Annons
Annons

Vår nordiska supermat: Del 3 – från grönsakslandet

Rödbeta och vitlök är två välbekanta och välanvända råvaror på tallriken och den klassiska grönkålen har seglat upp och blivit riktig trendmat senaste åren. Här i del tre i vår guide till den nordiska supermaten fokuserar vi på tre favoriter som alla går att odla själv i grönsakslandet.

Redaktionen

22 februari, 2016
Vår nordiska supermat: Del 3 – från grönsakslandet
Dela inlägget

Rödbeta och vitlök är två välbekanta och välanvända råvaror på tallriken och den klassiska grönkålen har seglat upp och blivit riktig trendmat senaste åren. Här i del tre i vår guide till den nordiska supermaten fokuserar vi på tre favoriter som alla går att odla själv i grönsakslandet.

Vi här i Sverige är ofta bra på att ta till oss nya, exotiska växter och bär som är bra för hälsan. Men glöm inte bort våra egna hälsobomber! Vi här uppe i kalla norden har massor av egen supermat och här, i del tre i vår serie om nordisk supermat, så kommer vi fokusera på grönsakslandets guldkorn.

Rödbeta

Rödbetan kom till Sverige först på 1600-talet och är nu ett bekant inslag i mångas kost. Man kan äta både roten och bladen. Bladen är till och med riktigt nyttiga eftersom de, utöver vitaminer och mineraler, också innehåller antioxidanter som lutein och zeaxantin. Roten, själva rödbetan, innehåller bland annat järn, folsyra, nitrat, C-vitamin, kalium och magnesium.

Läs också: Vår nordiska supermat: Del 1 – superbär

De senaste åren har rödbetsjuice blivit ett mycket populärt tillskott bland idrottare eftersom rödbetans innehåll av nitrat effektivt ökar uthålligheten och muskelkraften vid fysisk ansträngning. Dessutom sänks blodtrycket och mjölksyra och muskelutmattning fördröjs!

Rödbeta är:

  • Hjärt- och kärlskyddande genom att regelbundet intag kan reglera kolesterolet.
  • Rikt på folsyra vilket kan förebygga fosterskador vid intag under graviditet.
  • Naturligt anti-cancerogent tack vare sitt innehåll av pigmentet betacyanin (som ger rödbetan dess rödlila färg).
  • Rikt på nitrat som ökar kroppens produktion av kväveoxid vilket förbättrar cirkulationen.
  • Naturligt stimulerande för lever- och blodreningen.

 

För att på bästa sätt ta del av rödbetans näringsinnehåll är råa rödbetor att rekommendera. Vill du ändå tillaga dem så är det bästa att koka dem oskalade och vid låg temperatur. Annars minskar de anti-cancerogena effekterna.

Läs också: Bättre uthållighet med rödbetsjuice

Grönkål

Grönkålen var en del av kosten här i Norden redan på vikingatiden och vem hade kunnat tro att den skulle bli trendig igen på 2010-talet? Så blev det i alla fall och nu äter man grönkål som aldrig förr. Man finner kålen i juicer, smoothies, matlagningen och till och med som chips!

Vad är så fantastiskt med grönkålen då utöver den goda smaken? Jo den är sprängfylld med näring! Grönkål är otroligt näringstätt och innehåller utöver vitaminer, mineraler och antioxidanter även gynnsamma fibrer och enzymer. Att äta kålväxter är dessutom gynnsamt för magens bakteriekultur då de innehåller probiotika.

Läs också: 8 hälsofördelar med grönkål

Grönkål är:

  • Rikt på A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, järn, magnesium, svavel och kalcium
  • Virus och bakteriedödande
  • Inflammationshämmande
  • Rikt på antioxidanter, grönkål har ett antioxidant /ORAC-värde på 1770

 

Vitlök

Vitlök är en av våra absolut mest använda läkeväxter och det finns dokumenterad medicinsk användning redan för 6000 år sedan. I Sverige har man odlat vitlök sedan vikingatiden. Vitlök är rikt på quercitin och rutin som har antioxidant effekt. Den starka lukten i vitlök kommer från allicin som också är det aktiva ämnet med medicinska egenskaper. Allicin är en svavelförening som hjälper vitlöken att skydda sig från angrepp från skadedjur och är naturligt antiseptisk och svampdödande.

Läs också: Ny forskning – lagrad vitlök effektivt vid högt blodtryck

Traditionellt har man vitlök mest använts för sina positiva effekter på hjärt- och kärlsystemet och immunförsvarsstärkande. Vitlök hjälper immunförsvaret eftersom det har antibakteriella effekter och hjälper kroppen bekämpa virus- och parasitinfektioner. För hjärt- och kärlsystemet är vitlök gynnsamt på flera sätt, dels genom att vitlök har förmågan att sänka blodtrycket, minska LDL-kolesterol (det skadliga kolesterolet), öka HDL-kolesterol (det goda kolesterolet) samt stimulera produktionen av kväveoxid vilket förbättrar blodcirkulationen. Man anser även att ett regelbundet intag av vitlök kan minska risken för stroke.

Vitlök:

  • Minskar skadan på mag- och tarmkanalen vid Heliobacter pylori (magsårsbakterie).
  • Ökar insulinkänsligheten och motverka utvecklingen av diabetes.
  • Ökar förbränningen och motarbeta viktökning.

Man har sett att färsk och mjölksyrad vitlök är minst dubbelt så verksam som kokt, stekt eller ugnsbakad vitlök. Ett praktiskt sätt att få i sig vitlök regelbundet och i en stabil dos kan vara att ta det i kapselform.

Av Therese Hagberg

Källa:
www.läkeörter.se
Näringsguiden
www.halsosidorna.se

Annons
Annons