Annons
Annons

Sömnlösa nätter ökar risken för Alzheimer

Inger Palm

21 januari, 2020
Sömnlösa nätter ökar risken för Alzheimer
Dela inlägget

Svenska forskare har gjort en studie på 15 unga friska män för att titta hur sömnlösa nätter påverkade deras hjärnor. Analysen visade bland annat att bara en natts sömnbrist ökade på nivåerna i blodet av ett protein som är kopplat till Alzheimers sjukdom. Detta protein ansamlas i hjärnan under årtionden innan symtom på sjukdomen bryter ut.

De 15 unga männen som rekryterades till en studie gjord av forskare vid Uppsala universitet hade en medelålder på 22 år. De sov mellan sju och nio timmar varje natt och de ansåg själva att deras nattsömn hade god kvalitet.

Männen fick följa ett strikt aktivitets- och måltidsschema och observerades i ett sömnlaboratorium. På kvällen och på morgonen togs blodprover. Den första natten fick försökspersonerna sova en hel natt medan de under andra dygnet hölls vakna. När de var vakna fick de titta på film, prata med varandra i ett ljust rum eller spela spel.

LÄS OCKSÅ: Ny kunskap om hjärnan ger hopp om behandling

Sömnbrist kan öka tau
Forskarna mätte ett protein som heter tau och som är ett protein som finns i nervceller som kan bilda klumpar. Under årtionden kan dessa proteiner samlas i hjärnan och innan de första symtomen på Alzheimers sjukdom uppkommer. Bara en natts sömnbrist resulterade i att ta steg med 17 procent jämfört med de nätter de fick sova som vanligt då steg dessa nivåer med cirka två procent.

Studier som gjort tidigare med äldre personer har visat att nivåerna av tau kan öka i ryggmärgsvätskan vid sömnbrist. Även ett trauma mot huvudet kan öka tau, vilket kan mätas i blodcirkulationen.

Det är Jonathan Cedernaes, läkare och senior forskare vid institutionen för neurovetenskap och institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet. Han säger i en intervju i doktorn.com:

– Många av oss upplever akut eller kronisk sömnbrist någon gång i livet, till exempel på grund av resande, för stort koffeinintag, skiftarbete eller oregelbundna arbetstider. Vår studie tyder på att akut sömnbrist kan öka nivåer av tau i blod även hos unga, friska individer. Detta kan tyda på att allt för ofta återkommande sömnbrist på lång sikt skulle kunna ha negativa effekter på hjärnhälsan.

LÄS OCKSÅ: Antikropp mot alzheimer kan bromsa sjukdom

Nya studier krävs
Forskarna poängterade att de anser att en tydlig ansamling av tau i hjärnan ofta är skadligt men att man än så länge inte vet vad högre nivåer av tau i blodet innebär efter en natt med dålig nattsömn. Studien begränsas dock av att det var få deltagare och att de enbart var unga män. Det är inte säkert att resultaten skulle bli detsamma om barn och äldre samt kvinnor i alla åldrar deltog och utsattes för en sömnlös natt.

Jonathan Cedernaes menar att fler studier också krävs för att länge de förhöjda nivåerna av tau stannar kvar i blodet efter akut sömnbrist, men också för att fastställa om dessa nivåer är skadligt på kort eller lång sikt och kan leda till en ökad risk att få demens. Och även för att ta reda på vad störd och oregelbunden sömnbrist kan leda till och om det i sådana fall går att förbättra sömnen för yngre personer för att undvika framtida demenssjukdomar.

Av Inger Palm

Källa: doktorn.com

Här kan du läsa studien: Losing a night of sleep may increase blood levels of Alzheimers biomarker

Annons
Annons