ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här.
– Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord, säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Pehr-Johan Fager är fil kand i kemi och biologi från Uppsala universitet och har arbetat inom medicinindustrin i 25 år, varav 17 år med in vitro diagnostik där han introducerat en rad ny tester och analysmetoder bland annat kring diagnostik av olika tumörer, hormoner, diabetes, hjärtinfarkt samt olika virus och bakterier. Han har också skrivit eller varit medförfattare i flera vetenskapliga publikationer.
Pehr-Johan har en bakgrund inom hälsa och är ordförande i Riksförbundet Hälsofrämjandet (Sveriges äldsta organisation kring hälsa och miljö, grundad 1940 av hälsoprofilen Are Waerland). Sedan april 2016 sitter han också i styrelsen för SSOM (Svenska Sällskapet för Ortomolekylär Medicin). Han har skrivit många hundra artiklar i olika hälsofrågor och publicerat fyra böcker, bland annat ”Litium – det nya hälsomineralet”, som bygger på litteraturstudier kring hur litium påverkar biologiska system och vår hälsa.

LÄS OCKSÅ: 1,6 miljoner svenskar äter läkemedel för att förbättra sin psykiska hälsa

Anser att det borde klassas som ett essentiellt näringsämne
Pehr-Johan Fager har studerat den vetenskapliga litteraturen kring litium i över sju år och anser att det borde klassas som ett essentiellt näringsämne.

Kurera är givetvis nyfikna på varför han tror att skolmedicinen och myndigheterna inte redan gjort det – så vi ställer frågan.
– Litium är ett grundämne som också många andra essentiella ämnen som bland annat jod, selen, järn, magnesium och kalcium. Till skillnad från dessa har litium blivit klassat som läkemedel av myndigheterna. Det skedde under 1950-talet då man kunde visa att väldigt höga nivåer kunde användas för att behandla personer med starkt maniska eller depressiva episoder, det vi idag kallar bipolär sjukdom. Att människor skulle må bra av nivåer som var fler hundra gånger lägre kände man då inte till, berättar Pehr-Johan.

”Har fastnat i facket för läkemedel”
Den främsta anledningen var förmodligen för att man inte såg några tydliga kortsiktiga effekter av ett litet tillskott, berättar Pehr-Johan Fager.
– Detta trots att människor under slutet av 1800-talet vallfärdade till hälsokällor med lite förhöjd nivå av litium för att läka många olika krämpor, men främst för att helt enkelt må bättre. Man visste då inte något om litiums verkningsmekanismer. Trots att man idag via biokemisk grundforskning och studier på djur och människor visat att litium har en viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser som är hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Man måste då först registrera produkten som receptfritt läkemedel. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt, förklarar han och tillägger:
– Att då gå ut och hävda att litium är ett essentiellt ämne blir mycket svårt, då läkemedel inte kan vara essentiella. Som tur är kan myndigheterna inte förbjuda försäljning av produkter som naturligt innehåller lite högre nivåer av litium.

LÄS OCKSÅ: Optimal mental hälsa med aminosyror

Pehr-Johan Fager

Pehr-Johan Fager, kemist, företagare och författare

Så vad säger den moderna forskningen om vårt behov av litium?
– Oj, det är väldigt mycket. Det beror på att litium indirekt påverkar fler än hundra olika enzymer, vara cirka 20 är transkriptionsfaktorer, det vill säga de påverkar vilka gener som ska vara aktiva. Litium påverkar därför allt från produktion av nya nervceller i hjärna till glukosomsättningen och inflammationsgraden i kroppen, men också hur vi mår generellt genom att det balanserar nivåerna av serotonin och dopamin. Studier visar också att litium kan bromsa utvecklingen av neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers.

Pehr-Johan poängterar att det givetvis är många fler saker än litium som påverkar det han nyss nämnt, men att det alltid där en svagaste länken som är den begränsande faktorn.
– Detta för att våra celler, och därmed vi själva, ska vara friska och må bra krävs hundratals olika ämnen vi får genom kosten. Det mesta får vi dock i oss tillräckligt av utan att vi behöver tänka på det, men litium har visat sig vara ett ämne många har brist på idag. Även om det har betydelse för en rad olika sjukdomar så är det främst när det gäller mentalt välmående som det finns studier kring detta.

Lägre frekvens av självmord i områden med mer litium i dricksvattnet
Vad är det för studier han då tänker på? undrar förstås Kurera.
– Jo, det gäller främst studier som visar att man i områden med lite mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord. Första studien kring det kom redan 1990 från USA. Den andra kom dock först 2009 och var från Japan. Bägge visade samma resultat. Det finns nu också studier från, Österrike, Italien, Grekland och några till från USA och Japan som bekräftar de tidigare studierna. Intressant var också att man i den första studien från USA kunde visa att man också hade lägre frekvens av våldsbrott och droganvändning med mer litium i dricksvattnet.

Ofta låga litiumnivåer hos personer i fängelser och lågpresterande elever i skolan
Hur kommer det sig tror du? frågar Kurera vidare.
– Förmodligen har det att göra med att litium balanserar nivåerna av serotonin och dopamin så vi inte blir alltför impulsiva och spänningssökande utan istället känner oss mer glada och positiva till livet. Det finns också andra studier där man sett att personer i fängelser och lågpresterande elever i skolan ofta har låga litiumnivåer.

Det tar inte slut där. Pehr-Johan fortsätter:
–Forskning har nu kunnat visa att litium har betydelse för produktionen av oxytocin. Placebokontrollerade studier har också visat att ett litet tillskott, som är flera hundra gånger lägre än läkemedelsdosen, gör att människor som betecknas som friska helt enkelt mår ännu bättre rent mentalt. Det finns också djurstudier som visar att försöksdjuren blir mer aggressiva om man utesluter litium helt ur kosten.

LÄS OCKSÅ: Saffran höjer mängden aktivt serotonin i hjärnan

Om hur litium kan påverka glukosomsättningen
Kurera kan inte låta bli att återkomma till det Pehr-Johan tidigare nämnde om att litium kan påverka glukosomsättningen. Det verkar ju onekligen lite märkligt. Vi ber honom därför förklara det lite mer ingående.
– Jo, det var egentligen så man kom på litiums viktigaste verkningsmekanism, det vill säga att hämma aktiviteten av ett enzym som kallas GSK3. Det är egentligen en väldigt intressant historia som började med upptäckten av enzymet 1980, berättar han – och utvecklar:
– Idag vet man att GSK3 har väldigt många olika funktioner i våra celler. Den uppgift det har när det gäller glukosomsättningen är att se till så att glykogen, det vill säga lagringsformen av glukos i våra celler, inte sker. Normalt behöver vi ju glukos för att cellen ska kunna producera den energirika föreningen ATP varför GSK3 ska vara aktivt, men när vi äter kolhydrater såsom stärkelse och socker, som bryts ner till glukos, måste glukosen snabbt lagras i cellerna genom att bilda den oskadliga formen glykogen, annars får vi för högt skadligt blodsocker. De flesta tror att det bara är insulin som är viktigt för det, men det är bara en faktor av många som påverkar detta.

”Gör blodsockret lägre hos personer med diabetes”
Han fortsätter:
– Litiums uppgift är att hämma GSK3 både direkt och indirekt och på så vis hjälpa insulin. Det finns studier både på djur och på människor som visar att ett tillskott av litium gör att både fasteblodsockret och det efter en måltid blir lägre hos personer med diabetes. Intressant är också att det finns flera andra ämnen i kosten som har en viss hämmande effekt på GSK3 så att omvandlingen av glykogen stimuleras. Äter man rent socker får man varken i sig dessa eller något extra litium, vilket är en anledning till att mycket tillsatt socker är skadligt. Utan dessa ämnen måste vi utsöndra mer insulin i blodet. Det här är det dock väldigt få som känner till.

LÄS OCKSÅ: Läsarfråga: Hur mycket ”motarbetar” litiumet egentligen mina tillskott? Experten svarar

”Vem är villig att betala för forskning när det inte finns några stora pengar att tjäna?”
Men varför har inte sådan forskning fått större uppmärksamhet? kan Kurera förstås inte låta bli att undra.
– För det första är det bra några få studier man gjort på detta och för det andra verkar skolmedicinen nöja sig med att det redan finns insulin- och blodsockersänkande läkemedel i tablettform att tillgå. Man kan dock ställa sig frågan om litiumbrist kan vara en bidragande orsak till exempelvis diabetes typ 2. Mer forskning behövs kring detta. Men vem är villig att betala för den forskningen när det inte finns några stora pengar att tjäna på att man via ett naturligt grundämne skulle kunna minska risken för diabetes?

Du nämnde Alzheimers tidigare, hur kan det komma sig att litium kan bromsa upp den allt vanligare sjukdomen?
– Ja, det kan tyckas märkligt, men om man studerar de förändringar som sker i vissa av hjärnans nervceller vid Alzheimers så förstår man varför, berättar han och utvecklar:
– Det är främst två typer av förändringar som gör att nervceller i hjärnan dör. Dels är det bildningen av en speciell typ av beta-amyloidplack och så är det bildningen av så kallade tau-tangels. Beta-amyloid ett protein som man tror har en viss funktion i kolesterolmetabolismen i hjärnan, tau är en struktur som ligger runt nervcellernas utskott och gör att de blir stabilare. Studier har visat att GSK3 påverkar detta så att mer plack kommer att bildas och tau klumpa ihop sig till nystan – tangels.
Han summerar:
– Både bildningen av amyloidplack och tau-tangels beror på alltså överaktivt GSK3. Då litium hämmar GSK3 minskar följaktligen också mängden av plack och tangels, och färre nervceller dör.

LÄS OCKSÅ: Känner du dig missmodig eller mår psykiskt dåligt? Du kan ha litiumbrist

”Studier visar att sjukdomen bromsas upp”
Pehr-Johan Fager poängterar återigen att det hela givetvis är mer komplicerat än vad han kan uttrycka i en förhållandevis kort intervju.
– Kunskapen om GSK3s effekter på beta-amyloid och tau är relativt ny, men redan på 1980-talet fanns det forskare som påstod att litium kunde bromsa Alzheimers, men man visste inte hur, säger han och fortsätter:
– På senare år har det också gjorts en del mycket intressanta studier på människor med Alzheimers som visat att sjukdomen bromsas upp, men det finns också en studie på en viss typ av möss som alltid får de förändringar i hjärnan som karaktäriserar Alzheimers. När man gav dem ett litet extra tillskott av litium utvecklade de inte dessa förändringar. Återigen helt sensationella resultat, men de har inte alls uppmärksammats av varken skolmedicinen eller massmedia.

Om eventuella biverkningar med överkonsumtion
En fråga som vi vet att Kureras läsare kommer att ha, och som även vi själva sitter med, är förstås om det inte finns några risker med att få i sig för mycket litium?
– Givetvis finns det risker med för mycket. Man har dock väldigt bra kontroll på de biverkningar som finns när man äter litium som läkemedel. Det är då ibland frågan om livslång behandling och doser som är mer än hundra gånger så höga som man kan få i sig på naturlig väg via det man äter och dricker, berättar Pehr-Johan.
Han fortsätter:
– De biverkningar man ser är bland annat minskad produktion av sköldkörtelhormon och problem med njurarna. Väldigt höga nivåer, det vill säga klart mer än vad man ger som läkemedel, kan också ge problem med hjärtat. Ser vi på de nivåer man naturligt kan få i sig finns inget som tyder på att det skulle vara mer skadligt än normaldoser av andra mineraler.

LÄS OCKSÅ: Guide till mineralernas doldisar

Litium i kosten och som tillskott
Efter att ha läst om alla fördelar är det säkert många som vill veta hur man går till väga för att få i sig lite extra litium. Om det ens går? Så vi ställer frågan.
– Jo, det går faktiskt att köpa något som heter litiumorotat på nätet från USA. Det är ett salt bestående av litium och orotsyra. Jag kan dock inte rekommendera det eftersom det inte är lagligt att sälja i Sverige. Att litium skulle kunna tas upp snabbare med hjälp av orotsyra, vilket ofta står på Internet, har jag inte hittat några vetenskapliga belägg för.

Han fortsätter:
– Kroppen bildar själv orotsyra och du får också i dig det naturligt via kosten, men att få i sig för mycket är inte bra då det finns en rad olika negativa biverkningar. En nyligen upptäckt är insulinresistens och förhöjning av blodtrycket. Tidigare har man känt till att höga nivåer både kan vara mutagent och ge förstorade omogna röda blodkroppar, förklarar Pehr-Johan.
– Litiumsalter lösta i vatten är förmodligen det snabbaste och bästa sättet att få i sig litium. Förutom litiumrikt vatten är grönsaker från växtfamiljen Solanaceae – dit bland annat potatis, tomat, aubergine och paprika hör – bra naturliga källor för extra litium. Hur mycket det finns i dessa beror dock på hur rik odlingsjorden är på litium. Litium finns också i många olika typer av havsalger och i havssallad, även kallad glasört, som växer på fuktiga strandängar nära havet.

Är det något mer du vill tillägga kring litium?
– Ja, att det jag nämnt här bara är en del av de effekter ett litet tillskott av litium har på vår hälsa. Det finns studier som visar att litium skyddar oss mot infektioner av både virus och bakterier, kan minska risken för benskörhet och skyddar mot skadeverkningar efter stroke och fysiskt trauma mot huvudet. Litium stimulerar också våra mitokondrier att producera mer energi och det finns en hel del studier som visar att litium tränger ut aluminium ut kroppen och därmed minskar dess skadeverkningar. Det jag berättar om här och mycket mer går att läsa om i min bok ”Litium – det nya hälsomineralet”. Där finns också 155 vetenskapliga referenser som styrker det som står.

Läs mer om litium i Kureras Näringsguiden

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna stretchar

Träna säkert med aktiv återhämtning

Träning

Är du taggad på att komma igång med din träning men trött på segdragen träningsvärk och rädd för att dra på dig otäcka skador? I boken "Snabbare, starkare, friskare med integrativ idrottsnutrition", beskriver Peter Wilhelmsson hur du ska äta och ta hand om kroppen för att träningen ska bli ett rent nöje.

Honung

Biodlarna: ”Inhemsk honung gynnar vår miljö”

Eko/miljö

Med anledning av att den italienske munken Bernhard av Clairvaux dog den 20 augusti för 864 år sedan firar vi denna dag honungens dag. Han är nämligen biodlarnas skyddshelgon och även om vi i Sverige inte har någon stark relation till katolska helgon är det idag som honungen uppmärksammas även här. Bin är nödvändiga för en levande natur och ett fungerade jordbruk och på Kurera vill vi passa på att slå ett slag för dessa hårt arbetande varelser.

Ett par

Relationsexperten: Är du medberoende?

Krönikan

Ordet medberoende har de flesta människor hört och det nämns numera betydligt oftare än tidigare, men vad innebär det egentligen att vara medberoende? Det ger Kureras nya krönikör relationterapeuten och författaren Cornelia Södergren svar på.

Skydda levern med hjälp av rätt kost

Hälsa

Din lever behöver rätt kost för att orka med sitt viktiga utrensningsarbete. Det är lätt att kroppen överbelastas med kemikalier från maten och då hinner levern inte med. Om du äter för mycket socker kan det synas i ansiktet som blemmor och rodnader och kroppen brukar kännas svullen, trött och ibland får man värk. Sommaren innebär oftast excesser i sötsaker och det är okey så länger du inte tar med dig ovanorna in i vardagen. Här kommer tips på bra mat som stöder en frisk lever.

Fler får hjärtinfarkt på måndagar

Forskning

När stressen ökar tycks hjärtinfarkterna bli fler. Statistik visar att antalet infarkter skjuter i höjden under jul- och nyårshelgen men även på måndagar. Det visar en studie som nyligen publicerades i tidskriften American Heart Journal. Sifforna baserades på data från olika svenska register.

Ont i ryggen? Så blir du bättre

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Gråhårig man speglar sig

Grått hår – en markör för god hälsa?

Forskning

Spanska forskare har genom att studera vildsvin kommit fram till att grått hår kan vara ett tecken på god hälsa. Länge har det betraktats som motsatsen och något som ska döljas till varje pris för att bibehålla ett ungdomligt och hälsosamt utseende. Men den grå manen kan nu istället visa sig vara en symbol för god hälsa – medan rödhåriga kan ligga lite mer pyrt till.

sittande kvinna

Enkla knep för att undvika stillasittande

Hälsa

Människan är skapad för rörelse. Att leva sitt liv med mycket stillasittande är inte naturligt för kroppen. I Sverige sitter vuxna i snitt åtta timmar per dag och bara hälften motionerar mer än 30 minuter i veckan. Att minska antalet stillasittande timmar från åtta till tre kan öka livslängden med två till tre år

Frukost

Ny forskning: ”Du beter dig som du äter”

Kost

Vad vi äter påverkar hur vi mår och beter oss mot andra, visar ny forskning. Tidigare har Kurera berättat om att socker visat sig vara en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa. I en artikel i Svt nyheter berättades det nyligen att vad vi äter i övrigt styr vårt humör.

Studie: ”Minskat köttintag – bra för tarmhälsan”

Kost

Nu kommer fler argument för att dra ned på köttkonsumtionen. En riklig köttkonsumtion har nämligen visat sig kunna ligga bakom divertikulit eller inflammerade tarmfickor. Sedan tidigare har rökning och stillasittande pekats ut som bovar men nu är det alltså biffen som sägs ställa till det.

Så bevarar män självständighet och hälsa långt upp i åldern

Forskning

Hur gör man för att kunna klara sig själv och vara någorlunda frisk högt upp i åldern? En studie på män födda mellan 1920 och 1924 där man utvärderat dem sex gånger sedan 1970 gav tydliga besked. Rök inte, ät inte för mycket och när du väl äter, välj en medelhavsliknande kost. Då har du goda chanser att bli gammal och dessutom bevara din självständighet långt upp i åldern.

Sötpotatis

Aminosyra kan förebygga ALS och alzheimer

Naturlig hälsa

Kan lösningen på gåtan ALS finnas i sjön? Sjukdomar som ALS, och alzheimer gäckar oss fortfarande och än finns inga effektiva mediciner mot dessa svåra åkommor men nu verkar forskare vara en lösning på spåren. Algblomningen i Östersjön har länge varit ett problem och man har sedan tidigare kunnat konstatera att gifterna kan orsaka bland annat leverskador.

Hälsosam mat, nötter, lax. olivolja och avokado

Träna hållbart med antiinflammatorisk mat

Träning

En hälsosam kost är en av förutsättningarna för en hållbar livsstil – särskilt för återhämtning i samband träning. En felaktig kost sänker kroppens pH-värde och ökar risken för oxidativ stress, inflammation och skador. Därför är det viktigt för den som tränar att stödja kroppen med antiinflammatorisk kost och extra intag av antioxidanter.

Rhesusapa

Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Forskning

LCHF i all ära men för den som vill addera år till livslängden är det svältkost som gäller. Eller kalorirestriktion som det också kallas och då inte i vanlig viktväktarbemärkelse utan helst ska man hålla nere kaloriintaget under 1000 kilokalorier om dagen skriver KIT.

Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Skönhet

Att välja hudvård och make-up med naturliga ingredienser har aldrig varit viktigare. Inte sedan barockens tid med sitt blysmink har väl det vi applicerar på kroppen för att bli mjuka och vackra varit mer fyllt med diverse mer eller mindre farliga ämnen. Om inte annat finns det betydligt fler skadliga ämnen att välja på i morden tid.

johanna bjurström

Skydda dig mot allergier genom att ta hand om din tarm

Krönikan

Allergi kan uppkomma genom att bakterier och parasiter tar sig in i mage och tarm, där de skapar föruttnelsebakterier. Detta kan leda till nedsatt immunförsvar med trötthet, allergier, akne, eksem, olika tarmproblem och autonoma sjukdomar som följd. Väl fungerande mage och tarm är oftast liktydigt med god hälsa. Här delar jag med mig av mina bästa tips för en frisk tarmhälsa och ett starkt immunförsvar.

Kirurgi – värsta placebon

Hälsa

Saknar kirurgi bevisad effekt? Ja i alla fall i vissa fall menar den austaliensiske kirurgen Ian Harris som i sin bok ”Surgery, The Ultimate Placebo: A surgeon cuts through the evidence” uttrycker stark skepsis mot flera typer av kirurgi, dels för att undersökningar visar att många ingrepp har mindre effekt av än vad som påstås.

Kökssvamp

Därför ska du inte mikra din disktrasa

Forskning

Kökets måsten för rengöring - disktrasan och skrubsvampen är svåra att klara sig utan när det gäller att hålla rent på diskbänk och arbetsytor. Något som är viktigt för att hålla god hygien men hur fräscha är de egentligen?

Pannkaor med bär

Glutenfria pannkakor med sommarbär

Recept

Supergoda, nyttiga och näringsrika är dessa naturligt glutenfria fullkornspannkakor från Nillas Kitchen. Varför inte göra dem till frukost i helgen. Smeten är gjord på havremjöl och fullkornsrismjöl.

Högintensiv träning – så funkar det

Träning

Trött på långa löprundor? En ny träningsform kan ge ny inspiration, kanske är det dags att prova en mer tidseffektiv metod när träningen drar igång igen i höst.  Högintensiv träning eller HIIT som det förkortas är en explosiv träningsform som bland annat kickstartar kroppens förbränning.

Allt fler skolor skippar sockret

Kost

Frågan om barn äter för mycket socker upphör aldrig att engagera. Med hjälp av bland annat program som "Skolmatslyftet" och "En sockermart skola" väljer nu allt fler skolor runt om i landet att begränsa barnens tillgång till socker.

Växtbaserad mjölk och ett havreax

Växtbaserad mjölk ökar i popularitet

Kost

Försäljningen av havre- och annan växtbaserad mjölk fortsätter att öka och ta marknadsandelar från den traditionella komjölken, skriver SVT. Orsakerna till att man byter är många - allt från etiska och miljömässiga till reda hälsoskäl.