Nästan halva befolkningen i Sverige uppger i en Sifo-undersökning att de upplevt en ökad oro för sitt hälsotillstånd under coronapandemin. Sämst mår unga kvinnor mellan 16 och 29 år.
För att förhindra coronavirusets spridning har vi varit tvungna att ända på flera rutiner. Framförallt har den sociala samvaron begränsats för vissa så pass mycket att det påverkat den psykiska hälsan. Men även den fysiska hälsan har fått sig en törn hos svenska folket på grund av coronapandemin.
En Sifo-undersökning visar att 44 procent av befolkningen upplever en ökad oro för sitt hälsotillstånd. Unga mår sämre än övriga åldersgrupper, både psykiskt och fysiskt.
Rapporten visar att fyra svenskar (26 procent) upplever att de mår sämre psykiskt till följd av pandemin. En av fem uppger att att den fysiska hälsan har påverkats. Unga människor mellan 16 och 29 år sticker ut som den åldersgrupp som påverkats mest negativt.
LÄS OCKSÅ: Så tar ni er igenom karantänen tillsammans
Fler har börjat träna
– Det kommer inte som en överraskning att en stor del av befolkningen mår sämre och känner oro under en pandemi. Anledningarna till varför är många, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
En av tre svenskar säger att de ägnat sig mindre åt fysisk aktivitet än innan pandemin. Däremot har en av fyra börjat träna mer.
– Motion har en betydande roll för hälsan och det finns ett starkt samband mellan fysisk aktivitet och psykiskt mående. Det är lätt att rutiner ruckas på när inget längre är som det brukar, men det är viktigt att försöka få in nya vanor – även om det bara handlar om att komma ut på en daglig promenad, säger Annika Svedberg.
LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider
Undersökningens i korthet:
- 26 procent upplever att de mår sämre psykiskt till följd av pandemin, flest är unga kvinnor i åldern 16-29 år (42 procent).
- 3 procent anser dock att deras psykiska hälsa påverkats till det bättre.
- 20 procent upplever att deras fysiska hälsa har påverkats negativt under coronapandemin. Unga mellan 16 och 29 år mår sämst (26 procent).
- 9 procent menar att den fysiska hälsan har påverkats positivt.
- 33 procent har minskat sin fysiska aktivitet under coronapandemin.
- 23 procent har ökat sin fysiska aktivitet.
- 44 procent av svenskarna svarar att de upplevt en ökad oro för sitt hälsotillstånd under coronapandemin. Flest är de i åldersgruppen 65-79 år (52 procent). Kvinnor har oroat sig i större utsträckning (50 procent). Bland män är det något lägre, 40 procent har oroat sig mer.
Av Inger Palm
Om Sifo-undersökningen: Den bygger på 2 503 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 8-15 september 2020.