Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

skiss på sköldkörteln

Selen stöttar sköldkörteln

Ny forskning indikerar att selen skulle kunna öka välmåendet för de som drabbats av en sköldkörtelsjukdom. Professor Mikael Björnstedt har forskat på selen i många år. Han tycker att selen är enormt spännande, och att det finns få ämnen som kan jämföras med mineralen. 

I Sverige och på många andra platser i världen finns det för lite selen i jordarna. Det gör att vi får i oss för lite selen i den mat vi äter. En vanlig dag får du som bor i Skandinavien i dig cirka 30–40 mikrogram selen, om du äter inhemska baslivsmedel. Men du behöver ungefär 100 mikrogram varje dag för att mätta selenoproteinerna så att de processer som selen är inblandade i ska fungera så bra som möjligt. 

Mikael Björnstedt

Professorn Mikael Björnstedt

Flera organ är beroende av selen – ett av dem är sköldkörteln. Idag räknas sköldkörtelsjukdom som en folksjukdom. Nästan en halv miljon svenskar äter medicin för underfunktion i sköldkörteln, de flesta av dem kvinnor. Senare tids forskning har visat ett samband mellan sköldkörtelsjukdomar och brist på selen. 

 

Mikael Björnstedt är professor vid Karolinska Institutet och har bedrivit forskning på selen och olika sjukdomar i över 30 år. Han har bland annat forskat på selenets roll vid hjärt-kärlsjukdomar och bedriver kliniska studier med högdosselen på patienter med obotlig cancersjukdom. 

– Selen är ett oerhört spännande ämne. Det finns nästan inget ämne som har de egenskaper som selen har. I näringsmässiga doser fungerar selen som en antioxidant och är involverad i en rad hälsobefrämjande processer. 

LÄS OCKSÅ: Mineralet selen – framtidens cancermedicin?

Möjligt cellgift 

– I koncentrerade, höga doser, är selen giftigt. Denna egenskap utnyttjas i forskning om selen som möjligt cellgift där selen i dessa doser orsakar celldöd i elakartade tumörceller, vilket gör selen till ett potentiellt framgångsrikt cancerläkemedel, säger Mikael Björnstedt. 

Sköldkörteln påverkar nästan alla funktioner i kroppen, men viktigast är uppgiften att reglera ämnesomsättningen. När hypotalamus i hjärnan får information om nivåerna av sköldkörtelhormon i blodet så skickar den, beroende på nivån, mycket eller lite av ett hormon som heter TRH till hypofysen i hjärnan. Hypofysen i sin tur skickar TSH-hormonet till sköldkörteln och signalerar att den ska producera prohormonet tyroxin (T4) samt det aktiva sköldkörtelhormonet trijodtyronin (T3).  

– Här fyller selen en viktig funktion. Bildningen av T3, som är det mest aktiva sköldkörtelhormonet, är beroende av selen. Har man selenbrist blir bildningen sämre, förklarar Mikael Björnstedt. 

LÄS OCKSÅ: Selen är viktigt för sköldkörteln

Reglerar ämnesomsättningen

T4 omvandlas i levern till T3 och transporteras in i cellen där hormonet talar om vilken hastighet cellens ämnesomsättning bör ligga på. Samtidigt som cellerna producerar energi producerar de även värme. Lägre hormonproduktion ger lägre kroppstemperatur, vilket förklarar varför många med underfunktion i sköldkörteln känner sig frusna. 

 

Inom forskarvärlden har man känt till att selen har en nyckelroll för sköldkörteln i mer än 20 år. Det har gjorts flera studier och metaanalyser som visar att selen spelar en viktig roll för sköldkörtelns normala funktion. En långvarig selenbrist kan orsaka att hormonproduktionen kommer ur balans.  

– Studier har visat att patienter som medicinerade för sin sköldkörtelsjukdom kunde minska användningen av medicinen när deras dagsdos av selen uppnådde rekommenderad nivå, säger Mikael Björnstedt.

Särskilt viktigt är det att att fylla på förråden av selen om sköldkörtel är överaktiv. När ämnesomsättningen är hög så frigörs en hel del fria radikaler och selen har en anmärkningsvärt hög antioxidantfunktion. 

– Det har också visat sig att det krävs selenoproteiner för att jodupptaget ska fungera som det ska i sköldkörteln. Jod både aktiverar och deaktiverar sköldkörtelhormon. Senare tids forskning visar att sköldkörteln är det organ i kroppen som innehåller mest selen, säger Mikael Björnstedt och förklarar vidare att selen har en viktig roll i att motverka oxidativ stress så att en inflammation i sköldkörteln inte uppstår. 

Selenbrist är svår att upptäcka eftersom det inte finns några symtom. Den enda selenbristsjukdom man känner till är Keshans sjukdom i Kina. Den uppkommer om man har ett selenintag under 20 mikrogram per dag och yttrar sig som en hjärtmuskelpåverkan. 

Samtidigt ska man komma ihåg att selen är mycket giftigt – men med svenska livsmedel går det inte att få i sig för mycket selen. Mikael Björnstedt förklarar: 

 

– Det går inte att äta sig till för mycket selen, för att få en selenförgiftning ska du äta över 300 mikrogram via ett kosttillskott under en tid. Då blir selen lika toxiskt som arsenik. Symtom på överdosering av selen kan vara magsmärtor och skört stripigt hår.  

LÄS OCKSÅ: Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Lagom är bäst 

Det finns en hel del publikationer som visar att selen har positiva effekter mot virussjukdomar, men man kan inte gå så långt som att säga att selen hjälper mot en viss typ av infektioner. 

– Däremot kan man säga att en mättnad av selenoproteiner ger starkare immunsystem, och flera studier indikerar att ett tillräckligt intag av selen skyddar mot cancer, säger Mikael Björnstedt. 

De allra flesta tar upp selen bra i kroppen. Har man en tarmsjukdom kan upptaget dock vara försämrat. Skillnaden i upptag blir därför mer tydligt i olika preparat. Det finns olika typer av selen och forskning visar att ett av de bästa upptagen från tillskott får man av organiskt selen. 

– På mina föredrag brukar jag säga att selen är ett svenskt ämne eftersom man ska äta lagom av denna spårmineral.

Av Inger Palm


Selen

… är ett essentiellt spårämne och en mineral. Upptag av selen i olika preparat kan variera från nästan ingenting och uppåt. Selen i form av selenjäst används ofta i studier på grund av den höga biotillgängligheten. Selenjäst innehåller organiskt lättupptagligt selen.
Kliniska studier visar att en viss typ av selenjäst har nästan ett 90-procentigt upptag i kroppen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.