Kroppen och hjärnan behöver sömn för att reparera sig. Vuxna behöver mellan sex och nio timmars sömn, barn och ungdomar är i behov av lite mer.
Att sova dåligt några nätter är inget att oroa sig för. Det är vanligt att nattsömnen blir störd om vi stressar mycket, tittar på film eller sitter framför datorn, äter sent på kvällen och kanske dricker kaffe som stimulerar vakenhet. Det finns förstås yttre faktorer som vi inte kan påverka och gör att vi är sömnlösa, som nyheter om krig, våld och försämrad ekonomi.
Kliniska studier har visat att personer med god och tillräcklig sömn bättre kan handskas med infektioner. De som sover minst blir oftare sjuka och mår sämst om de blir förkylda. God sömn ger lugn och ny energi, och kan även leda till ett effektivare immunförsvar.
LÄS OCKSÅ: Brist på sömn gör att vi tolkar andra annorlunda
Sömnen har olika faser
Ofta rättar sömnbristen till sig själv, kanske när det är helg och vi är lediga och kan sova längre. Ibland kan det kännas som om sömnen blivit störd om vi vaknar flera gånger per natt. Men minnet kan spela oss ett spratt och korta stunder av vakenhet, som endast varar i några minuter, kan kännas som timmar.
Även om vi vaknar trötta behöver det inte betyda att sömnen varit dålig. Sömnen har nämligen olika faser där vi ibland sover ytligare och andra gånger är inne i djupsömn. Blir vi väckta av väckarklockans signal och är i en djupsömn så känner vi oss tröttare när vi vaknar. Det är först senare på dagen som vi märker hur sömnen varit.
Men när vi känner oss lättretliga, ofokuserade och glömska så är det ett tecken på att nattsömnen inte varit så bra. Sömnbrist verkar också kunna orsaka förändringar i hormonnivåer, som i sin tur kan leda till övervikt.
LÄS OCKSÅ: Därför påverkas du av mörker och brist på sömn
Individuella behov
Alla har vi våra knep för att få till vår nattsömn. En del somnar till musik, medan andra vill ha det så tyst som möjligt. Ett varmt bad eller en lång härlig dusch kan ge ro och göra att vi går ner i varv. Att låta bli att störa hjärnan är viktig för de som inte kan sova. Vaknar vi på natten så ska vi låta bli att ta upp telefonen för det aktiverar hjärnan till vakenhet.
Vi kan också ta hjälp av örter och andra naturliga substanser för att ge oss själva de bästa förutsättningarna för en bra sömn.
Tillskott med GABA har blivit populärt på grund av dess effekt på sömnen. GABA är en förkortning på Gamma-aminosmörsyra. Det finns naturligt i kroppen och är en hämmande signalsubstans som skickar signaler mellan nervcellerna.
GABA bromsar upp impulser från en nervcell till en annan, vilket leder till en lugnare aktivitet som motverkar våra nervceller att bli överstimulerade. Det gör att vi känner oss lugnare i kroppen och därmed ges en bättre chans till sömn. Låga nivåer av GABA kan vara en orsak till sömnproblem.
Har vi stressat under en längre tid och kanske ätit dåligt kan nervsystemet hamna i obalans. GABA är ett av de ämnen som kroppen förbrukar mer av vid stress.
När det råder brist på GABA kan vi få symtom som muskelvärk, minnesproblem, humörsvängningar och huvudvärk. Även oro, ångest och en känsla av utmattning kan uppstå.
LÄS OCKSÅ: “Våra nya digitala vanor får konsekvenser för vår hjärna”
Rogivande citronmeliss
Citronmeliss, eller hjärtansfröjd som den också kallas, är en annan ört som inom folkmedicinen länge har använts för sina lugnande egenskaper. Örten har också effekt vid nervösa magar och för att lugna och lösa kramper. Orolig mage kan göra det svårt att komma till ro.
Humle är också bra för sömnen. Det finns i öl och har en sövande effekt. Brist på B-vitaminer kan göra att vi känner mer oro och sover sämre. Det finns med andra ord flera bra och naturliga ämnen som kan hjälpa oss att sova bättre.
Av Inger Palm
Sömnproblem
… är vanligt och inget att oroa sig för om det inte sker allt för ofta. Men redan en natt av dålig sömn kan bli kännbar. Genom att skapa bra sömnrutiner med regelbundenhet som den gemensamma nämnaren kan vi få bra sömn.
Att sedan lägga till vitaminer, mineraler och örter kan vara en stor hjälp för den som inte kan komma till ro på kvällen.
Citronmeliss, humle, B6 och GABA är exempel på naturliga ämnen som ger ro och avslappning.