Glass hör inte bara sommaren till, utan är något som många unnar sig även under ruggigare kvällar, då vi kryper upp i soffan under en filt och ser på en bra serie eller läser en bok.
Och egentligen borde glass bara innehålla ett fåtal ingredienser, precis som när vi gör egen glass hemma. Grädde/mjölk, äggula, socker eller sötning i någon form, och så smaksättare, som exempelvis kakao, jordgubbar, blåbär eller vaniljstång. Dessvärre innehåller glassen som vi köper ofta mer tillsatser än äkta råvaror.
LÄS OCKSÅ: Tillsats kan förbjudas – misstänks orsaka cancer
Långa ingredienslistor
Tittar man på ett paket med glass från någon av de större tillverkarna i butiken så ser man att ingredienslistan är lång och ofta långt ifrån naturlig. Och det gäller, kanske lite mer förvånande, även för kulglass eller skopglass i glassbarer som marknadsförs som ”hantverksmässigt gjord”, ”äkta gelato”, eller ”handgjord”.
Tillsatser ersätter äkta vara
Tillsatser används ofta för att förändra glassens textur, för att den ska kunna fyllas med mer luft, tåla en mer ovarsam hantering eller för att den ska kännas krämigare. Tillsatser kan också användas för att helt eller delvis ersätta traditionella ingredienser i glass och de egenskaper de har, eller ersätta mer tidskrävande tillverkningsmetoder.
LÄS OCKSÅ: Somrig yoghurtglass med lakrits och hallon
Gör glass segare
Enligt konsumentföreningen Äkta vara som gjort en stor undersökning av glassar och vad de egentligen innehåller, så handlar det ofta om att göra glassmeten segare och mer trögflytande, vilket påverkar både hur glassen fryser och hur den smälter.
Bland de 35 glassar som blev granskade i 32 glassbarer runt om i landet häromåret, hittade man en lång rad tillsatser, aromer och industriella ingredienser.
LÄS OCKSÅ: God raw glass? Prova Magnum double caramel
5 vanliga konsistensmedel i glass
- Guarkärnmjöl (412): Kan också heta guargummi och är utvunnen ur fruktkärnorna från baljvväxten guar (Cyamopsis tetragonoloba).
- Karboximetylcellulosa (E466): Framställningen av E466 sker genom att cellulosa från pappersmassa eller bomullsfibrer reagerar med kemikalier, som natriummonokloracetat.
- Fruktkärnmjöl (E410): Denna tillsats kommer från mald frövita från det afrikanska Johannesbrödsträdets (Ceratonia siliqua) frukter. Tidigare kallat ”Johannesbrödkärnmjöl”.
- Karragenan (E407): En polysackarid utvunnen ur alger som blir torkad och mald och därpå kokad i en basisk lösning med kaliumhydroxid.
- Mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E471): Dessa används istället för äggula för att binda upp (emulgera) fett i glassen. De tillverkas ur oljor eller fetter med hjälp av värme och en alkalie eller genom direkt så kallad förestring av glycerol och fettsyror.
Ett tips för att hitta bra glass som är äkta på riktigt, utan tillsatser är att undvika de billigaste sorterna, som ofta är tillsatsrika, och välja en med kort ingredienslista.
LÄS OCKSÅ: Raw blueberry nice cream med färska blåbär
4 äkta glassar:
- Gute glass (ekologisk)
- Järna glass (ekologisk)
- Grenna glass
- Lejonet & Björnen (deras ekologiskas sortimentet)