Annons

Så hänger stress och smärta ihop – och så kan du lindra den

Omkring 1,5 miljoner svenskar lever med svår smärta – vilket både kostar mänskligt lidande och miljarder kronor. Men det finns hjälp att få.

Redaktionen

26 augusti, 2019
Så hänger stress och smärta ihop – och så kan du lindra den
Dela inlägget

Omkring 1,5 miljoner svenskar lever med svår smärta – vilket både kostar mänskligt lidande och miljarder kronor.
Men det finns hjälp att få.

Smärta är inte bara av ondo – vi känner smärta för att överleva. Det är ett sätt att snabbt bli uppmärksam och undvika det som kan skada oss. Smärta är ett otroligt effektivt varningssystem som ingen kan klara sig utan någon längre tid.

Läs också: Stress, binjurar och hormoner – så hjälper du kroppen

Stress och smärta ska hänga ihop
Problemen uppstår om smärtan blir kronisk. Och i ett alltmer stressat samhällsklimat där våra beredskapssystem i kroppen ständigt är påslagna, desto starkare kommer vi reagera på signaler i kroppen som hjärnan tolkar som smärta.

Björn Rudman, rehab- och träningsentreprenör
Foto: Patric Ullaeus

I den nya boken ”Boken om ont”, tar man ett större grepp vad som sker i kroppen vid smärta och stress. En av författarna, Björn

Annons

Rudman, rehab- och träningsentreprenör med många års erfarenhet som professionell tränare, berättar att det är meningen att stress och smärta ska hänga ihop.
– Men om vi som människor är väldigt stressade väldigt ofta för att vi har ont eller har mycket runt omkring oss i livet kan vi bli drabbade av till exempel ett utmattningssyndrom. Då har stressen också gjort oss sjuka.

Läs också: 6 smarta knep som minskar stress!

Ett komplicerat system
Hur och varför vi känner smärta är dock ett komplicerat system som till viss del beror på individuella förutsättningar.
När vi känner smärta tolkar hjärnan olika varningssignaler från kroppen. Hjärnan använder sig sedan av minnen, erfarenheter, förväntningar, känslor och vår stressnivå för att göra en riskanalys och bestämmer sedan hur mycket smärta vi ska känna. Låg stress, en känsla av kontroll över situationen och bra förberedelser kan alltså göra att du känner mindre smärta än om du är stressad, orolig och oförberedd.

 

Läs också: 13 vanliga symtom på långvarig stress

Annons

Fysioterapeut Tobias Marmheden,
Foto: Patric Ullaeus

Ha tålamod
Vad finns det då för hjälp att få?
Enligt medförfattaren Tobias Marmheden, fysioterapeut med erfarenhet inom smärt- och stressrehabilitering, är ett av de bästa sätten att lindra sin smärta och kontrollera sin stress genom konditionsträning.
– Där gäller det att lägga sig på en nivå som håller i längden och att ha tålamod! Allt som höjer pulsen mycket för just dig, även om du är genomsvettig efter en kort promenad, räknas som konditionsträning. Även andningsövningar och kroppsscanning där man går igenom hela kroppen för att bli medveten, ger ofta bra effekt på både stress och smärta. Specifika styrketräningsövningar hjälper vid vissa diagnoser, men är minst viktiga när vi pratar om långvarig smärta och värk, säger han.

Läs också: Träning gör dig stresstålig

Risker med långvarig användning
Ett annat sätt att lindra smärta är genom läkemedel. En av medförfattarna, Sofia Göthe, specialistläkare inom allmänmedicin med

Sofia Göthe, specialistläkare inom allmänmedicin
Foto: Therese Hagstedt

intresse för idrottsmedicin, smärta och stress, berättar dock att det finns stora risker när man behandlar smärtan med läkemedel under en längre tid.
– Biverkningarna ökar i antal och i svårighetsgrad ju högre doser man använder och ofta även vid långvarig behandling. Beroendeframkallande läkemedel har en så kallad tillvänjningspotential, vilket betyder att

om du äter dessa mediciner under lång tid kommer kroppen att vänja sig och effekten kommer att avta. Det innebär att du kommer behöva en större mängd läkemedel med tiden för att få samma effekt som tidigare, vilket snabbt kan bli en ond cirkel.

Sofia Göthe tillägger också att man riskerar att hamna i ett beroende som gör att man mår dåligt om man försöker sluta med medicinen på fel sätt. I de allra flesta fall behövs nedtrappning för att undvika abstinens.
– Flera läkemedel, morfinpreparat i synnerhet, har dessutom den otrevliga egenskapen att själv kunna framkalla smärta hos den som tar medicinen. Du får alltså mer ont av din smärtstillande medicin, säger hon.

Läs också: Magnesium lindrar smärta enligt studier

Spär på oro och ökar stress
Att inte få hjälp med sin smärta är väldigt stressande på flera plan, menar Björn Rudman.
– Dels för att smärtan i sig är en stress för kroppen men också det faktum att man inte äger situationen. Hur ska det gå? Ska det alltid göra såhär ont? Varför blir det inte bättre av mediciner? Varför får jag inte raka svar ifrån vården? Allt detta spär på oron och ökar i sin tur stressen. Dessa personer är ofta utelämnade till sina egna insatser, säger han.

Av Tina Harr

Annons