En livskris för tolv år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen.
– Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra, säger Cristina.
Cristina Styrén, 51 år, från Partille har tre barn varav ett med särskilda behov. I dag har alla barnen startat sina egna liv och flyttat hemifrån. Men då för snart tolv år sedan när en rad besvärliga situationer i familjen inträffade, som gjorde att Cristina levde i dagligt kaos, rasade hon ihop totalt.
Cristinas omsorg och vårdande av framförallt barnet med särskilda behov rörde sig om ett heltidsjobb och kände sig ensam om ansvaret. Hon härdade ut, men orkade inte till slut. Och de svåra och långa påfrestningarna i äktenskapet gjorde att hon och maken till slut gick skilde vägar.
LÄS OCKSÅ: Optimal mental hälsa med aminosyror
Kände sig instängd i sig själv
– Jag havererade känslomässigt och sjönk ner i en djup depression innan jag till slut sökte hjälp. Då fick jag antidepressiv medicin som tog mig ur det värsta mörkret. Och eftersom jag hade problem med sömnen fick jag även insomningstabletter, berättar Cristina.
När Cristina började må bättre och hennes liv blivit stabilt igen så ville hon inte längre ta den antidepressiva medicinen. Men hennes läkare avrådde henne från att sluta och han såg inga problem med att Cristina skulle fortsätta med medicinen resten av livet.
– Jag förstår inte varför läkarna är så pigga på att skriva ut medicin på livstid. När jag mådde som sämst behövde jag ta ett läkemedel mot depressionen men det borde vara självklart att sluta när man börjar må bra igen, säger Cristina.
LÄS OCKSÅ: Få bättre mental hälsa naturligt
Medicinen gjorde henne avtrubbad
Hon fick inga fysiska biverkningar av medicinen men däremot var hon känslomässigt avstängd. Hon kunde inte skratta eller gråta och inte heller bli arg. Medicinen gjorde livet grått.
– Jag var så avtrubbad att det skulle kunna ha inträffat en jordbävning utan att jag reagerade. Jag kände inga toppar och inga dalar. Jag kände mig instängd i mig själv och tog inte tag i saker. Och så kan man ju inte ha det, menar hon.
Tog eget initiativ att sluta med medicinen
Cristina var hemma på heltid med sina barn under många år och när hon skilde sig var hon tvungen att gå ut i arbetslivet för att försörja sig. 2010 satte hon sig på skolbänken och utbildade sig till undersköterska.
Eftersom hon mått dåligt i flera år så fick hon börja med att arbetsträna och jobba ideellt. Så småningom fick hon en timanställning på ett äldreboende.
– Det var också då som jag kände att livet var så pass bra att jag helst ville sluta med den antidepressiva medicinen. Jag började långsamt trappa ner på dosen och tillät processen att ta flera månader. När jag bara hade en halv tablett kvar var jag rädd för att ångesten skulle komma tillbaka. Det var då jag beslutade jag mig för att ta Johannesört. Jag valde det växtbaserade läkemedlet Hypermin eftersom jag hade hört talas om hur effektivt det är, berättar Cristina.
LÄS OCKSÅ: 1,6 miljoner svenskar äter läkemedel för att förbättra sin psykiska hälsa
Johannesörten blev räddningen
Att låta medicinerna överlappa varandra för att så småningom helt sluta med SSRI-medicinen och insomningstabletten gick hur bra som helst. Och för första gången på flera år upplevde Cristina hur det var att få tillgång till sina känslor.
– Det var underbart att få skratta och att få känna igen. Jag tog Hypermin under ett halvår innan jag slutade. Under den tiden kom orken tillbaka som gjorde att jag tog tag i saker. Och äntligen reagerade jag som vanligt, berättar hon.
Antidepressiv medicin som SSRI-preparat ger till en början oftast en försämring. Det tar ungefär en månad innan en positiv förändring inträffar och full effekt nås oftast efter två-tre månader. Ett SSRI-preparat höjer enbart serotoninnivån medan johannesört ökar tillgängligheten av såväl serotonin, noradrenalin och dopamin.
LÄS OCKSÅ: Lilla guiden till hormoner
Påverkar enzymsystem i hjärnan
Forskarna har sett att johannesört påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan vilket medför att vi känner oss lugna samtidigt som sinnesstämningen ökar. Johannesörten reglerar kemin i hjärnan och återställer balansen mellan olika signalsubstanser och redan efter två veckor märker patienten skillnad. Och nu när Cristina upplevt hur bra johannesörten fungerar tänker hon aldrig hamna i de djupa mörka känslorna igen och inte heller i tomrummet som de innebar att äta syntetisk medicin.
– Det är ju en del av livet att känna sorg och besvikelse, som sedan går över av sig själv. Men förra året när det hänt några tunga saker som fick mig att vackla till så tog jag Hypermin under tre månader. Jag tror att när man känner att läget är tufft så ska man ta till johannesört. Då undviker man att sjunka djupare ner och kan studsa tillbaka till normalläge igen, menar Cristina.
LÄS OCKSÅ: Experten: Det här borde alla veta om utmattning
Känner sig lättare till sinnet
Det kanske mest märkliga med all den syntetiska medicin hon ordinerades var att SSRI-preparatet gav henne ångest vilket gjorde att hon fick en annan ångestdämpande medicin utöver den antidepressiva.
– När jag slutade med den antidepressiva medicinen upphörde ångesten och då kunde jag sluta med ångestmedicinen. Den som varit svårast att sluta med är insomningstabletten eftersom den skapat ett beroende.
Hittat knep för lättare insomning
Men Cristina hittade ett knep för att somna snabbare. Hon kombinerar kvällens sista tablett Hypermin med insomningsdropparna Dormeasan som hjälper henne att varva ner på kvällen vilket gör det lättare att somna.
– Johannesört gav en positiv förändring när livet kändes grått och hopplöst. Tack vare Hypermin blir jag snabbt lättare till sinnet och känner mig mer harmonisk i kroppen. Det känns som om jag hittar rätt bland alla preparat, avslutar Cristina.
Av Inger Palm
Fakta
Skillnaden mellan SSRI-preparat och johannesört
Ett SSRI-preparat gör att patienten först mår sämre. Efter en månad mår man bättre men full effekt nås först efter två, tre månader, vilket kan öka självmordsrisken i början av behandlingen. Syntetisk medicin kan ge svåra biverkningar som sexuella problem, huvudvärk, illamående, diarré och framförallt bland män har man sett tendens till att bli våldsamma. När patienten trappar ner på medicinen är det dessutom vanligt att man mår dåligt i en början.
Hypermin, som är ett ekologiskt johannesörtpreparat ger effekt redan efter två veckor på depressionssymtom. Efter fyra veckor kan en förbättring säkerställas. Med johannesört kan man sluta tvärt utan att må dåligt och örtmedicinen har i princip inga biverkningar.
Kan johannesört krocka med andra läkemedel?
Under 1990-talet fick johannesörten dåligt rykte när rapporter om interaktioner dök upp. Johannesört visade sig minska effekten av bland annat p-piller och blodförtunnande läkemedel. Johannesört kan påverka ämnesomsättningen i levern och därmed påskynda förbränningen av andra läkemedel. Det betyder till exempel att preventivmedlet inte har full effekt 24 timmar om dygnet och att det finns en liten risk att bli gravid men den är ytterst lite och där får man göra ett medvetet val om vad som är viktigast. Det går ju att använda extra skydd mot graviditet under tiden man tar johannesört, om man snabbt vill bli frisk.
Man bör också känna till att den som har problem med lös mage också blir av med läkemedel snabbare än den som har en normalt fungerande mage. I dag håller johannesörten på att återuppta sitt goda rykte. Framförallt den ekologiskt odlade johannesörten som växer i de schweiziska alperna.
– Om man följer den rekommenderade dosen menar läkare här i Schweiz, men också i Tyskland och Österrike att Hypermin inte har några interaktioner, säger Andy Suter, forskningschef på schweiziska Bioforce.
Ekologiska odlingar Vogels filosofi
Det var den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel som tog fram Hypermin och den skiljer sig en del från andra johannesörtspreparat. Vogels idé var att odla medicinalväxterna ekologiskt, skörda dem och framställa dem färska. På så sätt behölls effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkades innan de blev till medicin. Ett växtläkemedel med johannesört ger få och milda biverkningar och ger därför ett bättre och smidigare tillfrisknande.
En säker behandling mot depression
Johannesört är en av våra mest väldokumenterade medicinalväxter. Studier visar att johannesört är lika effektiv och ibland effektivare än ett SSRI-preparat. En rapport från SBU från 2004 där man jämförde olika behandlingsmetoder vid mild till måttlig depression visade att beteendeterapi och kognitiv terapi är en lika effektiv behandling som antidepressiv medicin.
2007: En klinisk studie på Hypermin visade att preparatet var en säker behandling för patienter med oro, nedstämdhet och vid mild till måttlig depression. I studien deltog 200 personer mellan 18 och 86 år, varav 143 var kvinnor. Studien pågick under sex veckor. Symtom som huvudvärk, sömnproblem, tryck över bröstet och magont reducerade med 49-65 procent.
2005: Under 2005 gjordes två meta-analyser på Johannesört där 26 respektive 37 studier ingick. 5 000 patienter deltog och analyserna visade att johannesört var lika effektiv som antidepressiv medicin vid lätt till måttlig depression. Samma år jämfördes johannesört med SSRI-preparatet paroxetin och den studien bekräftade att johannesört var lika effektivt och hade knappt några biverkningar. Några år tidigare tittade man på äldre antidepressiv medicin och den studien visade att johannesört hade bättre effekt och mindre biverkningar.
2000: Johannesört jämfördes med äldre antidepressiv medicin och studien visade att johannesört hade bättre effekt och i princip inga biverkningar.
1996: En analys av 30-talet europeiska studier visade att johannesört är lika effektivt som syntetiska läkemedel.