Sugen på att införa mer veganskt på veckomenyn – men vet inte hur?
Här är tips på två superenkla veganska recept – en pastagratäng som är klar i ett nafs och smarriga chokladbitar som påminner om Bountys.
Att äta mer växtbaserat behöver inte innebära långa och komplicerade ingredienslistor och örti tusen olika moment.
Här är istället två superenkla vardagsrätter signerade sajten Välj Vego – perfekta för barnfamiljen.
LÄS OCKSÅ: Kvinnliga veganer visar bättre uthållighet än icke veganer
Vegansk pastagratäng
Ingredienser
(4 portioner)
280 g okokt pasta, använd gärna fullkornspasta för att öka mängden fibrer och näring
1 gul lök
500 g växtbaserad färs
1 kvist rosmarin
500 ml krossade tomater
2 dl vegansk ost
2 dl havregrädde
Salt och peppar
LÄS OCKSÅ: Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb
Gör såhär
Sätt ugnen på 225°C. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Finhacka löken och fräs den i olja i en panna, tillsätt sedan krossade tomater, rosmarin, vegofärs och smaka av med salt och peppar. Låt puttra i fem minuter.
Koka upp växtbaserad grädde och växtbaserad ost i en kastrull, smaka av med salt och peppar. Låt ostsåsen puttra i ett par minuter under omrörning.
Häll pastan i en ugnssäker form och häll över färsen och ostsåsen. Grädda mitt i ugnen cirka tio minuter. Ta ut och servera!
Smarriga chokladbitar med kokos
LÄS OCKSÅ: “Att vara vegetarian har blivit en livsstilsfaktor”
Ingredienser
(16 portioner)
50 g veganskt margarin
3 dl riven kokos
2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
250 g vegansk choklad
LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12
Gör såhär
Smält margarinet i en mikrovågsugn eller en kastrull. Blanda det smälta margarinet med kokos, florsocker och vaniljpulver.
Fördela smeten i isformar av silikon, ungefär en matsked per bit. Smeten ska vara hårt packad.
Frys smeten i minst en timme.
Smält chokladen i ett varmt vattenbad eller i en mikrovågsugn.
Ta ut den frysta kokossmeten ur frysen och lossa bitarna från formen. Doppa bitarna i choklad och låt rinna av på ett bakgaller.
Av redaktionen