Vi har precis gått in i rötmånaden som oftast infaller i slutet av juli. Den brukar sedan hålla i sig i ungefär en månad.
Det är värme och fukt tillsammans som gör att maten håller sämre, bakterier och mögel frodas och det ställer högre krav på hur vi handskas med livsmedel. Vi beter oss även annorlunda och om maten lämnas framme i timmar säger det sig själv att den inte håller så bra något som kan resultera i magsjuka. Men det går förstås att undvika bara vi tänker oss för lite extra.
Några tips för att få maten att hålla bra öven i rötmånadstider är att:
1. Håll maten sval på vägen hem
Ta med en kylväska när du åker och handlar och vet att du ska vara borta länge, handla också kyl och frysvarorna sist.
2. Ta hand om kylvarorna så fort som möjligt
Sätt in dem i kyl och frys. Kylvaror ska helst inte stå framme, max två timmar men gärna ännu fortare. Ta hand om kött och fisk först.
3. Tina maten i kylen
Lägg in den frysta maten i kylskåpet och låt dem tina långsamt. Då utsättas den inte för plötsliga temperaturskillnader och är skyddad från insekter.
LÄS OCKSÅ; Så gör du för att spara på vattnet
4. Justera temperaturen i kylen
Temperaturen i kylen bör helst ligga någonstans mellan noll och fem grader. Öppna dörren så sällan som möjligt och ha inte för mycket i kylskåpet.
LÄS OCKSÅ; Äta kyckling eller inte i sommar?
5. Packa smart
Packa mat och dryck i separata kylväskor och håll dem stängda till det är dags att äta, det ökar chanserna att maten håller sig kall och fräsch. En fullpackad kylväska håller kylan längre, så fyll på med isklampar eller frukt, du också stoppa ned frysta vattenflaskor.
LÄS OCKSÅ: Nationellt program för minskat matsvinn
6. Våtservetter och handsprit
På picknick och resa är det bra att tänka på att ha ed sig våtservetter eller handsprit för att underlätta att hålla god handhygien.
Av redaktionen
Källa: SVT