Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.
Det är känt sedan tidigare att feta fiskar kan ha en skyddande effekt på hjärt-kärlsjukdomar men att fet fisk som sill kan skydda mot viss typ av diabetes, det har man upptäckt alldeles nyligen i en europeisk studie.
Olov Rolandsson, som är professor i allmänmedicin vid Umeå universitet och som var ledare för en av delstudierna säger i ett pressmeddelande:
– Vi kunde se att personer med de antikroppar som förknippas med autoimmun diabetes och som konsumerade fisk och då gärna fet fisk, hade minskad risk att drabbas av diabetes inom tio år jämfört med de som inte åt så mycket fisk.
LÄS OCKSÅ: Fasta aktiverar våra stamsceller
Mellanformer av orsakerna till diabetes
Den nya studien har tittat efter markörer för autoimmunitet i blodet, vilket gör för tidigt att gå mer exakt slå fast vad fettet från fisken betyder för risken att insjukna. Därför vill man inte heller gå ut med några kostrekommendationer.
I dag delas diabetes in i typ-2 där kroppens mottagarceller förlorat sin insulinkänslighet. Medan personer som drabbats av typ-1 diabetes har en bukspottskörtel som producerar för lite insulin, vilket beror på att immunsystemet skadat bukspottskörteln.
Forskare har på senare tid sett att det finns mellanformer av de som orsakat diabetes. Det har visat sig att vissa personer som får typ-2 diagnosen även har en antikropp – GAD65, som kopplas ihop med typ-1 diabetes.
LÄS OCKSÅ: Fiskolja ger smarta barn
30 000 personer deltog i studien
Om det tas prov på den här antikroppen i blodet hos individer som vid tillfället för mätningen inte hade diabetes och jämför med den mängd fettsyror som finns i fet fisk så kunde man se ett tydligt samband.
Även individer som hade antikroppar kunde minska risken för framtida diabetes genom att äta mycket fet fisk. Men för personer som inte åt mycket fisk, och som hade antikroppen, fördubblades risken att så småningom få diabetes.
Forskarna kommer att gå vidare och studera andra livsmedels påverkan på utvecklingen av diabetes.
Totalt deltog 30 000 personer i studien, som är publicerad i den vetenskapliga artikeln Diabetes Care.
Av Inger Palm
Källa: Umeå universitet
Här kan du läsa studien: Diabetes Care