2017 sjönk den svenska köttkonsumtionen med 2,6 procent, den största minskningen sedan 1990. Det är en minskning med lite drygt två kilo per person. Utvecklingen beror bland annat på ett ökat miljö- och hälsomedvetande enligt jordbruksverkets expert.
Förra året var första gången på 30 år som den totala förbrukningen av kött minskade tydligt, rapporterar Food supply. Från 1990 till 2017 ökade konsumtionen med 41 procent, för att de senaste åren plana ut på på runt 87,7 kilo per person.
Två kilo per person
Men när Jordbruksverket nu summerat 2017 kunde man alltså se den största minskningen för förbrukningen sedan 1990. Minskningen på 2,6 procent motsvarar 2,2 kilo per person. Under 2017 landade förbrukningen därmed på 85,5 kilo per person i genomsnitt. Siffran räknar in hela slaktvikten – själva konsumtionen utgör ungefär hälften av detta.
LÄS OCKSÅ: Fem skäl att äta mer bönor
Ökad produktion
Minskningen rör alla köttslag, förutom lamm, som ökade med 0,1 kilo. Framförallt minskade förbrukningen av nötkött, som gick ner 1,1 kilo. Torts det ökar produktionen, Jordbruksverket har tidigare meddelat att den inhemska produktionen av alla köttslag ökar vilket beror på att vi väljer svenskt kött i allt högre utsträckning, förutom när det kommer till lamm men även ökad export bidrar.
LÄS OCKSÅ: Räkna ut din måltids klimatpåverkan
Klimat och etik bakom
Förtroendet för det svenska köttet är högt idag menar Åsa Lannhard Öberg jordbrukspolitisk utredare vid Jordbruksverket, även om vi äter mindre kött totalt. Det finns många orsaker till den minskade förbrukningen av kött menar hon och lyfter vegotrenden, klimatdebatten, hälsoaspekter och etiska skäl som några av dem. Vad gäller utvecklingen av marknaden ser Jordbruksverket även att importen minskar, medan exporten ökar.
Av redaktionen
Källa: Foodsupply
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!