Annons

Så här torkar du örter och kryddor

Bevara sommarens alla aromatiska kryddor genom att torka dem – på så vis kan du njuta av örterna året runt. – Du kan torka det mesta, säger örtpedagogen Eva Olsson.

Redaktionen

5 juli, 2020
Så här torkar du örter och kryddor
Dela inlägget

Bevara sommarens alla aromatiska kryddor genom att torka dem – på så vis kan du njuta av örterna året runt.
– Du kan torka det mesta, säger örtpedagogen Eva Olsson.

Oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss. Du kan torka i princip alla örter och du kan skörda dem under hela växtsäsongen, enligt Eva Olsson som är örtpedagog och örtterapeut på herbasensia och som tidigare drev Österlenskryddor i 14 år.

LÄS OCKSÅ: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

Te vid förkylning
Och hon tipsar att börja leta i naturen – maskrosblad fungerar som ett matsmältningsbefrämjande te, björkblad gör susen som en björkskrubb eller hårsköljning och av fläderblommor och lindblommor får du ett fantastiskt te när du är förkyld.
– Från balkongen är det härligt att torka färsk rosmarin, timjan och lavendel. Kryddor som dill, persilja och basilika tappar smak när du torkar dem och lämpar sig bättre att frysa.
Så hur bevaras smak, doft och de terapeutiska ämnena på bästa sätt? Först och främst ska du inte smula sönder bladen förrän de ska användas.

LÄS OCKSÅ: Drick dina örter – njut av ett te som gör gott

Annons

Plocka inte allt på samma ställe
Plocka dessutom örterna när det är torrt ute – inte efter regn eller när de fortfarande är daggfuktiga. Och det du ska torka bör du inte heller skölja, menar Eva Olsson.
– Vattnet som finns inne i växten försvinner efter hand men om du sköljer kryddan med kranvatten så är det en annan typ av vatten som är svårt att få bort och örten riskerar därför att mögla.
Använd gärna sax, annars är risken att man rycker upp rötterna, och klipp av hela kvistarna med bladen kvar. Plocka inte allt på samma ställe utan ungefär en tredjedel, lämna resten till djur och natur.

LÄS OCKSÅ: Örterna som ökar välbefinnandet

Olika torkningsprocesser
Ha en korg med dig och låt örterna ligga lite luftigt på vägen hem.
– Ta gärna hem örterna så fort som möjligt då det blir bättre kvalitet om de får torka utan att först vissna, säger Eva Olsson som berättar att själva torkningsprocessen kan göras på olika sätt.
Antingen binder du en bukett genom att binda samman kvistarna. Glöm inte att dra bort bladen från stjälkarna där du hänger upp buketten. Alternativt kan du ta ett galler, ett myggnät eller spänna upp ett lakan på vinden och lägga på ett tunt lager av örter och sprida ut dem.
– Det är viktigt att hålla undan örterna från solljus, för om de börjar blekna och tappa i färg så tappar de både smak och kraft.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: För hud & hår

Verksamma ämnen försvinner över 35 grader
Tycker du torkningen går för långsamt, sätt en fläkt i närheten – men tänk på att de verksamma ämnena försvinner över 35 grader så undvik ugnen, poängterar Eva Olsson.
– Salvia med nästan läderartade blad tar ungefär en vecka att torka. Nässlor och citronmeliss kan vara torra på tre-fyra dagar. Här gäller det att lita på sin fingertoppskänsla att när du repar av bladen ska de smula sönder.
De torkade örterna ska sedan förvaras mörkt i burkar, bruna papperspåsar, eller glasburkar som täcks med kartong eller en tygbit.
– Märk väl med sort och datum. Om man tänker på den terapeutiska verkan vill man använda dem inom ett år, som smaksättare håller de betydligt längre.

Annons

Av Tina Harr

Annons