Hur vår hjärna mår bestäms till stor del av vår tarmflora.
Det är inte första gången forskare dragit denna slutsats. Nu kopplar en studie mag- och tarmproblem till psykisk ohälsa till vår tarmflora.
Den australiska studien visar även på ökad risk att utveckla psykisk ohälsa för personer med IBS.
Mår magen bra mår även hjärnan bra, skulle man kunna säga. Sambandet mellan tarmfloran och hjärnan har på senare år varit av stort intresse för forskare. Bland annat har man kunnat förknippa bakteriesammansättningen i tarmen med en rad sjukdomar och man har sett att en balanserad tarmflora spelar en betydande roll för vår mentala hälsa.
► Läs också: Probiotika minskar negativa tankar
Tarmfloran påverkar hjärnan
Tarmflorans betydelse för vår hälsa, såväl vår fysiska som vår psykiska hälsa, har de senaste fem, tio åren diskuterats allt mer. Och forskare världen över är nu överens, våra tarmbakterier har en enorm påverkan för vår hälsa, inte minst påverkar den våra tankar, vårt beteende och vårt mentala välmående.
Tarmens bakterieflora och hjärna anses av forskare ha ett väldigt starkt samband. Bland annat kommunicerar bakterierna i tarmen med vår hjärna och vårt nervsystem, vilket i sin tur påverkar vår psykiska hälsa. Men – mikrober kan störa balansen i hjärnan, och så pass mycket att man kan utveckla depression, ångest och försämrat minne. Forskare har dock samtidigt sett att man genom att tillföra tarmen ”goda” bakterier kan förhindra detta.
► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan
”Serotonin bildas till 95 procent i mage-tarm”
Skadliga tarmbakterier kan övermanna hjärnan och påverka vårt psykiska mående. Detta tros bero på tarmens bakterier utsöndrar en mängd signalsubstanser vilka tar över kontrollen av hormonproduktionen i hjärnan. Till exempel har forskare upptäckt att den största delen av signalsubstansen serotonin produceras i just tarmen.
– Kroppens lyckohormon serotonin bildas till 95 procent i vår mage-tarm och är beroende av en god tarmflora. Till skillnad mot vad många tror bildas serotonin bara till fem procent av hjärnan. Brist på serotonin är största anledningen till depression, bekräftar även hälsocoachen och föreläsaren Johanna Bjurström när Kurera pratar med henne i samband med en intervju.
En del av de signalsubstanser som utsöndras i tarmen tas upp av blodet och transporteras vidare till hjärnan där de påverkar våra tankar, vårt humör och vårt mentala välbefinnande.
Nerverna på utsidan av tarmen får hjälp av andra signalsubstanser att producera nervsignaler som leder till hjärnan. På detta sätt kan våra tarmbakterier alltså påverka och styra vår psykiska hälsa.
► Läs också: 17 fakta och forskning om goda bakterier
En direkt koppling mellan mage- och tarmproblem och psykisk ohälsa
Att vår psykiska hälsa påverkas mycket av vår tarmflora är en slutsats forskare dragit flera gånger tidigare. I en australisk studie publicerad i juli 2016 konstaterar även forskare att psykiska problem är vanligare hos personer med mag- och tarmproblem. Forskarna vid University of Newcastle i Australien skriver att det finns en direkt koppling mellan mage- och tarmproblem och psykisk ohälsa.
Forskarna följde under ett år 1 900 personer i en kontrollstudie. Under den tid studien pågick uppstod mag- och tarmproblem först, följda av olika former av psykisk ohälsa i två av tre fall. I en tredjedel av fallen noterade forskarna dock det omvända, att de psykiska problemen kom först, följda av mag- tarmproblemen.
► Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism
30 procent högre risk för IBS hos personer med psykisk ohälsa
Forskarna fann att deltagare som redan led av psykiska besvär när studien påbörjades visade sig löpa 30 procent högre risk än andra att drabbas av IBS under det år som studien pågick.
Forskarna kunde även se en signifikant ökad risk för det motsatta, det vill säga att personer med IBS utvecklade psykisk ohälsa.
Nicholas Talley, studiens forskningsledare, summerar i resultatrapporten att resultaten är ett genombrott när det gäller att öka förståelsen av IBS – och att det även är ett genombrott att man kunnat påvisa att ångest, depression och psykisk ohälsa av olika slag hänger ihop med hälsan i mage och tarm.
Samma australiska forskargrupp har tidigare sett liknande resultat när man under 12 år följde patienter i epidemiologiska observationsstudier. Den senare studien anses dock vara mer kontrollerad.
► Läs också: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS
Lyssna på hjärnforskaren Katarina Gospic
Magen har ett nervsystem som påverkar oss mer än vad vi tror. Hjärnforskaren Katarina Gospic berättar mer om hur tarmfloran påverkar vår hjärna i ett inslag hos Malou i TV4. Du kan se klippet här.
Fakta
Tarmfloran påverkar bland annat:
Immunförsvaret
Allergier
Vikten
Risken för diabetes typ 2
Vår psykiska hälsa
4 ”goodies” för din tarm:
1. Fibrer (prebiotika)
2. Mjölksyrebakterier (Probiotika)
3. Antioxidanter (av typen polyfenoler)
4. Syrade grönsaker och yoghurt (fermenterat)
3 no-no´s för din tarm:
1. Antibiotika
2. Raffinerat socker
3. Tillsatser
Källa: Fredrik Paulún
Av Redaktionen
Källor och referenser:
Hadhazy, A. Think Twice: How the Gut’s “Second Brain” Influences Mood and Well-Being. Scientific American (2010-02-12)
Friedman, L S (red.) The Sensitive Gut. Special Health Report. Harvard Medical School. Harvard Health Publications, 2010.
N. A. Koloski, M. Jones, N. J. Talley. Evidence that independent gut-to-brain and brain-to-gut pathways operate in the irritable bowel syndrome and functional dyspepsia: a 1-year population-based prospective study AP&T – Alimentary Pharmacology & Therapeutics 22 July 2016
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Visste du att…
* Probiotika är levande nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten. (Källa: WHO).
Redan på 1820-talet såg den amerikanske kirurgen William Beaumont en stark koppling mellan känslor som rädsla och ilska och magens välmående. Dessa iakttagelser publicerade han i boken ”Experiments and Observations on the Gastric Juice and the Physiology of Digestion 1833.
En del forskning indikerar också att tarmfloran spelar en roll vid andra sjukdomar och tillstånd som schizofreni, autism, ADHD, Crohns sjukdom, Ulcerös kolit, Reumatoid Artrit,
Parkinson och Alzheimers för att nämna några.
Källa: Näringsterapeut Mikaela Bjerring
Visste du att
…mellan 180 till 300 miljoner av världens befolkning lider av nedstämdhet och depression enligt WHO?
…och att det går att förbättra sin tarmflora genom att tillföra den goda bakterier? Läs mer om hur här.
Exempel på bra kvalitativa probiotikaprodukter är Lactovitalis, Ultraflora, Ultra Duo Dophilus och LactiPlus. Finns i hälsofackhandeln.