Annons

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 juli, 2021
Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

Sara Nomberg kommer till vår mötesplats på Södermalm i Stockholm i flygande fläng. Det är bråda dagar– som ofta i Saras liv ska det visa sig ­– och hon har just lanserat en ny ansiktsmask.

Vi beställer varsin brunchtallrik från ett hälsocafé i Hornstull, som serverar vegetarisk, ekologisk mat och sätter oss i solskenet på en innergård i närheten. Vi dukar upp rågmacka med mosad avokado och strimlad zucchini, chiapudding med kokosflingor och bär samt grön smoothie. Och till dessert en ”raw” choklad-kolabakelse.

– Vilket fantastiskt ställe, jag vill prova allt där inne! Tänk att jag har missat det, säger Sara med förundran i rösten.

Hon har nämligen, i väntan på att få flytta in i en nyproducerad lägenhet i Nacka med sin sambo, hyrt en enrummare på söder – utan att ha upptäckt att den låg i samma fastighet som det nyfunna favoritcaféet.

Annons

LÄS OCKSÅ: “Hudvård handlar inte bara om fåfänga”

Drivit eget sedan tonåren

Sara har idag drivit sitt eget hudvårdsmärke, Organics by Sara, sedan hon var 19 år. Basen i sortimentet består av ansiktsoljor för alla tänkbara hudbehov, liksom oljor för rengöring och kroppsvård. Sedan 2020 är Sara även Kureras hudvårdsexpert. Dessutom leder hon utbildningar, workshops och håller föreläsningar för bland annat Naturskyddsföreningen och branschorganisationen för ekologisk hudvård, NOC Sweden.

Sara Nomberg
Foto: Anton Svedberg.

Men det var skrämmande nära att Sara inte skulle få uppleva något av detta. I själva verket såg oddsen väldigt dåliga ut för att hon ens skulle få uppleva sin treårsdag.

Ovanlig ögoncancerform

Redan när Sara var två år reagerade nämligen hennes mamma på en konstig sak: varje gång hon fotade sina döttrar med blixt blev Saras systers ögon röda, men på Saras vänstra öga blev det aldrig det.

Denna märkliga upptäckt hade mycket väl kunnat missas, men tack vare Saras mammas uppmärksamma blick gjordes en läkarkontroll. Först trodde man inte att det märkliga ögonfyndet var något allvarligt, men Saras föräldrar stod på sig och efter ett gäng tester förstod läkarna allvaret i situationen. Och då blev det desto mer bråttom. Sara behövde en operation direkt då testerna visade att hon hade drabbats av cancer på näthinnan, en extremt ovanlig form, men desto allvarligare.

Annons

– Ögat gick inte att rädda, de fick operera bort det annars hade jag inte klarat mig, berättar Sara.

Efter ingreppet fick Sara prova ut en ögonprotes, gjord av glas, vilket hon fortfarande än idag bär.

– Som barn och tonåring fick jag byta ut protesen varje år i takt med att jag växte. Idag behöver jag bara göra det vartannat år ungefär. Det kan bli små repor på den av väder och vind och när jag är förkyld och har irriterade slemhinnor kan det skava. Då bokar jag tid och byter ut det.

Naturtrogenheten i det konstgjorda ögat är slående och imponerande, så om man inte känner till Saras bakgrund tar man det garanterat för ett riktigt öga med en lätt skelning.

– Ett schweiziskt familjeföretag har specialiserat sig på att tillverka de här proteserna. De åker runt i världen och kommer hit till Stockholm då och då. Först var det pappan som tillverkade mitt öga, men nu är det dottern som tagit över. De gör ett otroligt hantverk, bedyrar Sara.

LÄS OCKSÅ: Nyupptäckt cancerbehandling lovande – påverkar inte friska celler

Ville bli läkare

Saras många vistelser på sjukhus under barndomen gjorde att hon i yngre år först ville bli läkare.

– Jag har alltid älskat sjukhus! Många är ju snarare rädda för dem, men jag har inte haft några traumatiska upplevelser av sjukhus – det har alltid varit en plats där jag fått hjälp och jag har tyckt att det varit fantastiskt, förklarar Sara entusiastiskt och berättar vidare att hon både praoat och sommarjobbat inom vården av den anledningen.

Fascinationen för läkekonsten ledde också till att hon valde naturvetenskapligt program med medicininriktning och extra kemi på gymnasiet. Men hon gick sedan vidare och utbildade sig till näringsfysiolog istället för läkare, på ett tvärvetenskapligt program som hon gick i samma hektiska veva som hon startade eget företag. Hon läste kurser i kemi, biologi och fysik på Stockholms universitet samt fysiologi och medicin på KI.

Så här i efterhand undrar Sara hur hon orkade allt, för hon jobbade även extra i en hälsokostaffär under den perioden. Och fortfarande idag tar jobbet mycket tid och engagemang i hennes liv. Men även den som älskar sitt jobb och är passionerad i allt den gör kan gå in i den berömda väggen.

– Jag tror att jag har varit nära några gånger. Då har jag blivit sjuk i en månad vid ett par tillfällen, men sedan repat mig. Min räddning är att jag är bra på att dra i handbromsen, att lyssna på min kropp. Och jag ser alltid till att sova bra, åtta-nio timmar varje natt berättar Sara och avslöjar med ett litet skratt att hon sovit tio timmar just denna natt, till exempel.

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

”Keminörd” och försökskanin

Sara Nomberg, Kureras hudvårdsexpert
Sara Nombergs nästa mål är att expandera med sitt varumärke ännu mer, gärna internationellt. ”Vi finns, förutom i Sverige, redan i Tyskland, Slovakien, på Island och Åland”, berättar hon stolt. (Foto: Anton Svedberg.)

Sara har varit intresserad av hudvård sedan tidiga tonåren och letade länge efter produkter som kunde balansera hennes hy, men hittade dem aldrig i butikerna, trots oräkneliga timmar av letande.

– Jag har en blandhy som är ganska reaktiv. Mitt hudvårdsintresse kom nog från att jag ville lösa det problemet, förklarar Sara som berättar vidare om hur ögonöppnaren kom när hon läste till ekologisk hudvårdsterapeut på Axelsons, en ettårig utbildning som hon tog före sina universitetsstudier. Där introducerades hon till rena råvaror och fördelarna med just ekologisk hudvård.

Sara beskriver sig själv som en ”keminörd” som älskar att laborera med hur ingredienser reagerar med varandra.

– Det är jag själv som skapar alla recept till mina produkter. De är som mina små bebisar och jag är min egen försökskanin. Det börjar oftast med att jag testar ingredienser var för sig ganska länge. Sedan testar jag dem ihop. Så går jag och fnular på recept ett tag och när jag sedan släpper produkten så är det kanske version 20, efter två års jobb.

Saras hy ser strålande ut – utan tvekan lever hon som hon lär. Och rollen som försökskanin delar hon med sin egen syster.

– Jag är supertajt med min lillasyster, som bara är 15 månader yngre. Många av produkterna jag tagit fram är faktiskt sprungna ur behov hos antingen henne eller mig själv. Serumet som jag lanserade nyligen kom till på grund av hennes behov av mer fukt, till exempel.

”Folk skrattade åt min affärsidé”

Men trots att Sara idag är en av vårt lands mest anlitade eko-hudvårdsexperter så möttes hon minst sagt av skepsis när hon tog klivet och startade eget. Året var 2010 och begreppet ekologisk hudvård var ännu bara i sin linda.

– Folk skrattade åt min företagsidé: ekologisk hudvård med oljor. De fattade inte alls vad jag gjorde och det rådde fortfarande en slags ”fettskräck” då, inte minst i maten. Och i hudvård var det inte att tänka på. Det var inne med en mattande effekt och krämer vad det som gällde.

Något som Sara inte höll med om – utan kämpade och stod på sig. Trots att hon inte hade några förkunskaper om ekonomi eller kom från ”en företagarfamilj”. Men Sara, som inte är rädd för att testa nya saker, läste på och tog en snabbkurs i ett starta eget via Skatteverket.

– I efterhand kan jag tänka, hur gjorde jag? Men jag var så otroligt övertygad själv om att detta var det enda rätta. Jag såg liksom inget annat alternativt. ”Det här läker huden, ni kommer förstå snart!”. Och funkar inte företaget så är det inte mer med det, resonerade Sara.

Sprida kunskapen om eko ett kall

För Sara har det blivit ett kall att få folk att förstå skillnaden mellan naturlig och ekologisk hudvård. Och när hon pratar om sin passion, sitt yrke, märker man hur starkt hennes engagemang är och hur kunnig hon är. Kunskapen och ivern över att få berätta liksom bubblar ur henne och man sveps med och kan bara beundra hennes driv.

– Det florerar så mycket missförstånd kring begreppen, och de gynnar inte oss i den ekologiska skönhetsvärlden.

Vi borde prata om varför man för det första ska välja naturliga produkter menar Sara.

– Jo för att inte riskera att utsätta sig för syntetiska kemikalier som kan ha en negativ påverkan på oss, det är steg ett. Steg två: varför ska det vara ekologiskt? Jo för att även de naturliga produkterna odlas med gifter, så det räcker inte med ”naturligt”, du måste välja eko.

LÄS OCKSÅ: Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Miljötänk präglar vardagen

Miljömedvetenheten genomsyrar Saras hela liv. Inte bara inom hudvård.

– För mig är det absolut en livsstil. Jag har till exempel inte köpt nya kläder sedan 2012 kanske, utan handlar via Tradera eller Sellpy. Allt jag har på mig idag är second hand, berättar Sara och pekar på sin vårkappa, knälånga kjol och skor med klack.

Sara köper inte heller plast, utan väljer glas eller trä. Och ber oftast familj och vänner att inte köpa nya saker till henne i present. Det enda riktigt ”dåliga” är väl att hon tidigare har rest utomlands mycket med flyg, och att sambon äger en bil, resonerar hon.

– Men vi tittar på en ny, miljövänlig bil nu. Jag tänker: varje bra val man gör är ett steg i rätt riktning. Men det ska inte kännas som en press.

Och Sara menar att hon är otroligt medveten om sin egen sjukdomsbakgrund i det aktiva valet att välja eko – för att minska risken till återfall så gott hon kan.

– Jag kommer troligtvis dö av cancer någon gång i framtiden, säger hon utan att blinka.

Trauman sätter sig i cellminnet

Sara fortsätter att förklara sitt resonemang, samtidigt som hon fångar in papperspåsarna och servetterna från lunchen som lyfter i de kraftiga vårvindpustarna.

– Tittar man på västvärlden över lag och på hur vi lever, så dör de flesta av cancer. I min familj har alla dött av cancer, så jag har ju anlag för det. Men – och nu blir jag lite flummig – har du dessutom varit utsatt för mycket trauma så tror jag det sätter sig i cellminnet. Och med åldern så hinner inte cellerna reparera sig själva, så till slut blir det bara sämre och sämre cellkopior som ”går bananas” – och så uppstår cancerceller. Därför tror jag det är så otroligt viktigt att bearbeta och jobba med sina gamla trauman, annars för man det vidare till nästa generation.

Sara har planer på att gå i terapi själv nu för att släppa på vissa saker, när hon och hennes sambo går i tankar på att försöka skaffa barn.

Farfar satt i koncentrationsläger

Saras eget ”traumabagage” är av det mer allvarliga slaget, förutom cancern i barndomen.

– Jag kommer från en judisk familj, på bägge sidor. Min farfar, som var polsk jude, satt i koncentrationsläger under andra världskriget. Han kom till Sverige själv när han var strax under 20 år och byggde upp sitt liv här, men resten av hans familj dog. Jag är uppväxt med den bakgrunden och det tror jag har präglat mig väldigt mycket.

Sara beskriver en sorg över att hannes farfar inte kunde prata om sina upplevelser, vare sig med sin familj eller med andra. Något han själv skulle ha mått bra av – och som även hade varit värdefullt för att bidra till att omvärlden inte glömmer förintelsen.

– Han var otroligt traumatiserad. Hans mål var att glömma, och att komma in i det svenska samhället. Han ville inte prata vare sig polska eller jiddisch hemma och min pappa fick ett svenskt namn. Han besökte inte synagogan här och ville inte prata politik. Man skulle ”hålla sig undan”, det var som en försvarsmekanism, berättar Sara.

Förra året, 2020, dog Saras farfar. Han bodde på ålderdomshem och fick covid-19.

– Helt otroligt – han klarade sig igenom förintelsen, men dog av corona, säger Sara och skakar på huvudet.

Men även om hon inte kunde prata med sin farfar om hans svåra upplevelser så kom han att spela en viktig roll i Saras liv och karriär.

– Utbildning var otroligt viktigt för honom. Det var faktiskt han som betalade hudvårdsutbildningen åt mig. Så det är hans förtjänst, säger Sara med värme.

5 saker som får mig att må bra

  1. Långsamma dagar med fokus på avkoppling som tillbringas med familjen eller en vän, kanske på soffan med en kopp te, med en serie eller promenader i skogen.
  2. Laborera med ingredienser till ny hudvård och researcha om ingredienser och dess påverkan på hud/miljö eller liknande.
  3. Leta upp och testa nya restauranger, caféer, eller hälsokostbutiker, gärna med hälsotema, i en okänd stad.
  4. Plantera och sköta om blommor och örter. Det är något som jag tar mig tid till när jag mår bra och känner sådan glädje för, men som tyvärr stryker med i stressiga tider.
  5. Äta frukost ute i solen, njuta av värmen och den klara luften på morgonkvisten.

Av Carolina Chreisti Eriksson

Annons
Fakta

Fakta: Sara Nomberg

Ålder: 30 år, blir 31 i höst.
Familj: Sambo, hund och papegoja. Umgås ofta och mycket med övriga familjen, föräldrar, svärföräldrar, syskon.
Gör: VD och grundare av Organics by Sara Skincare AB, Styrelsemedlem i NOC Sweden, Podcast Green Beauty Talk. Medlem i Naturskyddsföreningens Kemikaliegrupp. Produktutvecklar ekologisk hudvård, föreläser och konsultar inom naturlig/ekologisk hudvård och hälsa.
Bor: I lägenhet, en fyra i Nacka Strand, som vi i framtiden hoppas ska fyllas med barn.
Bakgrund: Utbildad näringsfysiolog och ekologisk hudvårdsterapeut (Kandidatexamen i Nutrition från Stockholms universitet. Ekologisk hudvårdsterapeut från Axelsons Gymnastiska Institut). Hudvårdsexpert på Kurera från november 2020. Huvudlärare i Ekologisk hudvård på Axelsons Gymnastiska Institut 2013–2016. Rådgivare inom hälsokostbranschen 2011–2014.
Aktuell med: Släppt innovativ och minimalistisk ansiktsmask i mars med alger, lera och havre. Lanserar rapport om hormonstörande ämnen i kosmetika med NOC Sweden under våren 2021.

Saras dagliga hudvårdsrutin

Morgon: Jag fuktar ansiktet med ansiktsvatten, men tvättar det inte. Sedan smörjer jag in mig med ett serum eller en ansiktsolja. På vintern kanske något fylligare behövs också som skyddar ännu mer, då lägger jag antingen en kropps- eller massageolja på utsatta ställen också. Jag har blandhy och ser mitt ansikte indelat i olika zoner, med vissa ställen som har mer behov och vissa mindre. Medan en person med torr hy kanske behöver smörja hela ansiktet. Oftast sminkar jag mig inte till vardags, eller så väljer jag smink som är en förlängning av hudvården, med så naturliga ingredienser som möjligt. En rutin som bara tar några minuter.

Kväll: Då tvättar jag ansiktet noga, oavsett om jag sminkat mig eller inte. Jag tvättar med olja med en rengöringssvamp. Det blir som en lätt peeling som är skonsam och ger en len yta. Allt som löddrar och skummar är uttorkande för huden. Sedan sköljer jag med vatten, så att oljan inte stannar kvar och kan skapa plitor. Därpå tar jag samma ansiktsvatten som på morgonen för fukt, och så ett serum/olja/balm beroende på vilket behov jag har. Jag är noga med att titta på vad huden har för behov just nu.

Annons