Annons

”Googla” er till en starkare vänskapsrelation

Nära vänskapsrelationer är viktiga för vårt välmående – och något som går att öva upp och leka sig till. Här tipsar vi om en så kallad kontaktlek där du och din vän "googlar" varandra och på så sätt kommer närmre varandra.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
30 september, 2021
”Googla” er till en starkare vänskapsrelation

Nära vänskapsrelationer är viktiga för vårt välmående – och något som går att öva upp och leka sig till. Här tipsar vi om en så kallad kontaktlek där du och din vän ”googlar” varandra och på så sätt kommer närmre varandra.

Det är dags att uppgradera den status som vänskapsrelationer har. För trots att all forskning på området visar att ett väl fungerande socialt nätverk och goda relationer är en viktig nyckel för ett långt, friskt och lyckligt liv, så har vi en förmåga att bortprioritera våra vänskapsrelationer när karriärer, familjeliv och romantiska relationer tar allt större plats i våra liv.

Inte minst har de negativa hälsoeffekterna av ensamhet börjat uppmärksammas – och intressant bonusfakta är att Storbritannien som första land i världen år 2018 tillsatte en ensamhetsminister. Kanske något för Sverige att ta efter?

LÄS OCKSÅ: Ensamheten bland unga ökar

Dela något personligt är en nyckel

I en tidigare artikel här på Kureras sajt, med utgångspunkt i boken ”Länge leve vänner”, går det också att läsa om hur vänner kan minska inflammation i kroppen, som ett exempel på de hälsofrämjande effekterna av vänskap. Och vi har i en annan artikel även skrivit om hur det utifrån 30 år av relationsforskning har vuxit fram en slags formel för nära kontakt. Den går korrfattat ut på att person A delar något personligt och visar sig sårbar. Varpå person B svarar på ett förstående och välvilligt vis – och att person A uppfattar person B:s svar som just förstående och välvilligt.Bokomslag: Länge leve vänner

Annons

Och för den som vill fördjupa sin vänskapsrelation, eller komma närmre en nyfunnen vän, så finns det vissa relationsstärkande knep att ta till.

Lekar kan fördjupa relationer

I ”Länge leve vänner” finns ett antal lekar och övningar att ta till. Här bjuder vi på en, med det tidsenliga namnet ”Googleleken”. Men nej, det handlar inte om att sitta ensam på sin kammare och googla fram nya vänner. Utan om att ”googla” varandra, som ett roligt samtalsgrepp i ett fysiskt samtal.

– Jag tycker det är en lättsam, rolig lek som har hög potential att främja kontakt, säger Frida Bern Andersson, psykolog och en av bokens tre författare.

OCKSÅ: Så skaffar du nya vänner

Googleleken: så gör ni!

Leken är lättsam och kan passa i en mängd olika sammanhang – kanske under släktmiddagen eller på en dejt. Börja med att läsa igenom instruktionen här nedanför.

Annons

Psykolog Frida Andersson
Psykologen Frida Andersson har skrivit boken om vänskap med sina vänner.

Syfte: Att stimulera nyfikenhet och skapa kontakt.

Tidsåtgång: 2–20 minuter.

Metod: Verbalt med minst en vän.

  1. Kom överens om tiden.

Bestäm hur länge varje person ska ”googlas” (exempelvis 5–10 minuter).

  1. Välj ut en person att börja googla (A).
  2. Någon börjar googla A.

De personer som googlar börjar med att känna in vad de blir lockade av att undersöka hos A. De ställer frågor eller tän- ker ut nyckelord precis som om de skulle skriva in dem i en sökmotor. Exempelvis: ”Jag googlar dig på dina rädslor – vad får jag för träffar?” eller ”Vad får jag för träffar när jag googlar på din längtan?”

  1. Den som blir googlad svarar.

Antingen kan hen säga ”Åtkomst nekad” (om hen inte vill prata om ämnet), eller berätta vilka träffar som dyker upp. Med ”träffar” menas spontana tankar, minnen eller associationer till ämnet. (Hen ska alltså inte svara på vad som eventuellt faktiskt står på internet.) Exempelvis skulle den som blir googlad på kärlek kunna få vidareutveckla hur relationen till partnern är just nu eller hur den varit.

  1. Alla kan klicka på ”länkar”.

Om de andra blir nyfikna på något särskilt som A sagt kan de säga att de ”klickar” på det de vill höra mer om, exempelvis ”Jag klickar på bättre och bättre relation”. A som blir googlad kan då fortfarande uppge ”Åtkomst nekad” eller berätta mer kring det ämnet eller ordet.

LÄS OCKSÅ: Så får du kvinnlig vänskap att hålla

  1. Alla kan avbryta A och googla vidare.

Om de som googlar tappar intresset eller känner att de fått tillräckliga svar kan de avbryta, säga tack och söka vidare på ett nytt ord, även om A är mitt i en historia. Googlarens intresse guidar sökningen, precis som vid datorn.

  1. Byt roller.

När tiden är ute eller när ni känner er nöjda börjar ni om från steg 2. Förslagsvis får nu den som blivit googlad börja googla någon annan.

”Google-leken” är tagen från boken ”Länge leve vänner”, av psykolog Frida Bern Andersson och hennes egna vänner Daniel Ek, även han psykolog, och Pär Flodin, som doktorerat inom kognitiv neurovetenskap.

LÄS OCKSÅ: Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Av Carolina Eriksson

 

Annons