Låga nivåer av järn är den vanligaste orsaken till att kvinnor mellan 15 och 50 år trötta. Dagens kost kan oftast inte tillgodose behovet av järn. Att enbart ta ett järntillskott räcker inte. För att kroppen ska kunna ta upp järn behövs även örter, mineraler, vitaminer och spårämnen.
Om du har kalla händer och fötter, känner dig trött för jämnan och är blek – då kan du lida av järnbrist, vilket medför att både den psykiska och fysiska prestationen försämras. Järnet i kroppen har som uppgift att bilda hemoglobin som är ett protein i de röda blodkropparna. De röda blodkropparna transporter syre från lungorna till kroppens vävnader.
Kvinnor i alla åldrar kan få järnbrist
Om det finns för lite järn i kroppen produceras det mindre hemoglobin och då uppstår en blodbrist som gör oss trötta. 30 procent av alla kvinnor i fertil ålder och varannan tonårsflicka lider av för låga järnvärden. Rikliga blödningar är ofta orsaken. Fysiskt aktiva kvinnor, gravida och äldre drabbas även de ibland av järnbrist. Har man normala blödningar så kan orsaken vara brist på järn i den dagliga kosten.
LÄS OCKSÅ: Adaptogener mot trötthet och stress
Järnbrist kan leda till anemi
Tre-fyra procent av dessa kvinnor lider av allvarlig anemi (blodbrist) på grund av att de förlorat mycket blod. Järnbrist hos yngre kvinnor beror oftast på kraftiga menstruationer men anemi kan också uppstå om man är sjuk, har järn- eller vitaminbrist. Då kan ett tillskott av järn behövas som snabbt och effektivt fyller på kroppens depåer.
Svenska Örtmedicinska Institutet har under flera år jobbat på att ta fram ett heltäckande kosttillskott som effektivt förbättrar blodvärdena men också hjälper kroppen att ta upp järn.
LÄS OCKSÅ: Stressad och trött? Så här ändrar du på det
Ger inte förstoppning
Resultatet blev blodbildande Femineral som inte bara innehåller järn utan även viktiga mineraler, vitaminer och spårämnen som samverkar för bästa järnupptag samt noggrant utvalda örter som traditionellt använts vid trötthet och blodbrist.
Anders Barth, gynekolog på Spartus kvinnohälsa i Göteborg har följt utvecklingen av järn- och mineraltillskottet. Han säger:
– Om patienten är trött, har rikliga menstruationer och därför lågt blodvärden så brukar jag rekommendera Femineral. Den positiva effekten kommer snabbt och den ger heller inte förstoppning, vilket många järntillskott gör i dag, säger Anders Barth som har haft en pågående studie på tillskottet.
Av Inger Palm