Det finns antagligen ingen livsomställning som rymmer så många ”förluster i förlusten” som en skilsmässa. Lite som ett olyckans kinderägg och i likhet med det finns en belöning för den som tar sig igenom processen i form av en ny identitet som en självständig person som trivs med livet.
Att bryta upp från en relation leder dels till att vi förlorar partidentiteten, samhörigheten med en annan människa, den fysiska närheten, någon att krypa upp i soffan med, tryggheten i att veta att någon finns där, någon att prata med, att få sms och samtal från och någon att tillbringa vår tid med. Det rör sig alltså inte bara en förlust utan många förklarar stresscoachen Karin Isberg.
En skilsmässa ändrar allt
Som om inte det vore nog förlorar vi det gemensamma boendet, umgänget på heltid med barnen, en tryggare ekonomisk situation och antagligen också vissa gemensamma vänner och delar partnerns familj. Även självbilden som ”en i ett par” går förlorad. Det gäller oavsett om man är den som lämnar, den som blir lämnad eller om rör sig om ett gemensamt beslut.
En lång process
Oavsett om äktenskapet pågick ett par år eller flera årtionden behövs tid för att anpassa sig till ett nytt liv utan partner.
– Det är en lång process, för det handlar inte om göra en anpassning, utan om att göra väldigt många, säger Karin.
Karin påminner om alla steg de små som leder till att bygga upp en relation, från att träffa varandras vänner och familjer, fira högtider tillsammans, bli varandras förtrogna och på så sätt steg för steg bygga ett liv tillsammans. Nu ska det livet rivas, steg för steg.
– Att bygga upp en långvarig relation tar mellan två och tre år. Det tar lika lång tid att riva ner den.
LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: “Sluta blunda för fakta!”
Att anpassa sig
En skilsmässa innebär allt från anpassning till en ny ekonomisk situation till att hitta ett nytt boende, ta ansvar för sysslor som partnern brukade sköta, finna sig tillrätta i en ny föräldraroll och inte minst att hitta sig själv.
Frågor man kan ställas inför
• Vem är jag utan min partner?
• Vilka är mina intressen?
• Vilka är mina vänner?
• Vad gör mig lycklig?
• Vem tillbringar jag helst min tid med?
Stora frågor, många av dem är dessutom existentiella, så det är ganska självklart att det tar tid menar Karin.
– Du kan räkna med att du är helt färdig efter tre år.
LÄS OCKSÅ: Tittis lyckoskola: “Tillåt dig att känna det du känner!”
Processen i stora drag
Första året är kaos, både känslomässigt och praktiskt. Sorg brukar vara den dominerande känslan och den gör sig påmind vid flera tillfällen: bröllopsdagen, julafton, födelsedagar och helger – alla de tillfällen som vi har varit vana att tillbringa tillsammans med partnern. Samtidigt ska vi hitta en ny fungerande vardag. Var sover barnen i natt, vilket försäkringsbolag ska man anlita, vem får bilen, hur löser vi semestern – stora och små frågor blandas om vartannat.
Andra året har vi börjat anpassa oss till en nya vardag, har kanske omprövat en del tidigare livsbeslut och en viss stabilitet har börjat infinna sig. Funderat över stora och viktiga frågor som: Vem är jag egentligen? Vem är jag utan mitt äktenskap? Vilken är min personlighet, mina intressen och hur ser min egen vilja ut?
– I dessa frågor finns vägen framåt. Svaren på dem innebär en frigörelse från expartnern och leder till att man blir sin egen, säger Karin.
LÄS OCKSÅ: Lyckoexperten: “Räkna dina välsignelser”
Tredje året hanteras det som kan finnas kvar av upprörda känslor, vi läker de sista såren och försonas med det som har skett. Vi har skapat en ny vardag, landat i en ny identitet och trivs med livet.
Nya förhållanden som tröst
Då skilsmässor är påfrestande är det inte ovanligt att frestas att snabbt kasta sig in i ett nytt förhållande, då kan livet fortsätta nästan som förut. Livsomställningen blir mindre och man behöver inte hantera jobbiga känslor av ensamhet men det är inget Karin rekommenderar.
– Det enda jag kan säga om förhållanden som inleds direkt efter skilsmässor är att de sällan håller i längden.
Karin varnar istället för att snabbt gå in i en ny relation.
– Det kan ge tröst och lindring för stunden, men blir samtidigt ett hinder att ta tag i de utvecklingsprocesser som är nödvändiga för att gå stärkt ur en skilsmässa.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.
Karin ger även flera on-linekurser bland andra: ”Kom vidare efter skilsmässan”.
Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin
Fakta
Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.
Karin ger även flera on-linekurser bland andra: ”Kom vidare efter skilsmässan”.
Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin