Annons

”Störd sömn i medelåldern ökar risken för demens”

Den som lider av sömnstörningar i medelåldern eller senare i livet löper en ökad risk att utveckla demens. Det rapporterar forskare vid Karolinska Institutet i en ny studie.

Redaktionen

20 september, 2018
”Störd sömn i medelåldern ökar risken för demens”
Dela inlägget

Den som lider av sömnstörningar i medelåldern eller senare i livet löper en ökad risk att utveckla demens. Det rapporterar forskare vid Karolinska Institutet i en ny studie.

Resultaten från studien visar 24 procents ökad risk för demens senare i livet hos de som led av sömnstörningar i 40- eller 50-årsåldern. Hos personer i 60- eller 70-årsåldern var för tidigt uppvaknande kopplat till en fördubblad risk att senare utveckla demens. Men även ovanligt lång sömn, det vill säga mer än nio timmar per natt också kopplat till en kraftigt ökad risk. Det senare tros dock bero på att någon form av demens redan utvecklats då detta vanligen leder till ökat sömnbehov.

Extra känsliga i vissa skeden
Resultaten tyder på att vi vid vissa stadier i livet är extra känsliga för sömnstörningar och att risken då ökar för demens. Något som gör att sömnstörningar bör uppmärksammas mer i vården så att skräddarsydda behandlingsåtgärder kan sättas in, menar studiens försteförfattare Shireen Sindi, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.

LÄS OCSKÅ: Ewas svåra sömnproblem försvann över en natt

Omfattade tre studier
Analysen omfattade tre studier från Sverige och Finland med fler än 2000 deltagare av båda könen. Forskarna har även justerat för faktorer som kan påverka resultaten, såsom fysisk aktivitet, genetik och behandling med sömnmedicin. Shireen Sindi som arbetat med studien har tidigare publicerat en studie som visade att en kombination av åtgärder så som kost, motion, kognitiv träning och hantering av vaskulära riskfaktorer, har en positiv inverkan på den kognitiva funktionen och kan moverka demens..

Annons

LÄS OCSKÅ: L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Livsstilsförändring kan förebygga
Den studien har lett till att många länder anpassar resultatet till sina lokala förutsättningar, bland andra USA, Kina, Singapore och Kanada. Det är enligt Shireen Sindi lovande att livsstilsförändringar har en positiv inverkan på den kognitiva funktionen. Enligt honom har det hittills saknats bevis för att sömnstörningar är en riskfaktor för demens, men den nya studien tyder på att framtida insatser för att förebygga demens även bör inkludera åtgärder för att förbättra sömnen.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Mer sömn ger högre lön

Ska undersöka vad som ligger bakom
Teamet ska nu fortsätta undersöka sambandet mellan sömnstörningar och kognitiv förmåga och demens bland olika populationer, inklusive patienter från minneskliniker. De kommer också att undersöka vad som kan tänkas ligga bakom sambandet.

Av redaktionen

Annons

Källa: Forskning.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons