Annons
Annons

Så slipper du bli sjuk!

Under vintermånaderna hostas det och snörvlas till höger och vänster. Men inte alla drabbas. I alla fall inte så ofta. De som har ett starkt immunförsvar klarar sig bättre – och får ett kortare sjukdomsförlopp när de väl drabbas. Vill du slippa bli sjuk? Här får du åtta tips på förebyggande hjälp som stärker immunförsvaret.

Redaktionen

16 februari, 2017
Så slipper du bli sjuk!
Dela inlägget

Under vintermånaderna hostas det och snörvlas till höger och vänster. Men inte alla drabbas. I alla fall inte så ofta.
De som har ett starkt immunförsvar klarar sig bättre – och får ett kortare sjukdomsförlopp när de väl drabbas.

Vill du slippa bli sjuk?
Här får du åtta tips på förebyggande hjälp som stärker immunförsvaret.

Undvik de självklara immunförsvarsförstörarna: sömnbrist, dålig kost och överträning – och stärk ditt immunförsvar med något/några av nedan tips.

ProbiFriskGoda bakterier
Ungefär 75 procent av vårt immunförsvar styrs från mag- och tarmsystemet, vilket gör att vår tarmflora är avgörande för vår hälsa. Du kan hjälpa din tarmflora genom att äta tillskott med probiotika. Här finns många sorter, fråga efter råd på hälsokosten. Du kan också gå på exemplet ProbiFrisk, som innehåller två bakteriekulturer (Lactobacillus paracasei 8700:2 och Lactobacillus plantarum HEAL9) som har bevisade effekter när det gäller att stärka kroppens motståndskraft mot infektioner. Dessutom har de lokala antiinflammatoriska egenskaper i tarmen.

Läs också: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

AstaxinAntioxidanter
Karotenoiden astaxanthin är en av naturens kraftigaste antioxidanter. Astaxanthin skyddar kroppens celler mot oxidativ stress och bidrar därmed till många positiva hälsoeffekter. Bland annat stärker det immunförsvaret. Här finns till exempel preparatet Astaxin, som är baserat på just astaxanthin i kombination med vitamin C och E.

ImmunosanBetaglukaner
När vi äter specifika former av betaglukaner tar immuncellerna i mag-tarmkanalen upp dem och transporterar dem till kroppens organ. Där fungerar de immunstärkande. Betaglukaner från jäst har i flera kliniska tester visat sig stimulera makrofager, neutrofila granulocyter och mördarceller, vilka tar hand om bakterier och virus. Betaglukaner ska, för att ge bästa effekt, tas i förebyggande syfte. Immunstärkande betaglukaner hittar du till exempel i det patenterade och välstuderade Wellmune-extraktet. Immunosan är en ren betaglukanprodukt baserad på naturligt Wellmune WGP beta-(1.3) (1.6)-glukan extrakt.

Läs också: Dagligt intag av betaglukaner ger immunförsvarsstarka barn

Vitlök plusVitlök
Historiskt sett har vitlök använts flitigt som skydd mot infektioner. Nu, i modern tid, har man undersökt vad i vitlöken som ger den immunstärkande effekten och kommit fram till att det sannolikt beror på det höga innehållet av ämnet allicin. Att ta ett tillskott med vitlök är ett mycket effektivt sätt att hålla virus, bakterier och svamp på avstånd och man har sett att både antalet förkylningssymtom och sjukdagar minskar vid intag. Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller som en intensivkur vid sjukdom.

Läs också: Vitlök och russin minskar risken att föda för tidigt

D-PearlsD-vitamin
D-vitaminbrist är en av de absolut vanligaste vitaminbristerna här i de Nordiska länderna. Nordbors egna D-vitaminproduktion anses nämligen minska med minst 80 procent under vinterhalvåret. D-vitamin är viktig i många av kroppens processer, bland annat för att reglera vårt immunförsvar. Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge ett mycket bra skydd mot förkylningar och influensa.

Super C ComplexC-vitamin
C-vitamin är helt livsnödvändigt för våra kroppar. En av de viktiga funktionerna är den immunförsvarsstärkande effekten vilket också gör att vitamin C kan förebygga, förkorta och mildra förkylningar. I förkylningstider är C-vitamin i doser om minst 500 milligram dagligen att rekommendera för att undvika eller förkorta sjukdomsperioden, samt för att lindra förkylningssymtomen. Ät gärna C-vitamintillskott men undvik brustabletter, de kan ha ett innehåll som inte är bra i övrigt.

Läs också: Vad alla borde veta om C-vitamin

Bee PropolisPropolis
Propolis används av bin för att göra bikupan tät och för att hålla den fri från virus och bakterier. Inom naturmedicinen har det länge varit känt att propolis kan vara effektivt i människokroppen på samma sätt som i bikupan och bekämpa bakterie och virusinfektioner.
Forskare har hittills lyckats identifiera över 300 olika ämnen i propolis och vissa har visat sig ha en antibiotisk effekt. Kanske kan det förklara varför propolis blivit ett så omtyckt naturmedel vid förkylning.

Influ-ZinkZink
Zink stärker immunförsvaret och flera studier visar att låga värden gör att man både lättare blir förkyld och tar längre tid på sig att tillfriskna. I en studie fick en grupp förkylda personer en sugtablett med zinkglukonat varannan timme och en annan grupp fick placebo. Efter sju dagar var 86 procent symptomfria i den gruppen som intog zink, jämfört med 46 procent i placebogruppen. Influ-Zink är en god sugtablett med biotillgängligt zink och naturligt C-vitamin från acerola.

Läs också: Ny forskning: Zink ÄR förkylningarnas botemedel

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons