Slarvar du med sömnen? Så länge du gör det ibland är det ingen fara. Ny forskning visar att den som tillåter sig själv att ta sovmorgon när den är ledig minskar risken att utveckla diabetes typ 2.
När nattsömnen blir lidande stör de kroppen inom en ganska kort tid. Vissa har svårt att komma i säng i tid för att få den välbehövliga nattsömnen medan andra faktiskt lägger sig tidigt men har problem att somna.
►Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män
Sov i kapp under helgen
Och det gör inte så mycket om du inte vaknar utvilad under arbetsveckan. De allra flesta tummar nog på nattsömnen för att hinna med annat. Huvudsaken är att du sover ikapp under helgen.
Och just att ha möjlighet att få de efterlängtade sovmorgnarna under helgen kan vara avgörande för att inte utveckla diabetes typ 2. Det visar en ny, korttidsstudie, utförd vid universitetet i Chicagos sömnlaboratorium.
Till studien rekryterades 19 friska försökspersoner. Under de fyra första nätterna fick gruppen sova 8,5 timme per natt och det nästkommande fyra nätterna fick de enbart sova i 4,5 timmar. Försöket avslutades med att de fick sova ikapp natt nio och tio. Då sov försökspersonerna i genomsnitt 9,7 timmar per natt.
Diabetes en komplex sjukdom
Forskarna mätte bland annat insulinkänslighet hos försökspersonerna och man fann att insulinkänsligheten minskade med 23 procent under de fyra nätterna testpersonerna led av sömnbrist. Under dessa nätter ökade också risken att få diabetes med 16 procent.
Men efter två dagar med förlängd sömn återgick de högre nivåerna till det normala.
Diabetes är komplext och därför säger forskarna att varje ny upptäckt som kan motverka att fler får sjukdomen är en framgång. En sådan upptäckt är hur just tillräcklig och otillräcklig sömn påverkar diabetes, något som kanske inte är lika självklart som att kost och motion kan motverka diabetes.
►Läs också: Kvalitetssömn är avgörande för fysisk och psykisk hälsa
Sömnbrist kan leda till dåliga matvanor
Forskarna påpekar att studien var kort och den gjordes på friska smala män samt att det var få deltagare.
Men försökspersonerna hade en kontrollerad diet och människor som ofta sover för lite tenderar att äta mer fett och socker för att för att inte känna sig trötta under dagen. Kombination av sämre kost och lite sömn är stora riskfaktorer för att utveckla diabetes.
Närmare 400 000 svenskar har diabetes varav nästan 90 procent av dessa har typ 2. Och förmodligen är mörkertalet stort bland de som ännu inte upptäckt att de fått diabetes typ 2.
Metaanalys pekar på liknande resultat
En metaanalys som publicerades i Diabetes Care i mars 2015 berättade att 7-8 timmars sömn gav den lägsta risken för typ 2-diabetes medan både längre och kortare sömn kopplades till en signifikant ökad risk för typ 2-diabetes.
En annan studie berättade att diabetiker som sov dåligt hade 82 procent högre insulinresistens än diabetiker som fick rätt mängd sömn. Studierna tyder på att en brist på sömn inte bara förvärrar befintlig diabetes hos patienter, det gör också att friska människor riskerar att utveckla diabetes.
Källa: Medical News Today
►Läs också: Lite sömn kan ge försämrat minne under akut psykisk stress
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!