Sova ikapp under helgen? Lita inte på det! | Kurera.se

Sova ikapp under helgen? Lita inte på det!

Vi har väl alla gjort det, kompromissat med sömnen för att få arbetsveckan att gå ihop. Men det som kan ge kortsiktig vinning i form av mer tid kan stå oss dyrt i längden. Att sova längre på helgen för att komma ikapp räcker en bit men inte hela vägen visar ny forskning. 

Sömnens betydelse för hälsan har varit underskattad i en kultur där framgång och duktighet premieras, men på senare år har sömnens roll för hälsan börjat få upprättelse. Och att tro att vi kan låna från sömnkontot under arbetsveckan för att betala igen under helgen håller inte, det visar en studie från University of Colorado Boule.

Påverkade insulinkänsligheten
I studien fick en grupp försökspersoner sova fem timmar per natt under fem dygn i streck, en av de mätbara konsekvenserna var att de åt mer, särskilt sötsaker. När några av dem fick sova ut under två dygn – cirka en timme längre än normalt – minskade sötsuget. Bara för att öka igen när de åter fick sin sömn begränsad till fem timmar, dygnsrytmen blev dessutom förskjuten. Även insulinkänsligheten försämrades, till och med mer än hos de som fått sova fem timmar under hela perioden.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Mer sömn ger högre lön

Hjärnan kompenserar
Man vet sedan tidigare att hjärnan försöker ta igen förlorad sömn genom att natten efter öka mängden djupsömn och om möjligt sova längre. Dock har det hittills inte varit känt exakt hur mycket kroppen hinner återhämta sig under helgen. Tidigare har man bara forskat på vad som händer efter en helg av sömnåterhämtning. I den här studien har man testat hur det blir när man återgår till för lite sömn.

LÄS OCKSÅ: Vad händer i kroppen när vi sover?

Rubbade biologiska klockan
En expert som Svt Nyheter talat med tror att resultaten kan förklaras med att de som fick sova ut under två dygn även förändrade sin dygnsrytm. "Att de som fick sova ut två dygn fick ännu sämre insulinkänslighet än de som sov dåligt hela tiden beror antagligen på att de gick upp mycket senare", säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, som menar att det är väldigt dåligt för hälsan att skjuta på den biologiska klockan.

LÄS OCKSÅ: Mikaela njuter av att kunna sova igen

Hoppas på längre studier
Hans förhoppning är att man i framtiden ska kunna genomföra längre studier som sträcker sig över flera veckor, för att kunna se hur många dagars återhämtning som behövs för att kompensera en vecka av dålig sömn.

Av redaktionen

Källa: Svt Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.