Tisdagen den 20 juni 2017 stod det klart att Sveriges riksdag antagit landets första livsmedelsstrategi. Ett faktum som gör strategin bunden fram till 2030, oavsett sittande regering, rapporterar branschnätverket Food Supply.
Landets första livsmedelsstrategi är sedan i tisdags klubbad i riksdagen. Propositionen har behandlats i miljö- och jordbruksutskottet under våren och under den tiden har över hundra yrkanden lämnats in, varav sju framkallade en enad riksdagsmajoritet.
► Läs också: Alliansen överens – vill inte ha ekomål
Ministern: ”Kommer att finnas mer svensk mat att lägga på tallrikarna”
Strategin har främst tagits i syfte att öka den svenska produktionen av livsmedel, samtidigt som man vill öka lönsamhet och export.
– Med livsmedelsstrategin på plats kan livsmedels-Sverige och alla de konsumenter som vill äta mer svenskt, vara säkra på att det kommer att finnas mer svensk mat att lägga på tallrikarna både i Sverige och runt om i världen, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), enligt det kommersiella branschnätverket Food Supply.
Inriktningen ligger fast till 2030
I och med att beslutet är ett riksdagsbeslut kommer inriktningen att ligga fast fram tills 2030 – alternativt tills det att ett nytt livsmedelspolitiskt beslut tas.
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Riktade uppmaningar från riksdagen till regeringen:
• Regeringen bör säkerställa generellt goda företagsvillkor för hela livsmedelskedjan. Nationella, mer långtgående regler, ska alltid vara väl motiverade och prövas noga.
• Berörda myndigheter bör få främjandeuppdrag som förtydligar att de inte bara ska kontrollera att regler följs utan att de även ska göra det lättare för och stötta företagen i livsmedelskedjan.
• Regeringen bör säkerställa att godkännandeprocesserna för växtskyddsmedel är effektiva och förutsägbara.
• Reglerna för distribution och försäljning av viltkött bör förenklas.
• Regeringen bör göra det lättare för konsumenter att göra hållbara och medvetna val.
• Livsmedelsexporten bör underlättas och främjas.
• Svensk livsmedelsproduktion bör styras av konsumenternas efterfrågan och inte av politiskt bestämda mål för specifika produktionsformer.