Annons
Annons

Tinnitus kopplat till järnbrist och hypotyreos

Problem med sköldkörteln är en vanlig företeelse med en lång symptomlista. Studier har kunnat påvisa ett tydligt samband mellan låga järnivåer, hypotyreos och även tinnitus.

Redaktionen

30 juli, 2018
Tinnitus kopplat till järnbrist och hypotyreos
Dela inlägget

Problem med sköldkörteln är en vanlig företeelse med en lång symptomlista. Studier har kunnat påvisa ett tydligt samband mellan låga järnivåer, hypotyreos och även tinnitus.

Hypotyreos är detsamma som underfunktion i sköldkörteln och innebär att många av kroppens funktioner går på lågvarv. Problemet är vanligt och bara i Sverige behandlas enligt Sköldkörtelförbundet ca 4 procent av befolkningen för tillståndet. Den bakomliggande orsaken till sjukdomen kan variera men de flesta fallen anses vara av autoimmun karaktär. Symptomen kan skifta mycket men utöver kronisk trötthet, sömnproblem och frusenhet så är tinnitus ett vanligt problem. Många drabbade har svårt att balansera sina sköldkörtelnivåer och bli symptomfria trots behandling. Obalans i järnnivåerna tros kunna vara en saknad länk.

Anemi – blodbrist
Anemi, även kallat för blodbrist eller lågt blodvärde, innebär att en person har en låg nivå av hemoglobin i blodet eller enklare förklarat färre röda blodkroppar i omlopp än vad som är normalt. Detta på grund av att dessa bryts ned så snabbt att benmärgen inte klarar av att ersätta dem. Den vanligaste typen av anemi orsakas av järnbrist, en låg nivå vitamin B12 spelar också in, även vissa allvarliga sjukdomar som cancer kan ligga bakom tillståndet.

Kroppen använder järn för att producera röda blodkroppar, vilka sedan har till uppgift att lagra och transportera runt syre i kroppen. Vid anemi är de röda blodkropparna som cirkulerar för få vilket leder till att organ och vävnader får mindre syre med följdsymptom som trötthet, blekhet och orkeslöshet.

Svårt att ta upp järn vid hypotyrios
Enligt en studie utförd i Indien kring sambandet mellan järnbrist, anemi, och hypotyreos så finns en brist på mikronutrienten järn att hitta hos cirka 43 procent av fallen. Forskare har tittat närmare på orsaken till detta och en tänkbar anledning är att hypotyreos kan resultera i en sänkt produktion av magsyra som i sin tur leder till malabsorption av järn. Kvinnor drabbade av underfunktion i sköldkörteln kan även få rikligare menstruation som orsakar större järnförlust, vilket även det kan vara en bidragande orsak.

LÄS OCKSÅ: Balansera sköldkörteln på fyra veckor

Järn behövs för att bilda T3
Vetenskaplig litteratur säger att sköldkörtelsjukdomar påverkar skapandet av nya röda blodkroppar. Brist på sköldkörtelhormon kan leda till repression av benmärgen, liksom lägre erytropoietinproduktion, ett hormon som bildas av njurarna och som stimulerar benmärgens produktion av röda blodkroppar Järn är nödvändigt för att kroppen ska producera sköldkörtelhormoner och för att kunna omvandla T4 till den mer aktiva formen T3. På samma sätt spelar sköldkörtelhormoner en viktig roll i skapandet och metabolismen av blodkroppar. Dessa hormonnivåer påverkar även antalet transferrin, vilket är blodets järntransportprotein. En obalans i det ena ställer alltså lätt till bekymmer i det andra.

Pulsatil tinnitus vid anemi
Hypotyreos kan som tidigare nämnts leda till en rad symptom, däribland tinnitus som även är starkt ihopkopplat med järnbrist. Själva ordet tinnitus härstammar från det latinska ordet ”tinnire” som betyder att ringa. Människor drabbade av symptomet upplever en ljudperception utan någon extern ljudkälla som kan uppfattas av omgivningen. Tinnitus finns i olika former och den version som oftast kopplas ihop med sköldkörtelproblematik och anemi är Pulsatil tinnitus.

LÄS OCSKÅ: 17 tecken på underfunktion i sköldkörteln

Hörseln kan påverkas av järnbrist
Besväret kan vara av olika karaktär hos olika personer men beskrivs ofta likna ljudet av ett hjärtslag i örat. Låg blodviskositet som är en konsekvens av anemi leder till ett ökat blodflöde i halspulsådern och halsens vener. Då dessa löper nära innerörat kan ljudet från flödet komma att uppfattas i örat.

Överlag finns ett samband mellan en plötslig hörselnedsättning och järnbrist. En studie, genomförd i Kina och publicerad i PubMed, visar på låga järnvärden hos 61% av de drabbade personerna. En annan studie, publicerad i Otolaryngology, Head Neck Surgery, visade en direkt koppling mellan plötslig hörselnedsättning och järnbrist, främst då bland personer upp till 44 år.

Om anemi är den bakomliggande orsaken till nedsatt hörsel kan svårighetsgraden av symptom återspeglas i patientens nivå av järnbrist. Genom att ta tillskott av järn kan besvären i många fall minska.

Skillnad på HB och järnvärde
HB, hemoglobinvärdet, tas ofta för att vara detsamma som järnvärdet i kroppen men är måttet på det järninnehållande protein som finns i alla röda blodkroppar. Värdet mäts i gram per liter. Ett normalt HB för män är ca 130–170 g/l och för kvinnor 120-150 g/l.

För att bedöma en patients järndepåer är det mer tillförlitligt att mäta ferritin eller apoferritin som är ett intracellulärt protein som utgör kroppens normala deponeringsform för järn. Mängden ferritin i blodet visar hur mycket järn som finns lagrat och att tillgå i kroppen, en vuxen människa har, beroende på kroppsvikt, i genomsnitt ca 2–6 gram järn i kroppen och av detta återfinns ca 20 procent i depåerna.

LÄS OCKSÅ: Många orsaker bakom sköldkörtelproblematik

Mycket pekar åt samma håll
Fler rapporter vittnar om sambandet mellan sköldkörtelproblematik och nivå av järn i kroppen. En studie utförd på råttor publicerad i ”Thyroidology” visade på hur ferritin-nivån ökade med 36 procent hos de råttor som utsatts för hypertyreos medan värdet minskade med 38 procent hos råttor med hypotyreos.

Mer forskning krävs, inte minst för att fastställa om hypotyreos urlakar järndepåerna eller om järnbrist kan vara en av de bakomliggande orsakerna till sjukdomen. Det verkar som om det finns en relation mellan hypotyreos och anemi medan tinnitus är en följd av en eller båda tillstånden. Oavsett vad som är hönan eller ägget kan det vid upplevda symptom vara värt att låta mäta sina ferritinvärden.

Av Linda Fång
Gästskribent på Kurera, studerar till kost- och näringsrådgivare.

Källor: Tinnitus Library. How Iron Deficiency Affects Tinnitus and Hypothyroidism, Livestrong, Werlabs och 1177.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Annons