Annons
Annons

Selen stöttar sköldkörteln

Ny forskning indikerar att selen skulle kunna öka välmåendet för de som drabbats av en sköldkörtelsjukdom. Professor Mikael Björnstedt har forskat på selen i många år. Han tycker att selen är enormt spännande, och att det finns få ämnen som kan jämföras med mineralen.

Inger Palm

7 februari, 2022
Selen stöttar sköldkörteln
Dela inlägget

I Sverige och på många andra platser i världen finns det för lite selen i jordarna. Det gör att vi får i oss för lite selen i den mat vi äter. En vanlig dag får du som bor i Skandinavien i dig cirka 30–40 mikrogram selen, om du äter inhemska baslivsmedel. Men du behöver ungefär 100 mikrogram varje dag för att mätta selenoproteinerna så att de processer som selen är inblandade i ska fungera så bra som möjligt.

Mikael Björnstedt
Professorn Mikael Björnstedt

Flera organ är beroende av selen – ett av dem är sköldkörteln. Idag räknas sköldkörtelsjukdom som en folksjukdom. Nästan en halv miljon svenskar äter medicin för underfunktion i sköldkörteln, de flesta av dem kvinnor. Senare tids forskning har visat ett samband mellan sköldkörtelsjukdomar och brist på selen.

Mikael Björnstedt är professor vid Karolinska Institutet och har bedrivit forskning på selen och olika sjukdomar i över 30 år. Han har bland annat forskat på selenets roll vid hjärt-kärlsjukdomar och bedriver kliniska studier med högdosselen på patienter med obotlig cancersjukdom.

– Selen är ett oerhört spännande ämne. Det finns nästan inget ämne som har de egenskaper som selen har. I näringsmässiga doser fungerar selen som en antioxidant och är involverad i en rad hälsobefrämjande processer.

LÄS OCKSÅ: Mineralet selen – framtidens cancermedicin?

Möjligt cellgift

– I koncentrerade, höga doser, är selen giftigt. Denna egenskap utnyttjas i forskning om selen som möjligt cellgift där selen i dessa doser orsakar celldöd i elakartade tumörceller, vilket gör selen till ett potentiellt framgångsrikt cancerläkemedel, säger Mikael Björnstedt.

Sköldkörteln påverkar nästan alla funktioner i kroppen, men viktigast är uppgiften att reglera ämnesomsättningen. När hypotalamus i hjärnan får information om nivåerna av sköldkörtelhormon i blodet så skickar den, beroende på nivån, mycket eller lite av ett hormon som heter TRH till hypofysen i hjärnan. Hypofysen i sin tur skickar TSH-hormonet till sköldkörteln och signalerar att den ska producera prohormonet tyroxin (T4) samt det aktiva sköldkörtelhormonet trijodtyronin (T3).

– Här fyller selen en viktig funktion. Bildningen av T3, som är det mest aktiva sköldkörtelhormonet, är beroende av selen. Har man selenbrist blir bildningen sämre, förklarar Mikael Björnstedt.

LÄS OCKSÅ: Selen är viktigt för sköldkörteln

Reglerar ämnesomsättningen

T4 omvandlas i levern till T3 och transporteras in i cellen där hormonet talar om vilken hastighet cellens ämnesomsättning bör ligga på. Samtidigt som cellerna producerar energi producerar de även värme. Lägre hormonproduktion ger lägre kroppstemperatur, vilket förklarar varför många med underfunktion i sköldkörteln känner sig frusna.

Inom forskarvärlden har man känt till att selen har en nyckelroll för sköldkörteln i mer än 20 år. Det har gjorts flera studier och metaanalyser som visar att selen spelar en viktig roll för sköldkörtelns normala funktion. En långvarig selenbrist kan orsaka att hormonproduktionen kommer ur balans.

– Studier har visat att patienter som medicinerade för sin sköldkörtelsjukdom kunde minska användningen av medicinen när deras dagsdos av selen uppnådde rekommenderad nivå, säger Mikael Björnstedt.

Särskilt viktigt är det att att fylla på förråden av selen om sköldkörtel är överaktiv. När ämnesomsättningen är hög så frigörs en hel del fria radikaler och selen har en anmärkningsvärt hög antioxidantfunktion.

– Det har också visat sig att det krävs selenoproteiner för att jodupptaget ska fungera som det ska i sköldkörteln. Jod både aktiverar och deaktiverar sköldkörtelhormon. Senare tids forskning visar att sköldkörteln är det organ i kroppen som innehåller mest selen, säger Mikael Björnstedt och förklarar vidare att selen har en viktig roll i att motverka oxidativ stress så att en inflammation i sköldkörteln inte uppstår.

Selenbrist är svår att upptäcka eftersom det inte finns några symtom. Den enda selenbristsjukdom man känner till är Keshans sjukdom i Kina. Den uppkommer om man har ett selenintag under 20 mikrogram per dag och yttrar sig som en hjärtmuskelpåverkan.

Samtidigt ska man komma ihåg att selen är mycket giftigt – men med svenska livsmedel går det inte att få i sig för mycket selen. Mikael Björnstedt förklarar:

– Det går inte att äta sig till för mycket selen, för att få en selenförgiftning ska du äta över 300 mikrogram via ett kosttillskott under en tid. Då blir selen lika toxiskt som arsenik. Symtom på överdosering av selen kan vara magsmärtor och skört stripigt hår.

LÄS OCKSÅ: Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Lagom är bäst

Det finns en hel del publikationer som visar att selen har positiva effekter mot virussjukdomar, men man kan inte gå så långt som att säga att selen hjälper mot en viss typ av infektioner.

– Däremot kan man säga att en mättnad av selenoproteiner ger starkare immunsystem, och flera studier indikerar att ett tillräckligt intag av selen skyddar mot cancer, säger Mikael Björnstedt.

De allra flesta tar upp selen bra i kroppen. Har man en tarmsjukdom kan upptaget dock vara försämrat. Skillnaden i upptag blir därför mer tydligt i olika preparat. Det finns olika typer av selen och forskning visar att ett av de bästa upptagen från tillskott får man av organiskt selen.

– På mina föredrag brukar jag säga att selen är ett svenskt ämne eftersom man ska äta lagom av denna spårmineral.

Av Inger Palm

Fakta

Selen

… är ett essentiellt spårämne och en mineral. Upptag av selen i olika preparat kan variera från nästan ingenting och uppåt. Selen i form av selenjäst används ofta i studier på grund av den höga biotillgängligheten. Selenjäst innehåller organiskt lättupptagligt selen.
Kliniska studier visar att en viss typ av selenjäst har nästan ett 90-procentigt upptag i kroppen.

Annons
Annons