Trettio års forskning har visat att astaxanthin, naturens starkaste fettlösliga antioxidant, är antiinflammatorisk och påverkar flera olika delar av kroppen. Den kan ge mer energi, förbättra uthållighet och återhämtning efter träning samt förebygga torra ögon och skydda magens slemhinna. Det forskningen har fokus på just nu är att förstå varför astaxanthin förbättrar orken och stärker immunförsvaret.
Under 1980-talet började forskare i Uppsala utveckla en teknik för att odla den encelliga mikroalgen Haematococcus pluvialis. Algen innehåller ämnet astaxanthin som naturligt kan färga den gråa laxen aptitligt rosa. Men man visste också att det fanns en större potential på grund av att astaxanthin är världens starkaste fettlösliga antioxidant. Därför inleddes forskning i både cellmiljö och i kliniska studier för att reda på mer.
Forskaren Åke Lignell har varit med sedan starten i Uppsala. Än idag jobbar han i fabriken i Gustavsberg, där algen föds upp.
– Vår forskning ledde fram till att vi 1995 lanserade kosttillskottet Astaxin. I dag finns många bra och väldokumenterade studier på astaxanthin. Det speciella med algen är att den tas upp i mitokondrierna och membran som omger cellerna. Där skyddar den cellerna mot oxidering. Membranen kan brytas ner av fria radikaler och orsaka problem med hälsan. Astaxanthin är till skillnad från många andra antioxidanter, fettlöslig så den lagras i kroppen och ger en längre skyddande effekt än vad vattenlösliga antioxidanter gör som passerar igenom kroppen ganska fort, berättar Åke Lignell.
LÄS OCKSÅ: Astaxantin kan minska muskelskador vid träning
Skyddar hela kroppen
Eftersom astaxanthin kan skydda cellerna mot oxidering i hela kroppen har den hälsofördelar på flera områden. Den är antiinflammatorisk, gör ett svagt immunförsvar starkare, ser till att musklerna får bättre uthållighet och att träningsvärken inte blir lika tydlig dagen efter fysisk ansträngning. Astaxanthin kan förebygga torrhet och trötthet i ögonen och är bra för magen eftersom den skyddar magens slemhinna. Astaxanthin skyddar också blodkärlens väggar och håller dem vitala.
Används av svenska skidlandslaget
På grund av att astaxanthin kan stärka immunförsvaret och ge mer energi till musklerna har toppidrottare valt att äta tillskott med ämnet regelbundet. Det svenska längdlandslaget har under många år använt Astaxin för att bland annat slippa besvärliga förkylningar vintertid.
– Ett område som vi är speciellt intresserade av är astaxanthins inverkan på musklerna. Vi gjorde en studie på gymnasieelever där vi såg att muskelstyrkan ökade signifikant jämfört med placebo. När skidlandslaget började med Astaxin fick vi en positiv respons från deras dåvarande läkare som berättade att skidåkarna återhämtade sig snabbare efter både träning och tävling men också att immunförsvaret stärktes. Vi har också testat unga fotbollsspelare och sett att mängden antikroppar ökat markant i saliven när de haft en infektion i över luftvägarna och då tagit Astaxin, säger Åke Lignell.
LÄS OCKSÅ: Bygg upp hälsan med naturens starkaste antioxidant
När den blir röd blir den stark
Det kraftigt röda ämnet astaxanthin kommer från en encellig grönalg som på latin heter Haematococcus pluvialis. Denna grönalg är paradoxalt nog mest känd för sitt röda innehåll. Det är när algen kämpar för att överleva allt från näringsbrist till starkt solljus som den skiftar från grönt till rött och det är under den omvandlingsprocessen som den producerar det kraftfulla ämnet astaxanthin, som ska skydda den mot de skadliga UV-strålarna.
Astaxanthin är 6 000 gånger starkare än C-vitamin, 800 gånger starkare än Q10 och 550 gånger starkare än grönt te. Algen förekommer där det finns gott om solljus och frodas i både insjöar, ytvatten i dammar och ute i skärgården. Algen är encellig och syns inte för blotta ögat utan syns egentligen som en samling av många små mörka prickar som flyter omkring.
Från Stockholms skärgård
– Vi har plockat vår alg i Stockholms skärgård och håller stammen vid liv i stora tankar här på fabriken i Gustavsberg. Det här är en svensk upptäckt som fått gensvar runt om i världen vilket gjort att forskningen tagit fart. Att forskare från andra länder fortsätter analysera algen och kan bekräfta de hälsosamma effekterna stärker förstås våra egna svenska studier. Vad man ska tänka på när man börjar ta astaxanthin är att ta den i samband med måltid eftersom den är fettlöslig och att effekten kommer först efter tre-fyra veckor. Vill man stärka immunförsvaret på sin hund eller katt så ska man se till att ge sitt husdjur astaxanthin i förebyggande syfte, säger Åke Lignell.
LÄS OCKSÅ: Fem skäl att ta astaxanthin varje dag
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Mer om astaxanthin
Mage och tarm
Många studier i djurmodeller men även i kliniska studier har visat att mag-tarmbakterien Helicobacter pylori, som kan ge inflammation, dämpas av astaxanthin. Positiva resultat har även setts hos dyspepsipatienter. En del patienter som lider av IBS och Crohns sjukdom har fått lindring av symtom vid intag av astaxanthin.
Muskler och leder
Astaxanthin är kroppens försvar mot de elaka fria radikalerna. Ett överskott av fria radikaler är det som benämns som oxidativ stress. Det är kroppen själv som producerar de fria radikalerna som en biprodukt vid syreomsättningen. Om proteiner, fetter och DNA oxiderar tappar kroppen och cellerna sin vitalitet. Oxidativ stress är inte bra för oss men fria radikaler är dock inte enbart av ondo, de behövs till en viss del i vårt immunförsvar. Astaxanthin skiljer sig från många andra antioxidanter därför att den inte kan (som andra antioxidanter) förvandlas till en fri radikal när den utför sitt arbete. En studie i USA visade att cyklister som fick astaxanthin cyklade snabbare. Algen kan också dämpa inflammationer som uppstår i muskler vid hård träning samt att man får en snabbare återhämtning.
Förkylningar
Astaxanthin stärker immunförsvaret skyddar cellerna både inne i och utanför. Den förmågan har ingen annan antioxidant. Astaxanthin verkar i mitokondrierna, cellernas kraftverk och efter en tid med astaxanthin känner du förmodligen att du inte är lika lätt trött som innan. Antioxidanten har också en annan mycket ovanlig egenskap, den fungerar i både den fettlösliga och vattenlösliga delen av cellen. Andra antioxidanter som exempelvis E-vitamin kan endast skydda den fettlösliga delen av cellen och C-vitamin arbetar bara i den vattenlösliga delen.
Hjärta och hjärna
Astaxanthin kan bromsa utvecklingen av demenssjukdomar och skydda hjärta och kärl mot åderförfettning och ett för snabbt åldrande.
Ögonen
Astaxanthin är en karotenoid vilket är organiska fettlösliga färg- och näringsämnen som också förekommer i växter, svampar och vissa bakterier. Till skillnad mot många andra karotenoider så förvandas inte astaxanthin till A-vitamin. Astaxanthin kan nämligen passera blod-hjärnbarriären och nå ögon och hjärna med sina hälsobringande egenskaper. Bland annat skyddar antioxidanten ögats muskel vilket gör att den motverkar ögontrötthet.
Huden
Solskador kan minskas med astaxanthin eftersom antioxidanten går ut i huden och lagras där. När vi träffas av UV-strålar och ljuset penetrerar bildas fria radikaler i huden som i sin tur kan trigga igång enzymer som bryter ner kollagenet. Kliniska försök har visat att astaxanthin kan hämma den processen. Dessutom kan astaxanthin stärka kollagenlagret vilket betyder att antalet rynkor kan minskas och hudens elasticitet öka. Det finns en del hudprodukter med astaxanthin, men ett oralt intag har kraftigare effekt.