Annons

Terapeuten Elin Lundberg om HSP: ”Plötsligt blir man begriplig”

HSP är ett begrepp som fått fäste och som många vid det här laget känner till. Elin Lundberg är legitimerad samtalsterapeut och en av två terapeuter i Sverige som blivit godkända av Elaine Aron som är den som myntat begreppet.

Redaktionen

23 februari, 2020
Terapeuten Elin Lundberg om HSP: ”Plötsligt blir man begriplig”
Dela inlägget

HSP är ett begrepp som fått fäste och som många vid det här laget känner till. Elin Lundberg är legitimerad psykoterapeut och en av två psykoterapeuter i Sverige som blivit godkända av Elaine Aron som är den som myntat begreppet.

För Elin Lundberg började det hela när hon som nybliven trebarnsmamma googlade för att läsa om känsliga barn, hon trillade då på Elaine Aron och begreppet Highly sensitive person. Hon lånade boken på biblioteket för att läsa mer om ett av sina barn och blev överraskad när hon insåg att det var som att läsa om sig själv.
– Jag fick en otroligt stark aha-upplevelse som jag tror att många högkänsliga känner igen sig i, säger Elin som beskriver sin första kontakt med begreppet som att hon blev lite frälst, en känsla hon tror att hon delar med många andra som hittat till Elaine Arons bok, då den hjälper dem förstå sig själva bättre.
– Plötsligt blir man begriplig, det är inget fel på en, man är bara inte som de flesta andra. Men man är OK.
Efter det följde år av förkovran och idag är Elin Lundberg den enda svenskspråkiga psykoterapeuten i som är officiellt erkänd som kunnig inom området av Elaine Aron som numera tipsar om Elin på sin hemsida.

HSP – en lättnad för många
Även om de flesta som söker sig till Elin lider av någon form av psykisk ohälsa är det inte ovanligt att de även har en högkänslighet berättar Elin. Det är inte särskilt vanligt att man söker enkom för högkänslighet, men de av hennes klienter som även är HSP känner ofta en stor lättnad och det hjälper dem bättre förstå och vara lite snällare mot sig själva samtidigt som de jobbar med sina problem.
– 95 procent av mina klienter kommer för att de vet att jag jobbar med högkänsliga personer, sedan har de även problem som alla anda som vi jobbar med i terapin.

Kan även vara en stor tillgång
Men alla högkänsliga har inte psykiska diagnoser, tvärtom mår många alldeles förträffligt.
– Högkänsliga personer som fått en bra start i livet får bäst psykisk hälsa av alla, säger Elin och fortsätter:
– De behöver sällan gå i terapi utan kan tvärtom vara resurser, medan de som fått en svår start och har det tufft i livet mår absolut sämst av alla förklarar Elin.
Högkänsliga rör sig alltså i ett stort spann mellan de som mår bäst och de som mår allra sämst. Det är bland annat därför långt ifrån korrekt att betrakta HSP i sig som en svaghet eller en diagnos.
– Högkänsliga med trygghet i sig mår bäst av alla och högkänsliga som är otrygga mår sämst om man generaliserar.

LÄS OCKSÅ: Därför är vissa barn mer känsliga än andra

Annons

Uppfattar signaler som andra missar
Högkänsligheten är enligt Elin i sin inte något problem utan kan beroende på sammanhang antingen vara tyngande eller stärkande.
– Mår man bra och är trygg blir lyhördheten och känsligheten en resurs.
Den högkänslige uppfattar ofta signaler som går under radarn för andra och kan tidigt var den som uppfattar att något inte står rätt till exempelvis på en arbetsplats, de tänker också ofta i flera led förklarar Elin.
Högkänsliga är dessutom ofta väldigt kreativa, något som delvis kan komma sig av att de känner starkt.
– Det blir lättare att hitta på nya grejer om man är nyfiken och motiverad.
Också förmågan att se detaljer och tänka i flera led bidrar menar Elin.

Processar på djupet
Högkänslighet medför framför allt tre egenskaper enligt Elin, dels förmågan att processa på djupet vilket också gör att de tänker i flera led och kan se vad konsekvenser blir av olika förändringar. De känner även känslor extra starkt, vilket gör att man kan bli lite mer orolig än andra. Det tredje är att de har en fallenhet för att se lite mer detaljrikt på tillvaron och lägger märke till nyanser.
– I rätt sammanhang blir det här till superkrafter. Medan nackdelen är att man kan bli tröttare.
Det finns därför mycket att lära av de som är HSP till exempel hur man undviker utmattning genom att minska på olika former av stimuli menar Elin. HSP är inte bara en personlighetstyp utan är något vi föds med som är länkat till vårt nervsystem och bland annat påverkar hur vi processar information. Men det kan även utvecklas som skyddsmekanism hos de som har en svår uppväxt.
– De kan ju bli mera känsliga men då är det istället inlärt säger Elin samtidigt som hon påpekar att det är man själva som måste göra bedömningen om man är högkänslig eller inte.
– Var och en äger sin egen upplevelse och berättelse.

LÄS OCKSÅ: Fem tecken på att du är högkänslig

Har medvetenheten ökat på de tio år som du känt till begreppet?
– Ja, något helt otroligt. Det är väldigt stor skillnad säger Elin som berättar att idag när hon nämner HSP i olika sammanhang både privat och under föreläsningar så verkar folk veta vad hon pratar om till skillnad från tidigare.
– De har hört talas om det även om de kanske inte känner till i detalj vad det handlar om.
Samtidigt här det inget nytt att vi är olika och olika känsliga och nyttan med begreppet är omtvistat. För vissa kan den här typen av definition medföra att de begränsar sig själva eller sina barn.
– Beslut ska fattas utifrån barnets behov och inte utifrån begreppet säger Elin och nämner som exempel att någon kanske kan få för sig att deras barn inte kan ha barnkalas för att barnet är högkänsligt.
Annan kritik mot begreppet är att det kan bli en lätt etikett att ta till som gör att man stannar där och inte tittar efter om det kan vara så att det finns en djupare problematik och missar att få hjälp.
– Eftersom att man tillskriver sitt lidande högkänsligheten, det skulle vara ganska allvarligt.

LÄS OCKSÅ: Högkänsliga har hemliga superkrafter

Kan det vara en fördel att ta hänsyn till begreppet i skolan?

– Jag är lite kluven till om det behövs. I det stora hela kan det vara bra men skolan är skyldig att anpassa utbildningen till barnets unika behov så lärare har redan en stor kunskap om att barn är olika.
Trots det anser Elin att det kan vara bra om lärare känner till begreppet då många med HSP kan känna sig lite obekväma och annorlunda, kunskap om begreppet skulle kunna bidra till att de eleverna kan mötas med större empati och värme, det skulle även kunna lugna oroliga föräldrar.

Annons

Elins tips!
Undvik överstimulans i den mån det är möjligt men acceptera också att det kommer att inträffa, det går inte att undvika helt.
Planera in återhämtningstid när du vet att det finns risk att du blir överstimulerad.
Försök utgå ifrån vad du har för behov, ta tillvara på känsligheten och var lyhörd för vad du vill.
Känner du dig ångestfylld eller rädd, ställ frågan om det kan röra sig om överstimulering. Det kan upplevas likadant i kroppen med den skillnaden att överstimulering går över om du vilar förklarar Elin.

Lätt att förväxla med ångest
Många förväxlar känslorna som uppstår vid överstimulering med ångest och Elin förklarar att det är något som är viktigt att hålla isär berättar att hon inte sällan frågar sina klienter om det kan vara så att de är överstimulerade om de känner oro eller rädsla inför något.
– Och ganska ofta är det så att man kört över sig själv eller blivit överkörd.
En insikt som i sig är lugnande och gör att man lättare kan slappna av. Samma gäller barn som får utbrott, genom att se på omständigheterna kan man se om det rör sig om överstimulans innan man börjar analysera om barnet har problem med ilska. Ganska ofta är det istället så att en situation blivit för mycket för barnet förklarar Elin.
– Även mer robusta barn har en nivå där det brister. Det behöver inte vara så farligt utan ett tecken på att det är dags att vila och mysa lite.

LÄS OCKKSÅ: Är du ljudkänslig? Då kan du vara extra intelligent!

Gillar att jobba med högkänsliga klienter
Elin flaggar för att det kan vara svårt för högkänsliga att hitta någon som är kunnig på HSP när de söker hjälp och förklarar att det är mindre viktigt, det är viktigare att man hittar någon som är ödmjuk, lyhörd och inkännande förklarar hon.
– Någon som kanske inte kan så mycket om begreppet men ändå säger OK, det låter intressant. Det kan räcka gott!
Hon understryker avslutningsvis hur roligt det är som terapeut att arbeta med högkänsliga patienter.
– Där kommer deras förmågor till sin rätt, säger Elin som ser det som en förmån att få jobba med högkänsliga personer.
– De är väldigt kreativa i terapin och tar åt sig saker på ett fantastiskt sätt.

Av Nina Törmark

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Elin Lundberg
Yrke: Leg psykoterapeut, socionom, familjeterapeut. Samt föreläsare och författare
Aktuell med: Boken ”Håll om mig, släpp mig fri – om barns anknytning till föräldrar” har tidigare skrivit boken och ”Att vilja men inte kunna – om sex som gör ont” (Visto förlag).
Mer info: Läs mer om Elin på hennes hemsida eller följ henne på Facebook Elin Lundberg Utbildning och Psykoterapi och Terapihunden Izzy flatcoated retriever. Elin har även en gratiskurs om anknytning.

Annons