Vad betyder egentligen vegetariskt? Och hur skiljer sig vegetarisk mat från vegansk? Enligt en undersökning från Sifo tycker många att mjölk, ost och ägg kan ingå i vegetarisk kost.
Enligt en SIFO-undersökning, gjord på uppdrag av Orkla Foods Sverige, menar många svenska konsumenter att mejeriprodukter och ägg kan ingå i vegetarisk mat. 2 500 svenska konsumenter i åldrarna 16 till 74 år ingick i undersökningen.
Avsaknad av gemensam definition försvårar
Idag finns det ingen lagstadgad definition på vilken typ av mat som får kallas vegetarisk. Olika myndigheter och organisationer använder sig av olika definitioner. Cecilia Franck, presschef på Orkla Foods Sverige, skriver i ett pressmeddelande att avsaknaden av en gemensam definition försvårar för konsumenter att göra medvetna val.
LÄS OCKSÅ: Lista: Olika sätt att vara “vego”
Skillnad mellan veganskt och vegetariskt
En SIFO undersökning som gjorts för att ta reda på konsumenternas inställning till vegetariskt visar att 85 procent av svenska konsumenter anser att vegetarisk och vegansk mat skiljer sig åt. Mer än två av tre tycker att mjölk, ost och ägg kan ingå i en vegetarisk kost. En övervägande majoritet anser att skillnaden på veganskt och vegetariskt är att man även utesluter mejeriprodukter, ägg och honung i en vegansk kost.
Det visar sig också att det finns en stor skillnad på vad uttalade vegetarianer och veganer äter, där veganer utesluter fisk och andra animalier utöver kött i mycket större utsträckning än vegetarianer.
LÄS OCKSÅ: Ny trenden: Nu blir allt fler “flexitarianer”
Positiv inställning till vegetariskt
En stor del av svenska konsumenter, 63 procent, har en positiv inställning till vegetarisk mat, medan 33 procent är positiva till vegansk mat. Andelarna uttalade veganer och vegetarianer är fortfarande mycket små, sett i förhållande till hur många som gillar, ofta köper och äter vegetariskt och veganskt. Hälften av alla svenska konsumenter uppger att de köper produkter som uttryckligen är vegetariska minst någon gång varannan vecka.
LÄS OCKSÅ: Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer
Vad ingår i vegetarisk kost enligt svenska konsumenter?
• Honung 80 procent
• Köttsubstitut, som tofu och liknande 80 procent
• Kvarg, keso 72 procent
• Yoghurt, fil, drickyoghurt 70 procent
• Créme fraiche, grädde, gräddfil 70 procent
• Ost 68 procent
• Mjölk 68 procent
• Ägg 60 procent
• Animaliska tillsatser 14 procent
• Gelatin 13 procent
• Fisk 11 procent
• Fågel 3 procent
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!