En skilsmässa utlöser många starka känslor – särskilt sorg och ilska. Känslor som är svåra eftersom att de är jobbiga att känna, därför tillåter sig inte alla att vara arga och ledsna. Men det är viktigt att göra det berättar Karin Isberg.
Sorg är en naturlig reaktion vid en förlust, och idag finns forskning som visar att tårar sänker nivåerna av stress och ångest i kroppen. Det är därför man känner sig lugnare och mer lättad efter att ha gråtit ordentligt. Psykologiskt är sorgens funktion att hjälpa oss acceptera det som har skett, förklarar stresscoachen Karin Isberg.
– Vi sörjer när vi inser att verkligheten ser ut som den gör. Och genom sorgen anpassar du dig till de nya förutsättningarna, i stället för att leva i förnekelse.
Ilska ger kraft till förändring
Ilskans funktion är att försvara oss mot något hotfullt genom att fylla oss med styrka.
– Det gör att du vågar stå upp för dig själv och på så sätt blir ilskan en kraft till förändring. Genom att bli arg tar du tag i saker i stället för att känna dig maktlös och svag.
LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: Är du medberoende?
Båda är lika viktiga
Både sorg och ilska är därför nödvändiga för att komma vidare med skilsmässoprocessen.
– Utan sorgen kommer du att leva i förnekelse, utan ilskan kommer du att känna dig hjälplös, säger Karin som samtidigt varnar för att det inte får bli för mycket av någotdera. För mycket sorg kan leda till depression och för mycket ilska till bitterhet.
Tillåt din sorg
Att sörja är nödvändigt för att acceptera de förluster som följer av skilsmässan, men sorg är inte så enkelt. Vissa har inga problem alls med att vara ledsna, medan andra har svårt att tillåta sorg och gråt. Det gäller framför allt dem som ser sig som starka, självständiga och kapabla förklarar Karin.
– Om du tillhör den kategorin har jag full förståelse för varför sorg är svårt för dig. Du vet att du klarar det mesta och har antagligen aldrig betraktat dig själv som hjälplös och behövande, säger karin och fortsätter:
– För dig är sorg detsamma som ett uttryck för svaghet, och svag är det sista du är.
LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: “Sluta blunda för fakta!”
Mod är nyckeln
Men sorg är inte ett uttryck för svaghet utan ett uttryck för sårbarhet, och sårbarhet är en väg till inre styrka. Engelskans ord för mod, det vill säga courage, kommer från latinets cor, som betyder hjärta. Och forskning kring sårbarhet har visat att de som vågar blotta sitt hjärta känner sig starka och modiga efteråt.
– Så låt dig vara ledsen och låt dig brytas ned under en period – för det är först när du tillåter din sorg och sårbarhet som du kan växa dig starkare.
LÄS OCKSÅ: Egentid värderas högt av singelföräldrar
Tillåt din ilska
Vissa människor har fått lära sig att ilska är en dålig känsla och att det är fult, oartigt eller ouppfostrat att vara arg. Att ilska bara är för dem som är burdusa och inte har kontroll över sig själva. Men ilska är, precis som sorg, en naturlig mänsklig reaktion och rätt använd är ilska både stärkande och konstruktivt berättar Karin.
– I samband med en skilsmässa är kraften från ilskan ett jättebra sätt att skapa förändring i livet.
Använd ilskan konstruktivt
För den som är arg och har tankar som ”Jag ska aldrig mer ha en partner som beter sig på det här sättet” eller ”Jag ska aldrig mer behandla mig så” kan ilskan vara konstruktiv.
Men Karin påpekar att det är viktigt att fråga sig vilken förändring man vill se. Hon rekommenderar att man när man kommit fram till att man aldrig mer vill tolerera vissa saker eller behandla sig själv som man gjorde under äktenskapet ställer sig frågan hur man vill att det ska vara istället? Hur vill du behandla dig själv? Vilka nya gränser vill du dra? Då blir ilskan användbar.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.
Karin ger även flera on-linekurser bland andra: ”Kom vidare efter skilsmässan”.
Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin