Ulrika Toft Hansen var handbollsproffs i 15 år, och spelade i landslaget i åtta år. Efter en graviditet började hon få ont i kroppen. Till slut värkte varenda led i kroppen, och hon kunde knappt gå. Det visade sig var reumatoid artrit. Som den elitidrottare hon är bestämde hon sig för att besegra värken. Idag är hon smärtfri, utan mediciner – och hon lyckades bli handbollsproffs igen.
Hon levde sin dröm och var handbollsproffs i Danmark och var lyckligt gift. När hon 2015 födde barn – då var lyckan totalt. Men bara en kort stund. Ulrika Toft Hansen hade precis kämpat sig tillbaka till landslaget när hon började få värk i kroppen. En värk som bara blev värre och värre.
– Kroppen är ju mitt arbetsredskap och jag känner den innan och utan. Jag har spelat med både brutna fingrar och bruten handled. Men den här värken var annorlunda. Jag gjorde massor av tester hos min läkare men där hittade inte några fel, säger Ulrika Toft Hansen.
Hon kämpade på för att minska värken. På morgonen tog hon varma och kalla bad för att få bort smärtan och få igång blodcirkulationen.
Hon berättar om EM-kvalet 2017 när hon spelade på drivet av ren adrenalin i kroppen och tyckte sig kunna åstadkomma vad som helst. Dagen efter föll kroppen ihop och hon kunde inte ens hålla i en lätt vikt på gymmet.
– Det blev ett uppvaknade och jag insåg att jag inte kunde fortsätta som jag hittills gjort. Min farmor hade reumatism och min mamma jobbar på en reumatisk avdelning så jag kunde inte längre blunda för att jag förmodligen fått sjukdomen, säger hon.
Handbollsklubben skickade henne till en reumatolog och där konstaterades det att hon hade fått reumatoid artrit. Hon fick en hel del kortisonsprutor, och då fungerade kroppen okey, men där stannade medicineringen. Ulrika vägrade ta cellgifter.
LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med sockerfri bakning
Gravid i tolfte veckan
Beskedet slog förstås ner som en bomb. Hon tejpade varenda finger, sina handleder och fötter vid varje träning och match. När det var dags för VM 2017 i Tyskland ville Ulrika verkligen vara med, och hon såg också till att vara det. Någon vecka efter att hon genomfört mästerskapet med mycket kortison i kroppen så kunde hon inte ens gå nerför en trappa själv.
– Jag hade dessutom upptäckt att jag var tolv veckor in i en graviditet. Det var verkligen snurrigt allting. Jag spelade min sista match när jag var i 16:e veckan.
Hon kämpade för att kunna gå och samtidigt sökte hon information på nätet om hjälp som kunde lindra reumatism. Drömmen om framgång på handbollsplanen hade nu bytts ut mot drömmen att kunna gå utan smärta.
LÄS OCKSÅ: 5 orsaker till att du är sötsugen – och så tar du kontroll
Hade nått sitt mål
Ulrika hade läst sig till att kosten kan förändra mycket och hon började äta glutenfritt, uteslöt socker och öste på med grönsaker och fett i alla måltider. Kroppen svarade snabbt och Ulrika kunde börja träna igen.
– Ett halvår senare ringde det från handbollsklubben i Paris och frågade om jag var redo att spela igen. Och visst funderade jag både en och två gånger om jag skulle våga säga ja. Men eftersom det var mitt mål att bli proffs igen och att jag samtidigt skulle kunna visa att man kan ha en autoimmun sjukdom och spela på högsta nivå så sa jag ja. Lagets läkare är reumatolog och jag fick mycket hjälp av henne när jag började jag igen, och spelade i två säsonger.
Men Ulrika som hade två barn och en man som spelar i PSG handboll kände att motivationen för ligaspel inte längre fanns där. Då valde hon att sluta som proffs.
– Nu pluggar jag franska. Jag har läst några kurser som handbollstränare och ska börja föreläsa om att vara handbollsproffs med reumatism och att göra karriär som mamma.
Så länge Ulrika äter bra är hon också smärtfri. Ibland, när hon stressar, kan hon känna värk. Men hon har inte behövt ta några mediciner de senaste åtta månaderna för att hålla sig smärtfri.
LÄS OCKSÅ: Ligger virus bakom glutenintolerans?
Njuter av livet
Hon lagar all mat från grunden och hon bakar massor av kakor. I Paris är det lätt att få tag på bra råvaror och Ulrika bakar själv med bland annat mandelmjöl, kokosmjöl och björksocker.
– Det var min skräck att flyttat till ett land där dom bara äter ost, vin och croissanter och att det inte skulle finnas något att äta på restaurangerna för mig. Men jag är en lösningsorienterad person och har hittat fler bra nyttiga och glutenfria kaféer och restauranger.
Ulrika säger att hon önskar att alla som behöver ändra på sin kost för att må bra borde tänka mer som en elitidrottare.
– Ta inte kanelbullen eller vinet om det gör dig dålig, även om folk tjatar på dig så se målet längre bort. Ha som mål att vinna kampen om din hälsa. Lär dig att sätta mål och att följa dem. Jag njuter varje dag av att må bra och jag är så glad att jag bestämde mig för att göra comeback. Med två barn och en reumatisk sjukdom var det ju inte självklart.
Av Inger Palm
Ulrika Toft Hansen
Ålder: 34 år.
Bor: I Paris.
Gör: Före detta handbollsproffs och numera föreläsare om att vara handbollsproffs med reumatism. Läs mer om Ulrika på: ulrikatofthansen.se
Familj: Maken Henrik och deras två barn, Oliver 6 år och Ida 3 år.
Så mår jag bra: Att hålla sig till den kost som gör att hon inte har värk. Att träna, sova bra, inte stressa.