De flesta av oss har träffat bittra människor och tänkt ”Jag hoppas att jag aldrig blir så där”. Ändå är det inte ovanligt att helt vanliga, trevliga, omtänksamma och glada människor utvecklar bitterhet efter en skilsmässa.
Det är omöjligt att undvika sårade känslor i samband med en skilsmässa, men det är inte detsamma som att man behöver börja utvecklingen mot att bli bitter. Bitterhet är nämligen inget som uppstår över en natt förklarar stresscoachen Karin Isberg.
– Det är en lång väg dit som börjar med att du känner dig sårad.
Bitterhet uppnås stegvis
För att hamna i bitterhet behövs att man tar nästa steg, vilket är att se sig själv som orättvist behandlad och ex-partnern som ondskefull.
– Att han eller hon medvetet försöker såra dig och behandla dig illa.
Den inställningen övergår sedan i att man ser sig som ett hjälplöst offer och som försvar mot den känslan väcks ilska förklarar Karin.
– Då befinner man sig i en fas där man klagar och är arg om vartannat. Tankarna upptas allt mer av den elaka ex-partnern, äktenskapet och skilsmässan.
LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind
Helgonförklarar sig själv
I den här fasen vrider och vänder man på saker och frågar sig vad som hände, varför det hände, och tänker dagligen på varför det är så orättvist och varför ex-partnern är så okänslig och självisk.
– Därifrån är steget inte långt till att du helgonförklarar dig själv. Du har inte gjort något fel. Du har bara haft goda avsikter. Du är en bra människa, och du är definitivt mycket bättre än din rakt igenom dåliga expartner.
Vid det här laget är du inte bara ett helgon, förklarar Karin, du har dessutom placerat dig själv på en piedestal, från vilken du blickar ner på din moraliskt underlägsna ex-partner.
– Du har börjat förakta honom eller henne som ett sätt att rättfärdiga dig.
LÄS OCKSÅ: Därför mår vi bra av att vara snälla
”Ingen mår bra av att vara hatisk”
Föraktet ihop med föreställningen att ex-partnern medvetet vill en illa, leder till att man utvecklar en hatisk attityd. ”Anfall är bästa försvar tänker du och intar en ständigt aggressiv hållning, för du tänker minsann inte låta dig bli sårad eller överkörd igen” säger Karin och fortsätter:
– I det här läget är du nära gränsen till att bli bitter på riktigt.
Karin uppmanar till att stanna upp och fundera över hur du mår i det här läget. Du känner dig aggressiv, föraktfull och hjälplöst drabbad om vartannat. Tror du att du mår bra av det?
– Det kan jag garantera dig att du inte gör. Ingen mår bra av att se sig själv som ett hatiskt och cyniskt offer säger Karin.
LÄS OCKSÅ: Varför är det viktigt att visa tacksamhet?
Leder till ensamhet och isolering
Den mentaliteten leder till att man går miste om vardagens glädjeämnen, slutar uppskatta det goda som sker i tillvaron och upplevs som gnällig, hård och otrevlig av sin omgivning.
– Det gör att andra tycker allt sämre om ditt sällskap, så du blir dessutom mer ensam och isolerad när du närmar dig bitterhet.
Se din egen del i det hela
Även om du är på väg mot bitterhet går det att vända den utvecklingen enligt Karin som menar att det är angeläget att göra vad man kan för att undvika att hamna där.
– Att bli bitter skadar både dig själv och dina relationer.
Ett första steg är att sluta se sig som ett offer och i stället se sin egen roll i det som hände.
Vaccinera dig mot bitterhet
Det handlar inte om att du ska skuldbelägga dig själv eller ta på dig ansvaret för att äktenskapet inte höll förklarar Karin. Det handlar om insikten att det inte är en persons ansvar att skapa en bra relation, det är bådas.
– Om du och din partner inte gjorde varandra tillräckligt lyckliga för att fortsätta leva tillsammans var det något som ni båda bidrog till. Det är skönt att skylla ett brustet äktenskap på sitt ex, men om du kan acceptera att du själv bidrog till skilsmässan vaccinerar du själv mot bitterhet.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.
Karin ger även flera on-linekurser bland andra: ”Kom vidare efter skilsmässan”.
Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin