Annons
Annons

Vad vet du om lecitin?

Är du psykiskt utmattad, har dåligt minne, upplever dig okoncentrerad och blir lätt trött utan ansträngning? Du kan ha lecitinbrist. Här får du lära dig mer!

Redaktionen

30 mars, 2017
Vad vet du om lecitin?
Dela inlägget

Är du psykiskt utmattad, har dåligt minne, upplever dig okoncentrerad och blir lätt trött utan ansträngning?
Du kan ha lecitinbrist.
Här får du lära dig mer!

Vad vet du egentligen om hälsodoldisen lecitin? Får du i dig den utan att veta om det eller äter du den kanske som kosttillskott? Eller har du ingen aning? Kurera hjälper till med en liten genomgång.
Lecitin är ett vitaminliknande ämne som ofta utvinns ur soja. Det räknas som en lipid och innehåller framförallt kolin och inositol men även ämnen som linolensyra och fosfor. Det både hissas och dissas men av helt olika anledningar. Som kosttillskott fyller det massor av viktiga funktioner men som livsmedelstillsats väcker den irritation och undviks av många.

Läs också: Okoncentrerad och dåligt minne? Det kan vara brist på lecithin

Lecitin i mat
När lecitin används som tillsats i mat, med kemisk betäckning E 322, rör det sig ofta om en restprodukt från sojaindustrin, sojalecitin. Som många är medvetna om är en stor mängd av den soja som används industriellt genmodifierad vilket gör att det kan finnas god anledning att förhålla sig skeptisk till tillsatsen sojalecitin. Lecitin används ofta som antioxidant eller emulgeringsmedel i livsmedel. Det kan även vara bra att vara medveten om att personer som är allergiska mot ärtor, bönor och jordnötter kan reagera på lecitin utvunnet ur soja. Överdoseringar av lecitin kan ge illamående, yrsel och diarré.

Lecitin som tillskott
Lecitin som kosttillskott däremot kan ha en stor mängd hälsofördelar. Väljer du ett tillskott av en tillverkade med god standard och hög kvalitet kan du välja sojalecitin utan att oroa dig för att produkten ska komma från genmodifierade källor. Det finns även ett antal produkter där man utvunnit lecitinet från andra källor som solrosor.

Lecitin i kroppen
Vad gör då lecitin i kroppen? Lecitin är ett ämne som förekommer i kroppens alla celler. Störst koncentration av lecitin finns i hjärnan, som består av hela 40 procent lecitin, men det förekommer även rikligt i nervvävnaden och utgör en viktig beståndsdel av vårt goda HDL-kolesterol.

Läs också: Stressad och har fått sämre minne? Läs det här

Lecitin

  • • …kan sänka det skadliga kolesterolet och höja det goda kolesterolet.
  • …kan förebygga gallstensbildning.
  • …är en byggsten i nervtrådarnas myelinskivor.
  • …kan förbättra korttidsminnet.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Bristsymtom vid lecitinbrist är till exempel muskelsvaghet, psoriasis, balansstörningar, störningar i hjärt- och kärlsystemet, tardiv dyskenisi (ett neurologisk tillstånd som orsakar ofrivilliga och upprepade rörelser) och rörelsesvårigheter. Det förekommer därför att man använder lecitin i terapeutiskt syfte för dessa symtom. En normal terapeutisk dos ligger på mellan ett till sex gram lecitin per dag.

Läs också: Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos

Terapeutisk användning
Vill du använda lecitin terapeutiskt? Kontakta en näringsterapeut eller hälsorådgivare och få hjälp att anpassa dos och välja lämpligt preparat.

Av Therese Hagberg

Källor: Äkta vara och Näringsguiden

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons