Drömmer du ibland om att jobba en dag i veckan?
Nu finns vetenskapliga bevis på att åtta timmars arbetsvecka är exakt den perfekta arbetstiden för att vi ska må bra.
Varken mer eller mindre.
Ett forskarteam vid Cambridge University har undersökt sambanden mellan arbetstid och psykisk hälsa och välmående hos inte mindre än 70 000 personer mellan åren 2009 och 2018.
Reducerar riskerna för psykiska problem
Resultatet presenterades i juni i år och slutsatsen är att arbete är bra för att det ger oss ett sammanhang och får oss att må bra. Forskarna ser en tydlig förbättring av den psykiska hälsan hos personer som går från inget arbete alls till åtta timmar i veckan.
Men sedan avstannar effekten.
LÄS OCKSÅ: Professorn: “200 svenskar dör av jobbstress varje år”
Minskad risk för psykisk ohälsa
Studien publicerades nyligen i tidskriften Social Science and Medicine. Den visar att människor som går från arbetslöshet eller barnledighet till åtta timmars arbete i veckan reducerar riskerna för psykiska problem med 30 procent.
Däremot hittade forskarna inga tecken på att mer än åtta timmars arbete ger ökat välmående. Den bästa dosen arbete verkar vara åtta timmar i veckan.
LÄS OCKSÅ: Utmattad? Här är näringen för dig
Minsta dosen arbete för att vi ska må bra
I en tid när artificiell intelligens och robotar väntas ta över allt mer av våra arbeten diskuterar forskarna i Cambridge olika framtidsscenarier som femdagars weekend eller två månaders ledighet för varje månads arbete.
Syftet med projektet var att undersöka vilket som är den minsta nödvändiga dosen arbete som behövs för att vi ska må bra. Och om det går att ersätta betalt arbete med volontär-arbete och liknande uppgifter.
– Vi har rekommendationer för allt från dagligt intag av C-vitamin till hur mycket vi bör sova för att må bättre. Detta är första gången vi ställer frågan om hur mycket betalt arbete som är bra för människan, säger Dr Brendan Burchell, sociolog från Cambridge University som leder Employment Dosage research project i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Vilken beteendetyp är du på jobbet? Skaffa koll här
Bättre att vara heltids-sjukskriven endast ett kortare tag
Helena Schiller är doktor i folkhälsa och svensk expert på området. Hon har forskat kring ämnen som arbete, sömn, stress och hälsa. Hon kommenterar undersökningen så här:
– Studien hänger ihop lite med tanken att 100 procent sjukskrivning kan vara kontraproduktivt för dem som blir utmattade. Jag tror det är bättre att bli deltidssjukskriven – och om man behöver, heltids-sjukskriven endast ett kortare tag. Framför allt är det viktigt att ta det lite lugnare INNAN det har gått för långt, då enda lösningen kanske är att bli heltids-sjukskriven.
Hon fortsätter:
– Jag tror att det är viktigt att finnas kvar i ett sammanhang och känna att man ändå gör någonting som man kan vara stolt över och tycker är roligt utan att det tar för mycket av ens energi. Samtidigt som man har tid att se till att man blir hel igen och återhämtar sig ordentligt. För det ska ändå vara huvudfokus när man inte mår bra!
Av Sigge Ennart
Källor:
Sammanfattning av studien
Hela studien som betal-pdf
Cambridge University
Sigge Ennart
…är journalist och författare till boken ”Ta det lite lugnare och må mycket bättre” (Sterners Förlag) som du kan köpa här