Annons

Träning bästa medicinen vid artros

Att träna är bra för alla, inte minst för personer med artros. Bättre muskelstyrka, rörlighet, balans, koordination och smärtlindring är några av fördelarna. Här berättar fysioterapeuten Magdalena Hansson mer om den bästa medicinen vid artros.

Redaktionen

12 juni, 2015
Träning bästa medicinen vid artros
Dela inlägget

Att träna är bra för alla, inte minst för personer med artros.
Bättre muskelstyrka, rörlighet, balans, koordination och smärtlindring är några av fördelarna.
Här berättar fysioterapeuten Magdalena Hansson mer om den bästa medicinen vid artros.

Magdalena Hansson har arbetat som fysioterapeut i snart 30 år. På Hela Kroppen i Stockholm leder hon artrosskolor – och att arbeta med artrospatienter är det mest positiva hon gjort under sin yrkesverksamma tid.

Läs också: 8 frågor och svar om artros och träning

Vanligaste kroniska sjukdomen bland äldre

Fysioterapeuten Magdalena Hanson.
Fysioterapeuten Magdalena Hanson.

Sjukdomen som vanligen drabbar knä-, höft- och fingerleder är idag den vanligaste kroniska sjukdomen hos personer över 65 år, vanligare än både högt blodtryck och diabetes. Det är främst ledbrosket i leden som drabbas men även ledkapsel, ledband, muskler och underliggande ben drabbas.
– Vid artros blir det en obalans i broskbildningen, fler celler bryts ned än vad som nybildas. Genom att belasta brosket dynamiskt och lagom mycket så stimulerar man broskbildningen, berättar Magdalena.

Annons

Läs också: 4 tips för dig med artros

Inga botemedel – men bra hjälp!
Det finns inget botemedel för sjukdomen men en artrosdiagnos är inte slutet utan början på ett aktivt liv. Man kan få god hjälp – inte minst i form av regelbunden träning när det gäller begynnande och måttlig artros. Genom att träna förbättras muskelstyrkan, rörligheten, balansen och koordinationen. Även besvär med värk och smärta lindras av regelbunden träning.
– Jag tycker att alla med artros ska träna regelbundet, men också se till att gå en artrosskola. Där får man bland annat lära sig vad artros är, hur man ska hantera sina besvär på bästa sätt och man får även hjälp med anpassad träning, avslutar Magdalena.

Läs också: 3 effektiva övningar vid mild till måttlig knäledsartros

Av Johanna Gustafsson

 

Annons

Annons
Fakta

Fakta

Var fjärde vuxen i Sverige, över 1,2 miljoner personer, beräknas idag ha artros och varje år drabbas allt fler av sjukdomen. Men många känner inte till att det går att bromsa sjukdomsförloppet.
Källa: Reumatikerförbundet.org

Annons