Bara för att vi känner en dragning till någon betyder inte det att de är rätt för oss. Vi kan till exempel bli attraherade av någons självförtroende, coola stil eller ekonomiska framgång. Men självförtroende kan vara ett uttryck för kontroll, coolheten är kanske egentligen lathet och bakom ekonomisk framgång kan ligga girighet – samtliga mindre tilltalande egenskaper. Det menar Ellen Hendriksen som är psykolog och lärare vid Universitetet i Stanford, alias ”Savy psychologist”.
LÄS OCKSÅ: Så stärker sex psykisk hälsa och lycka
Vanans makt är stor
En anledning till att vi väljer fel är att vi går på rutin, menar Ellen. Hellre ett känt helvete än ett okänt paradis brukar det ju heta och det ligger något i det. De som fått med sig en känsla av egenvärde och erfarenheter som lärt dem att människor för det mesta är vänliga, pålitliga och välmenande tenderar att välja sin partner utifrån det. Det är vad de uppfattar som normalt. Medan de som är uppvuxna i ett mer dysfunktionellt sammanhang väljer utifrån det. Den som fått höra att den är besvärlig eller främst blir uppskattad för sitt utseende kan bära på en djupliggande känsla av att inte duga och tenderar istället att välja en partner som förstärker den känslan. Ingen förtjänar en partner som behandlar en illa och om dramatik, fientlighet eller likgiltighet är vad som känns normalt är det hög tid att ändra på det.
LÄA OCKSÅ: Så tar du dig igenom skilsmässan
Vi vill rätta till problemet
En annan anledning är att vår hjärna identifierar möjliga renoveringsobjekt. Att vi utsätter oss för samma sak om och om igen kan delvis bero på att vi har ett behov av att ställa saker till rätta. Barn som farit illa växer ofta upp i tron att det på något sätt är deras fel. Det är så hjärnan fungerar, enligt Ellen. När vi uppfattar olycka och konflikt i vår närhet är vår första tanke att det beror på oss, något som gör att vi känner ett ansvar och tror att det faller på oss att fixa det. Så vi väljer ännu en olämplig partner i hopp om att rätta till problemet en gång för alla. Bakom vårt behov att fixa vår partner ligger alltså inte bara ett kontrollbehov, utan också en känsla av hopp som får oss att tro att om jag bara anstränger mig lite mer kommer det bli bättre den här gången.
LÄS OCKSÅ: Därför slutar vi att vara kära
Tips för att bryta den onda cirkeln!
- Det är OK att ta förlusten. Bara för att du investerat lång tid i en relation betyder inte det att du måste stanna kvar.
- Lär dig att sunda relationer inte är fyllda av drama. Istället är de präglade av ömsesidig respekt och om att vara ett stöd för varandra, ha roligt och trivas tillsammans.
- Medvetet lära oss mer om vad som är en bra partner. Studera andras förhållanden och vad som får dem att fungera. Vi lär oss av att iaktta goda relationer och sunda beteenden.
- Utgå ifrån vad vi behöver och inte vad vi dras till. Kanske behöver du någon med integritet, som är rättvis och pålitlig, som står vid sitt ord och respekterar dina gränser.
- Ta gnistan med en nypa salt. Tänk på det som mat, bara för att du är sugen på glass betyder inte det att det att glass är bra för dig. Samtidigt ska du inte välja någon du tycker är tråkig bara för att den verkar stabil. Men var medveten om vad som händer när du går igång på det gamla vanliga och påminn dig om dina lärdomar.
Av redaktionen
Källa: Savy Psychologist