Annons

Vad händer när vi inte får kramas?

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Inger Palm

30 juni, 2020
Vad händer när vi inte får kramas?
Dela inlägget

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande?
– Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Kerstin Uvnäs Moberg är en av världens främsta experter på hur beröring påverkar kropp och själ. Hon upptäckte, som nybliven mamma, hur hennes kontakt med sitt barn förstärktes under amningen. Även hon själv blev lugnare och mådde bättre. Många år senare kunde hon visa på att det var just oxytocinet som hade den rogivande effekten.

– Vi behöver närvaro och ett ständigt tillflöde av beröring som är både snäll och vänlig. En vuxen som inte får fysisk beröring överlever förvisso, men lever knappast. Får vi inte beröring kan inte kroppen lagra näring på ett tillfredställande sätt eller helt läka sjukdomar och skador, säger hon.

Oxytocin kallas också för kärleks-hormonet eftersom det sänker stressnivån och ger oss en känsla av lugn, trygghet och ro. Det lindrar vår smärta och gör att vi känner tillit och kärlek till varandra.

För barn är beröring livsnödvändig. Äldre studier på barnhemsbarn visade att barn kan dö om de inte får fysisk beröring.

Annons

LÄS OCKSÅ: Få balans på hormonerna och må bra

Oxytocinet frisätts i möten med andra
Oxytocinsystemet är ett system som ger motvikt till de kamp- och flykthormoner och signalsubstanser som rinner till vid stressade situationer. Oxytocinet minskar halten av stresshormoner, sänker blodtrycket, ökar toleransen för smärta och har en tillväxtstimulerande effekt. Oxytocin gör att vår sociala förmåga ökar.

En studie på djur har visat att om man stryker dem med handen 40 gånger per minut kan frisättningen av må-bra-hormonet dämpa ångest, sänka blodtrycket och höja smärttröskeln.

Men vad gör man nu när man inte kan krama sina vänner, eller får träffa barn och barnbarn?

– Att vara isolerad är nog det värsta som kan hända en människa. Vi har behov av närhet och plockar man bort den biten kan vi få ångest och till slut bli deprimerade, säger Kerstin.

Annons

När vi får beröring frisätts må-bra horomonet och gör oss avslappnade och glada. Det är ett dagligt behov som behöver tillfredsställas för att vi ska må bra. Senare studier har visat att oxytocinet även frisätts när vi träffas och har trevligt. Det vill säga, oxytocinet rör inte bara på sig vid beröring, utan även när vi får en känslomässig beröring får vi även tillgång till må-bra hormonet.

– Genom att umgås med vänner, familj och träffa våra kollegor på jobbet stimulerar det system i kroppen som gör att vi känner välmående. Vi blir helt enkelt nöjdare och gladare när vi träffar andra människor, säger Kerstin.

LÄS OCKSÅ: Bidrottningsgelé ger hormonbalans

Singlar har extra stort behov
Hennes forskning har visat att oxytocin är adrenalinets raka motsats. Adrenalin utsöndras när vi blir rädda eller ställs inför en svår prövning som gör oss spända och stressade.

Oxytocin skapar ett förtroende och ett djupare känslomässiga band mellan människor. En undersökning från ett bibliotek visade att de besökare som blivit lätt berörda av bibliotekarien vid utlåningen var mer benägna att lämna tillbaka låneböckerna än de som inte blev berörda.

Kerstin beskriver påslaget av oxytocin som ett aktivt lugn som dröjer sig kvar och ger mersmak.

Den som bor ensam har extra stort behov av vänner och möten med andra för att må bra.

– Nu när vi tvingats till isolering för att förhindra smittspridning har tillvaron blivit mycket svårare, speciellt för oss över 70 år som under en lång tid inte kunnat träffa vänner, barn och barnbarn. Det är inte samma sak att bara prata i telefon eller vi videosamtla. Det är självklart bättre än att inte ha kontakt med andra, men det kan inte ersätta möten i verkligheten, förklara Kerstin.

När vi inte får påfyllan av må-bra hormonet uppstår en brist. Det är ungefär som väsentliga delar i hjärnan inte blir bevattnade.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro

Hitta ett mellanting
Att försäljningen av hundvalpar ökat är ingen slump, att klappa ett djur och att ha någon att bry sig om, det ger välbefinnande och lugn och vårt

– Ta en promenad ute i naturen, lyssna på fåglarna, andas in doften av blommor, skog och hav, det stimulerar också frisättningen av oxytocin. En annan sak som är bra är att ta ett varmt bad. Om kalla bad frisätter adrenalin så är motsatsen varma, mjuka och omslutande bad.

– När det här är över tror jag inte att vi kan ersätta alla möten med videosamtal eller telefon. Jag tror att nu mer än någonsin så har vi förstått hur mycket gemensamhet med andra ger. Vi kan nog dra ner något på möten i verkliga livet, men inte ta bort dom helt eftersom umgänge är så belönande för vårt må-bra-system.

Av Inger Palm

Annons