Annons

Sanna Ehdin om kost och inflammation

Att mat påverkar hälsan är ingen nyhet. Trots det äter svenska folket och stora delar av västvärlden sig till sjukdom och ohälsa. Sanna Ehdin Anandala berättar om kostens påverkan på inflammatoriska processer och hur man kan få bukt på problemen med IFD-mat.

Redaktionen

19 maj, 2014
Sanna Ehdin om kost och inflammation
Dela inlägget

Att mat påverkar hälsan är inget nytt. Trots det äter svenska folket och stora delar av västvärlden sig till sjukdom och ohälsa. Sanna Ehdin Anandala berättar om kostens påverkan på inflammatoriska processer och hur man kan få bukt på problemen med IFD-mat.

Årligen intar vi i Sverige cirka 800 kilo mat och dryck per person. Är det dessutom 800 kilo mat som inte är bra för oss, påverkas vår hälsa i mycket hög utsträckning av den dåliga kosthållningen. Men vilken mat är det då som inte är bra för oss? Många av de sjukdomar som drabbar oss har en stark koppling till kronisk inflammation, genom att ta kontroll över de inflammatoriska processerna i kroppen kan vi förbättra vår hälsa avsevärt.

Läs också: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Mat mot inflammation
Mat mot inflammation är därför något som intresserat Sanna Ehdin Anandala, en av Sveriges främsta inom helhetshälsa, självläkning, energimedicin, kost och livsstilsförändringar.
– Dagens stora hälsohot är den låggradiga, kroniska inflammation som får pågå länge i det tysta. Den kommer sig av att den moderna, västerländska kosten är fel sammansatt (mycket socker, vetemjöl, kemiskt processade fetter och tomma kalorier) och ger ett ständigt påslag av inflammation i kroppen. Det angriper celler, blodådror och organ i åratal utan att man märker något, och först så småningom uppenbarar sig en hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers sjukdom eller cancer. Jag kallar det för ”ohälsobomben” eftersom det drabbar allt fler, men det positiva är att när vi vet orsaken kan vi åtgärda det, berättar Sanna.

Mat som skapar inflammation
Generellt kan man säga att mat som skapar inflammation är näringsfattig, söt och fet mat, såsom socker, vitt bröd, chips och dåligt fett. Transfetter (industriellt härdat fett) är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta.
– Vi äter alldeles för mycket socker, vete och andra snabba kolhydrater i Sverige. Dessutom äter vi för mycket av fel sorts fett och för lite av rätt sorts fett. Det handlar främst om för stora intag av transfetter (härdat fett) och vegetabiliska fleromättade oljor rika på omega-6-fettsyror. En måltid med mycket socker och fel sorts fett ökar halterna av inflammatoriska ämnen i blodet under minst tre till fyra timmar efter måltiden. Socker och fett minskar också blodkärlens förmåga att expandera och dras samman allt eftersom blodflödet ökar eller minskar.

Annons

Läs också: Gurkmeja är antiinflammatoriskt

Är jag drabbad?
Inflammation är en naturlig och viktig del av immunförsvarets läkningsmetoder. De klassiska tecknen på inflammation är rodnad, svullnad, lokal uppvärmning, smärta och nedsatt funktion. Symptomen vid en akut inflammation är ofta mycket tydliga och övergående. En kronisk inflammation kan däremot vara svårare att känna igen.
– Yttre tecken på låggradig och ofta kronisk inflammation är svullnad (plufsighet och bukstinn), ömhet och rodnad eller rödbrusighet. En del människor blir svullna kring ögonen, andra på kinderna, halsen, buken eller i luftvägarna (näsan eller lungorna). Inflammation ligger också bakom många former av smärta i kroppen och kan också göra att du blir mer infektions- och allergikänslig.

IFD – mat mot inflammation
Likväl som det finns mat som skapar inflammation finns det också mat som minskar de inflammatoriska processerna i kroppen. IFD är en förkortning på Inflammation Free Diet, och IFD-mat är mat som motverkar inflammation.
– IFD-mat innehåller ämnen som motverkar inflammation, däribland hälsosamma fetter så som omega-3-fettsyror som är mycket inflammationsdämpande. IFD-mat stärker också det friska processerna i kroppen samt levern och kroppens övriga organ för utrensning.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Sanna forsätter och berättar att IFD-systemet är ett vetenskapligt system som har räknats ut utifrån mängden fett och typen av fettsyror, innehåll av antioxidanter, förekomst av B6, B12 och folinsyra (som sänker inflammationsmarkören homocystein), K-vitamin och antiinflammatoriska fytonutrienter. De underlag som använts för beräkningen av IFD-effekten kommer från det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) och ett forskningsinstitut i Sydney. Formeln för att bestämma IFD-värdena räknades ut från dussintals publicerade studier av olika näringsämnen och deras samband med inflammation i kroppen. Tillvägagångssättet redovisas utförligt i boken ”The Inflammation Free Diet Plan”. IFD tar ställning till individuella näringsämnen, såväl som det inbördes förhållandet mellan olika näringsämnen. Det inkluderar även matens glykemiska index, det vill säga dess effekt på blodsockerhalten. Viktigt är mängden av ett visst näringsämne och hur stark effekten är. Till exempel har stora doser E-vitamin en god antiinflammatorisk effekt, men de små mängderna som finns i solrosfrön ger bara ett par IFD-poäng och i solrosfrön finns även en hög andel omega-6-fettsyror som sänker IFD-effekten.

Annons

Läs också: Maten som gör att vi blir sjuka, deprimerade och åldras snabbare

Hälsofördelar med IFD-mat
Att uppnå märkbara hälsoförbättringar med IFD-mat tar olika lång tid för olika människor och hälsotillstånd, det beror mycket på i vilken kondition kroppen är i när man börjar samt i vilken ålder man är. Effekt får man, och den börjar märkas redan efter ett par veckor.
– Att äta inflammationsdämpande mat gör att man blir mjukare i lederna, mindre stel i kroppen, huden ser friskare ut och allergier minskar eller till och med försvinner helt. Samtidigt minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers sjukdom, astma, cancer, benskörhet, diabetes och andra åldersrelaterade sjukdomar som har inflammation som grund. Det finns bara fördelar för hälsan med IFD-mat och därför rekommenderar jag det till alla, avslutar Sanna.

Läs mer om vilken mat som är bra mot inflammation här

Av Johanna Gustafsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Felet med dagens kosthållning

Vi äter för mycket vete, socker och snabba kolhydrater.

Köttet och fisken vi äter föds upp på spannmål och kraftfoder vilket ändrar deras näringssammansättning.

Vi äter för mycket transfetter.

Vi äter för mycket omega-6 och för lite omega-3.

Maten vi äter är näringsfattig.

Annons