Annons

Socialdemokraterna: ”Egenvård är viktigt”

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö. Först ut är Socialdemokraterna där Anna-Lena Sörenson, vice ordförande i socialutskottet svarat på frågor från Kureras expertpanel.

Redaktionen

21 augusti, 2018
Socialdemokraterna: ”Egenvård är viktigt”
Dela inlägget

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö. Först ut är Socialdemokraterna där Anna-Lena Sörenson, vice ordförande i socialutskottet svarat på frågor från Kureras expertpanel.

Alexandra Charles von Hofsten

Jämlikhet
När Kurera frågar Alexandra Charles von Hofsten grundare av 1,6 och 2,6 miljonersklubben vad hon vill ställa för fråga till partierna ställer hon sig frågande till om vård och bedömningar verkligen är kopplade till individuella behov och förutsättningar – eller om föreställningen om en person styrs utifrån kön, bakgrund eller utbildning.

Vad gör ert parti för ökad jämlikhet inom vården?
– För att kunna tillgodose sjukvårdsbehoven jämlikt över hela landet och till hela befolkningen är det viktigt att resurserna är tillräckliga. Vi ser nu att behoven ökar och att sjukvården måste byggas ut. Det är bakgrunden till att vi vill anställa 14 000 fler i sjukvården under nästa mandatperiod och förstärka sjukvården så att köerna till behandlingar kan kortas, inte minst i cancersjukvården och kvaliteten bli bättre i exempelvis förlossningssjukvården. Socialstyrelsen har också fått regeringens uppdrag att årligen utveckla, publicera och sprida öppna jämförelser av hälso- och sjukvården. Inom uppdraget ligger även att ta fram särskilda öppna jämförelser av jämlik vård. Genom denna kunskapsstyrning kan sjukvården bli mer jämlik.

LÄS OCKSÅ: Stort antal svenskar anser att vården är ojämlik

Peter Feldt

Friskvård
Peter Feldt
är generalsekreterare i Kroppsterapeuternas yrkesförbund. Peter arbetar även aktivt med det så kallade BOT-avdraget som innebär att alla – inte bara den vars arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag – ska få rätt till att få ersättning för friskvård genom ett avdrag liknande RUT och ROT.

Annons

Två och en halv miljon svenskar säger att de skulle satsa på att få en bättre hälsa om man får bättre förutsättningar såsom ett BOT-avdrag. Hur ser ert parti på det?
– Vi tycker att ett friskvårdsbidrag som Sverige har idag är bra för att få arbetsgivare delaktiga i att skapa en bra friskvårdskultur på arbetsplatsen. Principiellt tycker vi att skattesystemet ska vara enhetligt och neutralt. Istället för olika skatteundantag och subventioner vill vi att människor ska ha en inkomst som går att leva och prioritera sin hälsa på.

LÄS OCKSÅ: “Alla vinner på integrativ vård”

Siri Lundström

Komplementär medicin
Siri Lundström är talesperson för Facebookgruppen #Valfrivård som i dags dato har närmare 17 000 medlemmar som önskar större valfrihet inom vården. I samband med valet organiserar gruppen i samarbete med bland andra LIM, Läkarföreningen för integrativ medicin en paneldiskussion med representanter från de olika partierna på Kulturhuset i Stockholm för att debattera frågan.

Vad är er syn på integrativ vård, vilket innebär att man integrerar andra väl beprövade vårdformer som idag står utanför vården i den etablerde sjukvården.* På vilket sätt arbetar ert parti med att ge möjlighet att välja komplementär vård och öka individens valfrihet?
– Den offentligt finansierade sjukvården ska bygga på evidens och beprövad erfarenhet. Alternativa behandlingsmetoder som inte bygger på detta ska inte bekostas av skattebetalarna. Däremot är det viktigt att följa forskningen kring hur vi skapar en hälsofrämjande livsstil och därigenom undviker sjukdomar, samt att hälso- och sjukvården blir mer inriktad på att förebygga sjukdom och ohälsa. Vi ser inga principiella hinder att olika former av evidensbaserad kunskap kan komplettera varandra inom vården. Forskning inom detta område bedrivs inom svensk sjukvård idag, vilket vi ser positivt på. En utredare har fått i uppdrag att se över och stärka patientsäkerhetsfrågorna i den vård som bedrivs utanför den etablerade vården. I uppdraget ingår bland annat att:
• Minska polariseringen mellan den etablerade och icke-etablerade vården genom att främja erfarenhetsutbyten
• Kartlägga forskning och forskningsresultat om behandlingsmetoder utanför den etablerade hälso- och sjukvården
• Lämna förslag till en policy för utvärdering och reglering av behandlingsmetoder utanför den etablerade vården

*Integrativ medicin avser utveckling och integration av evidensbaserad kunskap från olika alternativa medicinska traditioner för att komplettera den etablerade medicinen.

Annons

Mats Nilsson

Egenvård
Frågan om kosttillskott är brännande och ständigt aktuell, kosttillskott är en viktig näring och omsätter årligen cirka 4,8 miljarder kronor samtidigt som den bidrar till att människor kan ta ansvar för sin egen hälsa. Trots det är befinner den sig ofta i skottlinjen. Frågan har framtagits i samråd med Mats Nilsson VD på branschorganisationen Svensk egenvård.

Vad gör ert parti för att värna den svenska egenvårdsbranschen?
Egenvård är viktigt och kan också förhindra behov av mer omfattande och dyr vård. Här fyller till exempel apoteken en viktig roll. Den allmänna sjukvården kan också ge mer information om vilka möjligheter att sköta sin hälsa och undvika sjukdomar genom egenvård.

LÄS OCKSÅ: Klimatforskare: “Samband mellan extremväder och klimatförändringar”

Beatrice Rindevall

Miljö
Miljöfrågan kommer från Beatrice Rindevall som är redaktör för Supermiljöbloggen. Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggen informerat och skapat debatt kring miljöfrågor. Arbetet har sedan dess renderat en rad utmärkelser och 2015 tilldelades bloggen Världsnaturfondens pris Årets miljöhjälte.

Vårt vatten påverkas av både föroreningar och klimatförändringar, som vid översvämningar och torka. Hur vill ni göra för att säkerställa rent vatten åt alla – för såväl människor som djur och jordbruk – i framtiden?
Rent vatten både för att säkra den biologiska mångfalden och för att se till att vi har tillgång till vårt viktigaste livsmedel är en av de viktigaste miljöfrågorna vi har. Klimatförändringarna leder både till brist på vatten på flera håll i Sverige men också att ökade regnmängder förorenar vårt dricksvatten på andra håll. I dag ser vi också stora problem med att vårt vatten förorenats med läkemedel och med mikroplaster. Vi har infört förbud mot mikroplaster i vissa produkter och arbetar med ytterligare styrmedel för att minska tillförseln av plast. Idag finns det teknik för att minska mängden läkemedel i dricksvattnet så kommunerna som är ansvariga kan investera i detta. Vi behöver också en tuffare kemikaliepolitik i EU och vi har i regeringsställning drivit på för att få till stånd det. För både åtgärder för att minska vår klimatpåverkan och se till att vårt vatten blir rent behövs investeringar. Därför vill vi ha ett starkt samhälle snarare än stora skattesänkningar.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Fakta

Fakta

Kureras expertpanel består av:
Alexandra Charles von Hofsten, grundare av 1,6 och 2,6 miljonersklubben.
Peter Feldt, generalsekreterare Kroppsterapeuternas yrkesförbund.
Siri Lundström, talesperson för Facebookgruppen #Valfrivård.
Mats Nilsson, verkställande direktör Svensk egenvård.
Beatrice Rindevall, redaktör för Supermiljöbloggen.

Annons