Springer du för att hinna med bussen? Diskar du först när alla tallrikar är smutsiga eller låter du bli att fatta obehagliga?
Saker som vi upplever som jobbiga skjuter vi oftast upp. Men det går att förändra beteendet.
Att göra det som är förknippat med obehag, det gör vi inte gärna. Och vi skjuter hellre upp det som inte är så roligt till nästa dag.
► Läs också: Vilken beteendetyp är du på jobbet? Skaffa koll här
Skjuta upp tvätten
När det gäller saker som vi tycker är otäcka skjuter vi upp det därför att rädslan att misslyckas tar över. Det kan röra sig om allt från ett samtal med chefen eller till en myndighetsperson som innebär en konfrontation eller att våga stå på sig.
De mer lättsamma måstena, det vill säga att skjuta upp att tvätta tills sockor och underkläder tagit slut handlar mer om att vi tycker att det är tråkigt att tvätta. Och att vi har en benägenhet att prioritera det som är roligt för stunden.
Hur mycket påverkar det ditt liv?
Men det går faktiskt att träna upp sig att utföra dessa tråkiga och ibland obehagliga ärendena. Det tråkiga handlar mest om disciplin och att skapa rutiner.
Till exempel att inte låta sig distraheras av omgivningen. Har du mycket att göra på jobbet samtidigt som det är både tråkigt och tungt så tenderar man att kika på telefonen, gå in på facebook eller gå till kaffemaskinen och prata bort en stund med någon annan som gör samma sak.
Händer det här varje dag och går ut över skolarbete, yrkeslivet eller privatlivet så kan det vara en god idé att söka professionell hjälp och ta reda på vad den underliggande orsaken är.
► Läs också: Så kommer du igång med träningen igen efter förkylning
Rädslorna släpper greppet
Det som kan kännas ännu svårare är de obehagliga situationerna. När man känner ångest och rädsla inför något kopplas den primitiva delen av hjärnan på. Den som ger oss impulsen att fly.
Att förhala eller skjuta upp något skapar bara en ond cirkel. Ju längre vi skjuter något desto jobbigare blir det.
Då gäller det att göra precis tvärtom. När rädslorna seglar upp har man chansen att bryta sitt beteende. Och när man väl ringt det obehagliga samtalet släpper ångesten och man mår inte bara bättre efteråt. Man stärker sin självkänsla för varje gång man vågar. Till slut blir de som tidigare kändes så oöverstigligt inte alls speciellt svårt.
Att bryta dåliga beteenden
Börja med de små sakerna innan du ger dig på det som känns svårare. Och låt dig inte begränsas av att du måste prestera, då skapar du bara hinder för dig själv. Släpp kraven på dig själv.
Det är bättre att erkänna rädslorna inför sig själv och misslyckas med uppgiften än att inte tag i det alls. Bryt den onda cirkeln genom att prova. Ingenting blir perfekt första gången. Och att begränsa sig själv gör bara att livet backar. Till slut är man rädd för allt. Men när man bryter gamla beteenden och rädslor så mår man alltid bättre efteråt och livet förändras till det positiva.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!