltså ingen betydelse. Var sommarstugan din när du och din partner ansökte om skilsmässa – ja, då har din partner rätt till halva.

Upprätta ett skriftligt avtal
Samma sak gäller om någon av er gör ett stort inköp efter att ni ansökt om skilsmässa och använder pengar som fanns under äktenskapet förklarar Karin.
– Säg till exempel att din ex-partner köper en bil för pengar som han eller hon länge har haft på ett privat sparkonto. Pengarna räknas som giftorättsgods, och därför ska värdet på bilen ingå i bodelningen. Din partner är alltså skyldig att ge dig hälften av pengarna som han eller hon köpte bilen för.

Det räcker inte att vara överens muntligen om hur bodelningen ska göras. Man måste även upprätta ett skriftligt bodelningsavtal som båda undertecknar. När avtalet är undertecknat är det giltigt och behöver inte registreras eller anmälas någonstans.

LÄS OCKSÅ: Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Advokater eller inte?
Man kan komma överens om bodelningen på egen hand och skriva bodelningsavtalet själva, till exempel med hjälp av mallar för bodelningsavtal som finns att ladda hem från nätet.
Det kan dock vara en bra idé att låta en advokat titta på avtalet innan du skriver under det menar Karin.
– Kostnaden blir förvisso lite högre, men du kan känna dig trygg med att allt har gått rätt till.

LÄS OCKSÅ: Så får du bonusfamiljen att fungera

Karin Isberg
Karin Isberg

Undvik framtida konflikter
En bra genomförd bodelning är ett sätt att undvika infekterade konflikter framöver. När skilsmässoprocessen är som mest intensiv är det lätt att försöka använda pengar och prylar för att hämnas och få ”ersättning” från sin partner, men när de mest upprörda känslorna har lagt sig kan det blossa upp nya konflikter om bodelningen inte sköttes på ett riktigt sätt, förklarar Karin.
Då kan till exempel den som tog initiativ till skilsmässan – och som av dåligt samvete avstod mer än vad som egentligen var rimligt – känna sig utnyttjad.
– Om någon av er i efterhand känner sig lurad eller orättvist behandlad kan det leda till väldigt mycket ilska och sårade känslor, vilket i sin tur kan gå ut över era barn och gemensamma vänner, säger Karin och avslutar:
– Fair and square är en bra princip att följa, det vill säga rättvist och lite fyrkantigt inom de lagar och regler som gäller.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Fakta

Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.

Karin ger även flera on-linekurser bland andra: ”Kom vidare efter skilsmässan”.

Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin

Annons
Annons