Annons

Så ställer du om till sköldkörtelvänlig kost

Sköldkörtelrubbningar kan leda till alltifrån viktuppgång till nedstämdhet och förlamande trötthet. Men det går att lindra symptomen genom att ställa om till en autoimmun kost. Här får du tips om hur du gör omställningen så smidig som möjligt.

Redaktionen

18 januari, 2020
Så ställer du om till sköldkörtelvänlig kost
Dela inlägget

Sköldkörtelrubbningar kan leda till alltifrån viktuppgång till nedstämdhet och förlamande trötthet.
Men det går att lindra symptomen genom att ställa om till en autoimmun kost.
Här får du tips om hur du gör omställningen så smidig som möjligt.

Sköldkörtelsjukdom börjar i de flesta fall i magen, där vårt immunförsvar bor.
På senare tid har ny forskning visat att en så kallad autoimmun kost, eller AIP från autoimmunt protokoll, kan minska symptomen och öka livskvaliteten hos personer med sköldkörtelsjukdom. Exempelvis kan man återställa tarmens barriärfunktion, få ett bättre immunförsvar och även ett förbättrat näringsupptag.

LÄS OCKSÅ: Vanliga symtom på att sköldkörteln inte fungerar som den ska

Ta bort livsmedel som kan skapa inflammation
Vad är då autoimmun kost?
I korthet går det ut på att man tar bort livsmedel som kan skapa inflammation i tarmen eller är allergena, som processad mat, spannmål, mejeriprodukter, ägg, nötter, frön, potatisväxter, baljväxter, växtoljor och socker. Istället kan man äta hur mycket man vill av kött, fisk, skaldjur, inälvsmat, de flesta grönsaker, hälsosamma fetter, som kokosfett och avokadoolja, och rotfrukter.

LÄS OCKSÅ: Selen är viktigt för sköldkörteln

Annons

För dagbok
Karl Hultén är biomedicinare och expert på kost och livsstil vid autoimmun sjukdom. Han har en magisterexamen i biomedicin, har forskat vid Institutionen för Neurovetenskap på Karolinska

Karl Hultén
Karl Hultén
Foto: Denise Vestin

institutet och är även, tillsammans med Cecilia Nisbet Nilsson, aktuell med boken ”Kokbok för sköldkörteln”.
Han berättar att kostupplägget tagits fram för att reducera symptomen av autoimmuna sjukdomar, och är en vidareutveckling av paleo-kost, eller stenåldersmat, det vill säga mat som liknar den människan har ätit i hundratusentals år. Karl Hultén föreslår att man äter strikt AIP-kost i 30 dagar och är uppmärksam på sitt mående under tiden.
– För gärna en dagbok och skriv upp eventuella symptom. Efter en månad provar du att återinföra en livsmedelsgrupp åt gången och ser om du får någon reaktion. Ett och samma livsmedel kan orsaka försämringar hos en person, medan det inte ger något utslag alls hos en annan.

Karl Hultén har själv en lång erfarenhet av att hjälpa personer med sköldkörtelsjukdom och har använt metoden på hundratals patienter, med goda resultat.
– Liknande kostupplägg testas just nu på en rad olika autoimmuna sjukdomar, som barn-reumatism och inflammatorisk tarmsjukdom. Intresset är stort inom läkarkåren.

LÄS OCKSÅ: Nadja gick från sköldkörtelsjuk till frisk

Snabb övergång till autoimmun kost
Som med alla kostomläggningar kan det vara en utmaning hur och när man ska börja.
– Vi brukar tala om två sätt. Det man får snabbast resultat av är att göra en snabb övergång till autoimmun kost. Om långsamma omställningar istället passar en bäst så utesluter man i första hand bröd och spannmål och byter ut det till rotfrukter och går stegvis över. Någonstans mellan 20-40 procent upplever en förbättring av sina symptom bara genom att utesluta gluten, säger han.

Annons

4 steg till hur du ställer om till autoimmun kost

Källa: Boken ”Kokbok för sköldkörteln”.
Obs! Kostomläggningen bör göras parallellt med regelbunden uppsikt av vården.

• Bestäm dig för en tidsperiod. Börja med att sätta 30 dagar som mål och kör hundra procent strikt AIP under hela perioden. När du kommer fram till de 30 dagarnas slut märker du om dina symptom börjat röra på sig och ge vika. Känn efter om du märker förändringar. Sover du bättre, har du fått mer ork, kanske har din mage helt lugnat ner sig om den varit bråkig innan? Det finns inget som ger så mycket motivation som bättre hälsa. Ge din kropp ytterligare en tid så kommer det sannolikt lossna ännu mer.

LÄS OCKSÅ: “Många blir inte hjälpta av vanlig sköldkörtelmedicin”

• Rensa bort skräp. Ditt hem ska vara en fristad där du inte har möjlighet att göra misstag. Ha därför bara den mat hemma som du vet att du kan och bör äta. Självkontroll kan fungera ett tag men är ingen långsiktig lösning. Du ska känna dig trygg, och när du följer recepten i boken ”Kokbok för sköldkörteln” har vi gjort jobbet åt dig. Att rensa bort alla former av skräpmat är en enkel och effektiv strategi för att undvika impulser att äta något utanför kostplanen. Om du tycker att det är hemskt att slänga allt – ge bort det till någon annan.

•Sätt ett startdatum. Bestäm dig för en dag då du ska börja och det brukar vara bra att välja antingen den första dagen i en ny månad eller en helg då du först handlar allt och sen kör igång på måndag morgon. Genom att sätta ett startdatum förbereder du dig mentalt. Din omgivning blir också förberedd på att du kommer göra en kostomläggning. Uttala högt ditt beslut både för dig själv och andra – då blir det verkligen av!

• Be om stöd. Du kan be om lite extra stöd och förståelse i förväg och även fråga om hjälp med att gå och handla. Om ni är fler i hushållet kan du göra en speciell hylla till dina stapelvaror i skafferiet och färskvaror i kyl och frys.

Av Tina Harr

Annons
Fakta

Några livsmedel som ingår i AIP-kosten

•Kött som fläsk, nöt, kalkon, kyckling och lamm.
•Inälvsmat.
•Fisk som ansjovis, flundra gös, lax röding, sill, strömming och torsk.
•Skaldjur som blåmusslor, kräftor, ostron och räkor.
•Frukt och bär som apelsin, banan, blåbär, citron, hallon, jordgubbar, lingon, mango, plommon, päron och körsbär.
•Rotfrukter som jordärtskocka, morot, palsternacka, rotselleri, rädisa, rödbeta, svartrot och sötpotatis.
•Grönsaker som groddar, gurka, lök, ruccola, selleri, sparris, spenat, avokado, oliver, zucchini, blomkål, broccoli, fänkål, grönkål, romansallat, vitkål, champinjoner, Karljohan, kantarell, shiitake, alger och sjögräs.

Några livsmedel att utesluta
•Spannmål som havre, korn, majs, ris, råg och vete.
•Mejeriprodukter som grädde, keso, mjölk, ost, smör och yoghurt.
•Baljväxter som gula ärtor, jordnötter, kikärtor, linser, mungbönor och svarta bönor.
•Potatisväxter som aubergine, paprika, potatis och tomat.
•Nötter och frön som cashewnötter, chiafrön, hampafrön, hasselnötter mandlar, pekannötter, pistagenötter, sesamfrö, solrosfrön och valnötter.
•Samtliga fågelägg.
•Samtliga alkoholhaltiga drycker.
•Växt- och fröoljor som linfröolja, majsolja, rapsolja och solrosolja.
•Artificiella sötningsmedel som sorbitol och stevia och tillsatt socker i form av råsocker, vitt socker, agave och dadelsirap.

Annons