Annons

Trots vändande trend – unga äter för lite frukt och grönt

Enligt en ny nationell matvaneundersökning som Livsmedelsverket gjort äter ungdomar i Sverige för lite frukt och grönt och för mycket rött kött och chark. Del två av undersökningen som kommer i höst kommer fokusera på fysisk aktivitet, näringsintag och socioekonomiska skillnader.

Redaktionen

17 maj, 2018
Trots vändande trend – unga äter för lite frukt och grönt
Dela inlägget

Enligt en ny nationell matvaneundersökning som Livsmedelsverket gjort äter ungdomar i Sverige för lite frukt och grönt och för mycket rött kött och chark. Del två av undersökningen som kommer i höst kommer fokusera på fysisk aktivitet, näringsintag och socioekonomiska skillnader.

Under läsåret 2016-17 har Livsmedelsverket genomfört matvaneundersökningen Riksmaten ungdom. Med hjälp av drygt 3 400 ungdomar i årskurserna 5 och 8 samt 2 på gymnasiet har de kunnat konstatera att knappt en av tio äter de 500 gram frukt och grönt per dag som rekommenderas. Istället ligger konsumtionen på i genomsnitt knappa 250 gram om dagen.

För mycket kött och godis
Dessutom äter ungdomar generellt för mycket rött kött och chark, samtidigt som godis, glass, kakor, snacks och läsk står för 17 procent av den totala mängden kalorier. Undersökningen visar också att var femte ungdom har övervikt eller fetma.

LÄS OCKSÅ: Folkhälsomyndigheten: Psykisk ohälsa hos barn och unga ökar

Stora socioekonomiska skillnader
Matvanorna skiljer sig mycket beroende på föräldrarnas utbildningsnivå. Ungdomar med högutbildade föräldrar hade bättre matvanor, medan ungdomar med lågutbildade föräldrar både äter mindre grönsaker och fisk och dricker mer läsk.
– Resultaten visar att samhället behöver kraftsamla inom många olika områden. På lång sikt handlar det om att minska de sociala klyftorna. På kort sikt handlar det om att göra det enklare att äta bra, särskilt för familjer som har det sämst, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.
Trots de nedslående sifforna är resultatet bättre vid den förra nationella undersökningen som gjordes 2003, då undersöktes matvanorna hos barn i årskurs 5. Förändringen märks framförallt i en ökad konsumtion av grönsaker samtidigt som andelen energi från sötsaker, snacks och läsk har minskat. Konsumtionen av frukt har däremot inte ökat.

Annons

LÄS OCKSÅ: Rätt bakterieflora ger försprång i livet

Pojkar i gymnasiet äter mer kött
Undersökningen visar även att pojkar äter mer kött ju äldre de blir, även om köttkonsumtionen överlag ser ut att minska. På gymnasiet äter pojkar 140 gram om dagen vilket är dubbelt så mycket som flickor. De flesta ungdomar äter fisk och skaldjur, där snittet ligger på en och en halv gång i veckan.

LÄS OCKSÅ: Fler kompisar och bättre självkänsla med bra mat

Få bland de yngsta dricker energidryck
Även när det kommer till läsk är pojkar på gymnasiet de största konsumenterna, där den högsta konsumtionen kan ligga på en liter om dagen. Samtidigt äter flickor mer godis och choklad än pojkar. Få i årskurserna 5 och 8 konsumerar energidrycker, medan omkring 10 procent av gymnasieeleverna gör det.

Inte så många veganer
Även om vegantrenden är stark är få av ungdomarna i undersökningen är veganer, det är vanligast bland flickor på gymnasiet. Av dessa anser sig 2 procent vara veganer. Undersökningen är uppdelad i två etapper och i höst kommer Livsmedelsverket att titta närmare på fysisk aktivitet, intag av olika näringsämnen, socioekonomiska skillnader samt skolmåltidernas betydelse för matvanorna.

Annons

Av redaktionen

Källa: Food Supply, undersökningen finns att läsa på Livsmedelsverkets hemsida.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Drygt 200 klasser från 130 slumpmässigt utvalda skolor spridda över landet ingick i studien, där ungdomarna registrerade vad de åt och drack. De besvarade även en enkät om levnadsvanor, hade på sig en aktivitetsmätare i en vecka och längd och vikt mättes. Cirka 1 000 elever lämnade även blod- och urinprov för undersökningen, vars resultat ska analyseras djupare i höst.
Källa: Food Supply

Annons